Balanslama tekniği üzerine

Balanslama tekniği üzerine

Soru 1. Uygulama nasıl yapılıyor?

‘Balanslama Tekniği’ uygulaması yumurta, embriyo ve rahim iç zarında çeşitli hastalık ve problemlerle ortaya çıkan  ve gebelik şansını azaltan olumsuzluklarda kullanılmaktadır. Kadının kendine ait yumurtalık ve kan hücreleri ile onlara ait özel maddeler içeren sıvıların  kullanılması ile ortadan kaldırılarak  pozitif yönde dengelenmesi üzerine dayanmaktadır.  

Yapılan çalışmalar:

a. polikistik yumurtalık hastalığı

b. endometriozis hastalığı ve buna bağlı olarak oluşan çikolata kistleri

c. kılcal damarlarda pıhtılaşma yapan bağışıklık sistemi bozuklukları

d.  37 yaş üzerinde

e. İki ve daha fazla sebebi izah edilemeyen tüp bebek başarısızlığı yaşamış olan kadınlarda yumurta, embriyo ve rahim içi zarında gebeliği engelleyecek ve/veya gebelik şansını düşürecek olumsuz gelişmelerin ortaya çıktığı gözlenmiştir.

 Yukarıda sayılan hastalıklar nedeniyle yumurtaların yumurtalıklarda  gelişmesi sırasında  maruz kaldıkları uygunsuz ve düzensi ortam hormonları etkilemekte, bağışıklık sistemindeki yetersizlikler onların  gelişmelerini ve olgunlaşmalarını geciktirmektedir. Bu gecikme onlara  olgunlaşma desteğini sağlayan ve çevrelerinde yer alan özel destek hücrelerinin ve sıvılarının  etkilenmesi ve yumurtalara yeterli desteği verememesi  durumunda ortaya çıkmaktadır.  Sonuçta  yumurtanın hem döllenme olasılığı azalır hem de döllenme sonrası oluşan embriyo denilen ileride gebelik oluşturacak hücre kümesinin kalitesini bozulmakta ve rahim iç zarına gömülme kabiliyetini düşmektedir. 

‘Balanslama Tekniği’ dört noktada etki göstererek ortaya çıkmış olan bozuklu ortadan kaldırmaktadır:

Yumurtalar ilaç tedavisi ile geliştirilip  yumurtalıklardan alındıktan sonra dölleme için özel olarak hazırlanır. Bu sırada yumurtalarla  gelişme sürecine girmiş olan ve onları çevreleyen özel destek hücreleri ve sıvıları ayrıştırılır. Bu destek hücreleri laboratuarda ayrı bir sistemle değerlendirilir ve uygun olan hücre grupları tespit edilir. Uygun olan hücreler kendi sıvıları ve geliştirilmiş  besleme ortamlarında çoğaltılma işlemine bırakılır. Bu hücreler gelişme ve çoğalmalarına devam ederek 24-36 saat içinde embriyolara önemli pozitif katkı sağlayacak hale gelirler. Aynı zamanda yumurtalar mikroskoplar altında seçilmiş DNA kırılmaları en az spermlerle döllenir. En iyi şartlarda döllenmiş yumurtalar gelişmiş destek hücrelerinin ve sıvılarını içine konarak kendilerine sağlanan  özel madde ve hormonların etkisiyle en iyi olgunlaşma düzeyine eriştirilmeye çalışılır. Embriyo izleme sistemi aracılığıyla belirlenen en kaliteli yumurtalar seçilir.

Döllenmeyi takiben  3 . günde gelişen destek hücrelerinin saldıkları LIF ve PAF gibi maddelerin embriyoların rahim içine gömülmesini sağlayacak düzeye eriştirdiği saptanmıştır. Bu şekilde yumurta ve embriyolardaki sorunlar dengelenmiş; ‘Balanslanmış’ olmakta ve embriyo rahim içine gömülecek hale gelmiştir.

3.       Rahim içinde bağışıklık sistemi ile ilgili  bir mekanizma gebeliği  sağlamakta ve onun sağlıklı şekilde devamını desteklemektedir. Yukarıda belirttiğimiz hastalıklar ve durumlar  rahim içi zarının embriyoları içine almasını engellemekte  ve gömülemebilme işlevini azalmaktadır. ‘Balanslama Tekniği’nde rahim içindeki azalmış gömülgenlik kadının kanında bulunan özgün bağışıklık sistemi hücrelerinin kullanılması ile arttırılmaktadır. Bu hücreler yumurta toplama sırasında alınan kandan ayrıştırılmakta ve yine özel üreme ortamlarında çoğaltılmaktadır. Bu çoğalma sırasında hücrelerden rahim içinde gebeliğin oluşmasını sağlayacak uygun bağışıklık ortamı oluşturacak maddeler salınmakta ve toplanmaktadır. Ayrıca bu hücreler rahim içine konduklarında bir süre pozitif etki sağlayan maddeleri salmaya devam etmektedirler. Sonuç olarak elde edilen sıvıların ve hücrelerin embriyoların rahim içine yerleştirilmesinden  önce rahim içine verilmesiyle rahim içinin ortamı embriyolara karşı gömülebilir diğer bir deyişle ‘Balanslanabilir’ hale getirilmektedir.

4.  Balanslama tekniği ile yumurta, embiryo ve rahim içi zarındaki problemler düzeltilerek gebeliğe uygun hale getirilmektedir. Bir  taraftan  embriyoların uygun şartlarda gelişmesi sağlanmakta diğer taraftan ise rahim içi zarı embriyoların gömülmesine hazır hale getirilmektedir. Böylece iki sistem arasındaki denge sağlanarak gebelik oranları yükseltilmekte ve düşük oranlarında önemli bir azalma sağlanmaktadır.

Soru 2. Mevcut Tüp bebek tedavisinden fakları nelerdir?

Balanslama yapılmayan tüp bebek uygulamalarında her tedaviye aynı yaklaşımda bulunulduğundan çifte özel tedavi yapılamamaktadır. Sperm, yumurta, embriyo ve rahim içi zarındaki sorunlar tanınmadan ve olası sorunlar uygun bilimsel tekniklerle veya laboratuar teknikleriyle çözülmediğinden; gebelik oranları ortadan kaldırılamamış problemlerden dolayı istenilen başarı düzeyine ulaşım gerçekleşememektedir.

Bu hallerde gebelik oluşsa bile düşük oranları da yüksek olmaktadır. Sonuç olarak büyük çaba, ümit ve ekonomik yatırımla gerçekleştirilen tedavilerde istenen başarıları yakalamak zorlaşmaktadır. Tüp bebek tedavilerinde güncel bakış  ‘Sperm ve Yumurtadan Sağlıklı Gebeliğe ‘   uygulamasıdır ve Balanslama Tekniği ‘de bu kapsamda konuya bir yeni bakış getirmektedir. Bu yaklaşımın temelinde üreme hücrelerine ve organlarına ait sorunların tespit edilerek ortadan kaldırılması ve onların bilimsel veriler ve teknolojinin yardımıyla eğitimli ve tecrübeli eller liderliğinde  gerçekleştirilecek bir  ‘balanslamanın’ gebelik oranlarını sağlıklı bir şekilde arttırmasıdır.  

Soru 3. Başarı oranı nedir? Uygulamalarda kaç sağlıklı bebek dünyaya geldi?

Balanslama tekniği problemli üreme hücrelerinin ve rahim içinin sorunlarının tespitine ve tedavisine yönelik yapılmaktadır.  llgili sorunlara tek tek uygulanabileceği gibi döllenmiş yumurtayla birlikte rahim içi zarına yönelik kombine şekilde de uygulanabilmektedir.  Teknik, şimdiye dek 300’ün üzerinde hastada uygulanmıştır ve gebelik oranları % 40 ve üzeri artış gözlemlenmiştir. Buna bağlı olarak ise düşük oranlarında % 10 dolaylarına düşme gözlemlenmiştir.

Soru 4. Tedavi kimlere uygun kimlere değildir?

Tedaviye alınacak hastaların seçilmesi çiftin tek tek ve birlikte detaylı olarak değerlendirilmesi şeklinde planlanmaktadır. İlerlemiş yaş, polikistik over hastalığı, kan pıhtılaşma sorunları olan ve izah edilemeyen bir şekilde kalitesiz embriyo ve rahim içi zarı gelişmesi gösteren kadınlar için uygun bir tedavi seçeneği olabilir. Tedavi kapsamında çifte yönelik stres, kaygı azaltma ve gevşeme tekniklerinin kullanılması da gerekebilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Timur Gürgan

Prof. Dr. Timur GÜRGAN, lisans öncesi eğitimlerini bitirmesinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1976 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1980 yılında yine aynı üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Timur GÜRGAN, akademik kariyerine 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olarak başlamıştır. 1988 yılında Doçent, 1995 yılında ise Profesör olmuştur. Kendisi halen aynı üniversitede Kadın Doğum Anabilim Dalı, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Ünitesi öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 1986 yılından itibaren yurtdışında İngiltere'de London Hospital Medical College, St Bartholomew's Hospital, Lister Hospital, London Bridge Hospital ve  Guy's Hospital ve İsr ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Balanslama tekniği nedir?
Prof. Dr. Timur Gürgan
Prof. Dr. Timur Gürgan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube