Tüp bebek-infertilite

Tüp bebek-infertilite

GENEL İNFERTİLİTE BİLGİLERİ

Çiftlerin çocuk sahibi olma arzularına ve düzenli cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen, bir yıl içerisinde gebelik elde edilememesine infertilite (kısırlık) adı verilmektedir. Korunmayan çiftlerin %85'inde bir yıl içerisinde gebelik oluşması beklenir. İnfertilite %30-40 oranında erkek, %40 - %50 oranında kadına ait nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Çiftlerin % 25'inde erkek ve kadın faktörü birlikte bulunmaktadır. %10 - 15'inde ise tüm araştırmalara karşılık infertiliteyi açıklayabilecek bir neden bulunmamaktadır.

Çocuk arzusu konusunda bir uzmanla görüşmek üzere merkezimize başvurduğunuzda, fiziksel ve duygusal olarak fedakarlık gerektiren birçok test uygulanacaktır. Bu testler yapılmadan önce sizin ve eşinizin daha önceden yapılmış tetkik ve tedavileri araştırılacak, böylece hem nedene yönelik bir fikir edinilecek, hem de aynı tetkiklerin tekrar istenmesi engellenmiş olacaktır. İlk ziyarete eşlerin birlikte katılması, durumunuzun değerlendirilmesi ve tedavi yönünden oldukça önemlidir.

İnfertiliteye yol açan pek çok faktör mevcuttur. Doktorunuz size adetlerin düzenli olup olmadığını, anormal kanamaları, üreme sistemine ait enfeksiyon hikayesini, bunların yanında önceki tedavi denemelerini, düşükleri, gebelikleri ve geçirdiğiniz operasyonları soracaktır. Erkek ise genital sistem yaralanmaları, operasyonlar, enfeksiyonlar, ilaç kullanımı ve uygulanan tedaviler yönünden sorgulanacaktır. Her ikinize de çocuk sahibi olmak için ne kadar zamandır uğraştığınız, hangi sıklıkla beraber olduğunuz, korunup korunmadığınız ve ailelerinizde doğumsal hastalığı olan herhangi biri olup olmadığı sorulacaktır. Çocuk arzusuyla başvuran çiftlerin doktoruna ve merkeze tam bir güven içinde olması, hiçbir şey saklamaması, sorulara açık yüreklilikle yanıt vermesi ve hiçbir konuyu utanma duygusuyla gizlememesi gerekir. Yapılan ilk görüşmede muayene odasında eşlerden başka bir kimsenin olmaması doktorunuzla rahat bir konuşma yapmanızı sağlayacaktır.

Bu görüşmeden sonra kadın ve erkek ayrıntılı olarak muayene edilirler. Erkeklerin muayenesi infertilite konusunda uzman ürologlar tarafından yapılmaktadır. Ardından hormon tetkikleri, mikrobiyolojik ve serolojik testler, semen analizi, pelvik ultrasonografi (USG), fizik ve genital muayene ile hangi tedavi yönteminin seçileceğine karar verilir. Durumunuzun değerlendirilmesi için ilgili bölüm hekimlerinin biraraya gelmeleri ve ortak görüş bildirmeleriyle, her çift için en uygun olduğuna karar verilen tedavi yöntemi seçilmektedir.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cemal Tamer Erel

Prof. Dr. Cemal Tamer Erel, 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesin’den mezun olmuştur. 1991 yılında aynı fakülteden Kadın Doğum uzmanlığını almıştır. Aynı Fakülte’de 1992’de Başasistan, 1996’da Doçent olmuştur ve 2002 yılında Profesörlüğe atanmıştır. Bu yıllar arasında ‘The Royal Hospital of St.Bartholomew, Division of Reproductive Endocrinology, Department of Obstetrics and Gynaecology, London, UK’ (1992), ve ‘Department of Obstetrics and Gynecology, Division of Reproductive  Endocrinology, Yale University, New Haven, Connecticut, USA’ (1998) bulundu. Halen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD öğretim üyesidir.  İlgi alanı tüp bebek, üreme endokrinolojisi, endoskopik cerrahi, genital hastalıklarda laser tedavileri, genital estetik ve ürojinekolojidir.  Hastalarına halen özel kliniğinde hizmet ve ...

Etiketler
Hormon tetkikleri
Prof. Dr. Cemal Tamer Erel
Prof. Dr. Cemal Tamer Erel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube