Yanlış bilinen 9 diş beyazlatma efsanesi

Yanlış bilinen 9 diş beyazlatma efsanesi

Diş Beyazlatma ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir? Dişlerimizi beyazlatırken zarar vermemek için dikkat etmemiz gerekenler:

KABARTMA TOZU DİŞLERİNİZİ BEYAZLATIR
Bu kısa bir süre için işe yarayabilir ama uzun dönemde işe yaramaz ve süreklilik kazanması durumunda hem dişlerinizin yüzeyinde hem de ağzınızda yer alan yararlı veya zararlı bakterilerinyaşam alanını bozar.

HİDROJEN PEROKSİTLE YIKAYARAK DİŞLERİMİZİ BEYAZLATABİLİRİZ
Hidrojen Peroksit, dokularla etkileşime girdiği takdirde serbest radikal tepkimelerine sebep olur. Bu dokuda yaşlanma sürecinde görülen reaksiyonla aynıdır. Hidrojen peroksit veya karbamid peroksit içeren konsantrasyonların yumuşak dokulara değmeden bir profesyonel gözetimi, tavsiyesi ile uygulamak gerekir.

BEYAZLATICI DİŞ PASTASI VEYA SAKIZ KULLANMAK DİŞLERİMİZİ BEYAZLATIR
Beyazlatıcı diş pastaları ve sakızlar beyazlatıcı kimyasallar içermelerine rağmen gözle görülür bir etki yaratmakta çok zayıftırlar. Beyazlatıcı kimyasallar dişlerde renk değişimine sebep olabilmek için diş yüzeyiyle en az 20 dakika temas halinde kalmalıdır.

PROFESYONEL DİŞ BEYAZLATMA JELLERİ VE MARKETLERDEN ALINABİLEN BEYAZLATMA JELLERİ AYNIDIR
Her beyazlatma jeli farklı düzeyde Karbamid Peroksit veya Hidrojen Peroksit içerirler. Bu kimyasallar dişte beyazlamaya sebep olan ana ajanlardır. Profesyonel beyazlatma ajanları evde kullanılanlara oranla daha kuvvetlidir.

EN GÜÇLÜ BEYAZLATMA JELİ EN İYİSİDİR
Kuvvetli beyazlatma ajanları işlemi hızlandırabilirler. Ancak beyazlığın uzun süre kalıcılığı açısından başarılı olamayabilirler, tekrar gerektirebilir. Ayrıca aşırı hızlı uygulama dişlerde ağrıya ve hassasiyete sebep olabilirler. Yüksek konsantrasyonulu jelleri düşük konsantrasyonda beyazlatma jeliyle desteklendiğinde daha güvenli olur ve dişler daha uzun süre beyaz kalır.

DİŞ BEYAZLATMA ÖMÜR BOYU KALICILIĞI OLAN BİR İŞLEMDİR
Renk değişimi kalıcı değildir. Ancak insanların yaşı ilerledikçe dişlerin rengi sarılaşır ve yediklerimizle, içtiklerimiz renkleşmeye yeniden yol açabilirler. Diş beyazlatma işleminin belirli zaman aralıklarında tekrarlanması gerekir.

ÇİLEK VE LİMON DİŞ BEYAZLATMADA KULLANILABİLİR
İçerdiği asitten dolayı bu tip yiyecekler beyazlatma etkisi gösterebilir ama diş minesinin asit ile etkileşimi sonrası uzun dönemde zarar görme olasılığı vardır.

LAZERLER DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMİNİ HIZLANDIRIR
Hekim tarafından kullanılan lazerin diş beyazlatma işlemini hızlandırdığına veya beyazlatmayı daha iyi yaptığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Tam tersine dişte, gözlerinizde, dudaklarınızda ve hasar da gelişebilir.

PORSELEN KURONLAR VE LAMİNA VENERLER BEYAZLATILABİLİR
Beyazlatmada kullandığımız jeller ancak doğal dişler üzerinde kullanılabilir, porselen yüzeylerde etki göstermezler. Bu sebepten kuronlarınızı diğer dişlerinizle aynı beyazlığa getirmek için onları değiştirmeniz gerekir.

BEYAZLATMA HER YAŞTA YAPILABİLİR
Çocukların dişlerinde yapılan beyazlatma işlemleri dişin içerisinde bulunan canlı dokuda hasara sebep olabilir. Sadece bazı vakalarda çocukların dişi güvenli olacak şekilde beyazlatılabilir. İlerleyen yaşlarda ise diş minesinin özelliğini kaybetmesinden dolayı diş beyazlatma efektifliğini kaybeder.

Bu okuduğunuz yaygın ve yanlış olan bilgilendirmelerin kurbanı olmayın. Gülüşünüz, insanların sizinle ilgili fark edeceği ilk şeydir. Bu yüzden dişlerinize herhangi bir işlem yaptırmadan önce iyice araştırın ve ilk olarak diş hekiminize danışın. Evde diş beyazlatma yöntemleri hakkında bilgi almak için yazımı ziyaret edebilirsiniz.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Onur Öztürk

2001 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olan Diş Hekimi Onur Öztürk, aynı üniversitede Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’ndayüksek lisans programına başladı. 2004 yılında “Farklı İnley Materyallerinin Kenar Uyumu” başlıklı tezini vererek yüksek lisans eğitimini tamamlayan Öztürk, aynı yıl yine aynı fakültede “Kuron Köprü Protezleri Bilim Dalı”nda doktora programına başlamış ve uzun bir süre akademik çalışmalarına devam etmiştir. Bu süre boyunca CAD/CAM sistemleriyle ilgilenmiş, Cerec sistemlerini kullanarak dijital optik ölçü yöntemleriyle geleneksel yöntemlerin karşılaştırmaları ve iş akışları (Comparison of Accuracy of Digital Optical Impression Methods vs Conventional Procedures) üzerine çalışmalarına yoğunlaşmış ve eş zamanlı olarak Zürih Üniversitesi’nde kısa dönem eğitimlere devam etmiştir. Mezun o ...

Etiketler
Diş beyazlatması
Dt. Onur Öztürk
Dt. Onur Öztürk
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube