Böbrek kitlelerinde ne zaman, hangi müdahaleler yapılmalı?

Böbrek kitlelerinde ne zaman, hangi müdahaleler  yapılmalı?

Böbrek Kistleri 

Böbrek kistleri genellikle yaşam boyunca bir sorun yaratmazken, böbreklerde görülen diğer bir farklı yapı olan kitlelerin ise ihmal edilmemesi gerekiyor. Fakat, hastada 4. derece kist ya da tümör riski olan bir kitle var ise, daha ileri tetkik yöntemlerinin yapılması ve tedavisine karar verilmesi gerekiyor. Cerrahi kararı verildiğinde bu tür operasyonlar artık laparoskopik ya da robotik olarak yapılabiliyor.

Çok küçük kitlelerde (3 cm altı) ise tümör şüphesi varsa dahi, bazı durumlarda alınmayıp izlem yoluna gidilebiliyor. 3 santimden küçük böbrek kitleleriyle ilgili olarak son yılların diğer bir tedavi alternatifi de, enerji kaynakları kullanılarak tümörlü hücrelerin yok edilmesi. Mikrodalga, Radyofrekans, Kriyoablasyon yöntemleri ile çeşitli ısı kaynakları kullanılarak tümörlü kitle yok ediliyor. Özellikle karaciğer tümörlerinde son yıllarda uygulanan tedavi, böbrek fonksiyonlarına zarar vermeden böbrek kitleleri için de yapılabiliyor.

Bu tedavi özellikle yaşlı, akciğer ya da kalp vb. sorunlar nedeni ile ameliyatı kaldıramayacak olan hastalara uygulanıyor. Daha genç yaşta, ameliyat olmak istemeyen kişilerde de denenebiliyor. Kitlenin ölçümü, boyutu, içeriği ve hastanın genel durumu birleştirilip hangisinin uygulanacağı yönünde hastaya bilgi veriliyor. Bu açıdan böyle bir tedavi alternatifinin olduğunun bilinmesi de önemli.”

Böbrek tümörleri yayılırsa agresifleşiyor

Böbrek tümörlerinin agresif yapısı olabiliyor. Metastaz yaparsa daha agresifleşebiliyor. En sık lenf bezi, akciğer ve kemiklere metastaz yapıyor. Oysa böbrek içinde tanı konup alındığında, nerede ise ömür boyunca sorun olmaktan çıkıyor. Böbreğin dışına çıktıktan sonra agresif yapısı var ancak böbreğin içinde tedavisi bir o kadar kolay diyebiliriz. Bu yüzden böbrek içinde yakalanması çok önemli.

Sevgilerimle

Prof.Dr.Saadettin Eskiçorapçı

Nisan 2014

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı

Prof.Dr.Saadettin Eskiçorapçı 1973 yılında Konya’da doğdu. 1991 yılında Ankara Fen Lisesi’nden, 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2002 yılında “Prostat kanseri erken tanısında kullanılan parametrelerin etkinliklerinin değerlendirilmesi” adlı uzmanlık tezini Hacettepe Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalında tamamlayarak Üroloji uzmanı ünvanını aldı. 2003 yılında Avrupa Üroloji Yeterlilik sınavını kazanarak, Türkiye’den FEBU ünvanını kazanan ilk üroloji uzmanlarından oldu. 2001-2005 yılları arasında yurtiçi ve yurtdışında Üroonkoloji(Ürolojik Kanserler) alanında Prof.Freiha, Prof.Presti, Prof.Rassweiller gibi Dünya çapında akademisyenlerden eğitim alan Prof.Dr.Eskiçorapçı, 2007 yılında Üroloji Doçenti oldu. Dr.Eskiçorapçı 2006-2007 yıllarında yurtdışında birçok merkezde Laparoskopik Ürolojik Cerrah ...

Etiketler
Böbrek tümörleri yayılırsa agresifleşiyor
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube