Çocukluk çağı böbrek taşı hastalığı

Çocukluk çağı böbrek taşı hastalığı

Çocuklarda böbrek taşları, genellikle erişkinlerdeki gibi çok şiddetli ağrılara sebep olmamaktadır. Bu çocuklar genellikle hafif karın ağrılarından yakınırlar. Taş hastalığı olan çocuklarda belirtiler genellikle idrarda kanama ve/veya idrar yolu iltihabı ve buna bağlı yakınmalar şeklindedir.

Taş hastalığı olan çocuklarda böbrek, idrar kanalı ya da mesane de doğuştan gelen anatomik bozukluklar oldukça sıktır. Bu çocuklarda hem taş hem de taşı oluşturan bu anatomik bozukluk tedavi edilmesi gerekmektedir.

Taş hastası çocukların kan veya idrarında taşı oluşturan maddelerin fazlalığı ya da taş oluşumunu engelleyen maddelerin eksikliği sıktır. Erişkinlerde genelde böyle bir sebep bulunmazken, çocuklardaki bu dengesizliklerin düzeltilmesi ile yeni taş oluşumları engellenebilmektedir.

Çocuklardaki böbrek taşı hastalığının tedavisinde ESWL (taş kırma) ve kapalı ameliyatlar (endoskopik ve perkütan) uygulanmaktadır. Bu yöntemler ile çocuklarda açık taş ameliyatları oldukça nadir uygulanır hale gelmektedir. Ameliyat ile taş veya taşlar ortadan kaldırıldıktan sonra çocukta yeniden taş oluşumunu engellemek için analizler ve koruyucu tedavi uygulanması gerekmektedir

 

Bu makale 24 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Köse

Op.Dr Ahmet Köse lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak  Üroloji Uzmanı olmuştur.

Op.Dr Ahmet Köse, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan Özel Ack Ürotaş Üroloji Tıp Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Eswl
Op. Dr. Ahmet Köse
Op. Dr. Ahmet Köse
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube