Obezite hastalığı ve beraberinde seyreden psikolojik sorunlar

Obezite hastalığı ve beraberinde seyreden psikolojik sorunlar

         Obezite hastalığı bedenimizi bir vitrin olarak düşünürsek sadece bir vitrin bozukluğu olarak görülmemelidir. Yaşamda önce kendimiz için sonraysa sevdiklerimiz, ailemiz işimiz vb kişiler için yaşamamız gerektiği noktasını bile düşünce sistememizde tam olarak oturtamamış olan bizler obezite hastalığını da sadece dış görünüşte bozukluk olarak değerlendirme yapma eğilimi içerisindeyiz. Fakat bunu yaparken şunu unutmaktayız ki obez hastalar hastalığın getirdiği birçok biyolojik rahatsızlık ile savaşırken bir de yanında psikolojik rahatsızlıklar ile savaşmak durumunda kalan bireylerdir.

Obezite hastalığının beraberinde gelen en önemli psikolojik sorun depresyondur.

Obez bireyler anksiyete ve depresyon ile başa çıkmak adına normal yemek porsiyonlarından 2-3 kat daha büyük porsiyonlar tüketmektedirler.

Yapılan araştırmalar yeme bozukluğu olan bireylerin(tıkanırcasına yeme- obezite) yarısından fazlasının klinik depresyon teşhisi aldığını belirtmektedir. 

Obez bireylerde anksiyete ve depresyonu bilinenin aksine obezite hastalığının nedeni değil  getirdiği biopsikososyal problemler sebebiyle sonucu olarak değerlendirmekteyiz.

Erişkinlerde ve çocuklarda obezite hastalığının oluşumu birbirinden farklı süreçleri izlemektedir

Erişkinlerde;

Önce obezite arkasından depresyon

Çocuklarda;

 Önce depresyon ardından obezite geliştiği bilinmektedir

Obezler bireylerde;

Hafif ve orta derecede depresyon,

Kişilik bozuklukları gibi bozukluklar daha sık

Psikoz gibi ağır psikopatolojiler ise nadiren görülmektedir (ilaç kullanımı tetikleyici olabilir)

Obezlerde duygudurum, anksiyete, somatoform ve yeme bozuklukları, sağlıklı bireylerden daha yüksek oranda görülür

Beden imajı bozukluğu ve stigmatizasyona yatkınlık

Obez bireyler, beden imajlarını kötü algılayıp, vücutlarını beğenmeyebilir veya acayip bulabilir Genelde başkalarının da kendilerini bu yüzden çirkin bulduğunu, gülünç karşıladığını, hor gördüğünü, düşmanlık beslediğini düşünebilir

İnsanların kendilerine bakışları ve yorum yapmaları sonucunda obez bireylerde sosyal kaçınma ortaya çıkabilir ve bu kaçınma davranışı depresyon ve diğer bozuklukların gelişmesine sebep olabilir.

Kendinizi mutlu hissetmek için vitrininize özen gösterdiğiniz günlerin gelmesi dilekleriyle..

Psk. Merve PEHLİVAN

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube