Böbrek tümörü tedavisi nasıl olmalı?

Böbrek tümörü tedavisi nasıl olmalı?

Erken teşhis hayat kurtarır

Son yıllarda ultrason, tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinin artması ile erken yakalanan böbrek tümörleri sayısı artmıştır. Böbrek tümörü erken yakalandığı zaman tedavisi çok başarılı olan fakat metastaz(yayılma) olduğu zaman çok kötü seyreden bir hastalıktır. Bu nedenle 40 yaşını geçmiş kişilerde rutin kontrollerin (ultrason) yaptırılması önemlidir.

Böbrek tümörü tedavisinde alternatifler:

1.Ameliyat: Radikal nefrektomi (böbreğin tümden çıkarılması)

                  Böbrek koruyucu cerrahi (sadece tümörün çıkarılması)

2.Fokal tedaviler: Kryoterapi, HIFU vb

3.İzlem

Erken evre böbrek tümöründe en başarılı ve altın standart diyebileceğimiz tedaviler cerrahi yöntemlerdir. Eskiden Radikal nefrektomi standart iken, son yıllardaki gelişmeler ışığında özellikle daha küçük ve uygun konumlu(böbreğin dışına doğru büyüyen) tümörlerde böbrek koruyucu yöntemler standart olmuştur. Bu cerrahiler deneyimli merkezlerde kapalı yöntemlerle( laparoskopik veya robotik) başarı ile uygulanmaktadır. Böylece açık cerrahinin ağrı, uzun hastanede kalış süresi ve büyük ameliyat izi gibi dezavantajlarını da ortadan kaldrımaktadırlar.

Fokal tedaviler ise son yıllarda teknolojik gelişmeler eşliğinde uygun hastalarda kullanılabilir. Bu konuda deneyimli merkezlere başvurulabilir.

Özellikle çok yaşlı ve anestezi(narkoz) alması uygun olmayan <3cmden küçük tümörlü hastalarda izlem bir alternatif olarak göze çarpmaktadır

Sevgilerimle

Prof.Dr.Saadettin Eskiçorapçı

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı

Prof.Dr.Saadettin Eskiçorapçı 1973 yılında Konya’da doğdu. 1991 yılında Ankara Fen Lisesi’nden, 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2002 yılında “Prostat kanseri erken tanısında kullanılan parametrelerin etkinliklerinin değerlendirilmesi” adlı uzmanlık tezini Hacettepe Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalında tamamlayarak Üroloji uzmanı ünvanını aldı. 2003 yılında Avrupa Üroloji Yeterlilik sınavını kazanarak, Türkiye’den FEBU ünvanını kazanan ilk üroloji uzmanlarından oldu. 2001-2005 yılları arasında yurtiçi ve yurtdışında Üroonkoloji(Ürolojik Kanserler) alanında Prof.Freiha, Prof.Presti, Prof.Rassweiller gibi Dünya çapında akademisyenlerden eğitim alan Prof.Dr.Eskiçorapçı, 2007 yılında Üroloji Doçenti oldu. Dr.Eskiçorapçı 2006-2007 yıllarında yurtdışında birçok merkezde Laparoskopik Ürolojik Cerrah ...

Etiketler
Böbrek kisti neden olur
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube