Akupunktur bebek sahibi olma şansınızı arttırır

Akupunktur, cilt üzerindeki belirli noktalara çok ince iğnelerin batırılması ve bu noktaların uyarılması prensibine dayanan bir uygulamadır. Akupunktur, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde binlerce yıldır başarıyla kullanılmıştır. Geleneksel Çin tıbbının ayrılmaz bir parçası olan akupunktur, vücudun enerji akışını dengeleyerek organizmanın kendi kendini iyileştirme gücünü artırmasına yardım eder.

Akupunktur bebek sahibi olma şansınızı arttırır

Tüp bebek başarısını arttırmak için denenen tamamlayıcı tedaviler arasında akupunktur da yerini almıştır. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, akupunkturun tüp bebek tedavisinin başarı oranını arttırdığı tespit edilmiştir. Akupunktur, anne ve baba adayının kaygılarını, korkularını ve stresini azaltarak daha huzurlu, rahat ve sakin bir tüp bebek süreci geçirmesine katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda hormonal sistemi dengeleyerek ve üreme organlarının kanlanmasını arttırarak sperm ve yumurta sayı ve kalitesini olumlu yönde değiştirmekte, hamilelik oluşma şansını arttırabilmektedir. Akupunktur, ayrıca döllenen yumurtanın yerleşeceği rahim içi tabakanın yeterli damarsal büyüklüğe ve kalınlığa ulaşmasına katkı sağlayarak, nakil sonrası hamileliğin oluşma ve devam şansını da arttırmaktadır.

Akupunkturun Tüp bebek tedavisindeki yararını gösteren ilk çalışma 2002 yılında Fertility and Sterility Dergisi'nde yayınlandı. 160 hasta üzerinde yapılan bu araştırmada; 80 hastadan oluşan bir gruba Tüp bebek tedavisi için akupunktur tedavisi uygulandı, diğer gruptaki 80 hastaya ise akupunktur tedavisi görmeksizin transfer yapıldı. 6 hafta sonra 80 akupunkturlu hastanın 34 tanesinin (%42.5) klinik hamile olduğu belirlendi. Akupunktur tedavisi görmeyen kontrol grupta ise 80 hastadan sadece 21 tanesi (%26.3) hamile kaldı. Tüp bebek tedavileri açısından önemli olan bu araştırma akupunkturun hamileliği kolaylaştırıcı bir yöntem olduğunu göstermektedir.

Bu makale 29 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Betül Bakan

Doç. Dr.Betül Bakan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2000 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına .Şişli Kolan International Hospital'da devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kuru iğneleme
Doç. Dr. Betül Bakan
Doç. Dr. Betül Bakan
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube