Obezite cerrahisi sonrasında proteinin beslenmedeki önemi

Obezite cerrahisi sonrasında  proteinin beslenmedeki önemi

Proteinler hücrelerde en fazla bulunan makro moleküllerdir. Hücrenin tüm fonksiyonlarında proteinler rol almaktadır. Özellikle zayıflamada ki rolü yanında bağışıklık sisteminin yapılanması, sağlıklı ve kaslı bir vücuda sahip olunması ve vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasında proteinlerin rolü büyüktür. Proteinler sonradan kullanılmak için vücutta depolanmaz. Beslenmemizde yeterli protein tüketmez isek, vücut eksik alımı dengelemek için kaslarımızdan yıkıma başlar. Bu yıkımı önlemek için beslenme ile yeterli, kaliteli protein alınması gereklidir. Proteinler aynı zamanda ameliyat sonrası hücrelerin yapım ve onarımda etkilidir. Kas kütlesi kaybını önlemenin dışında saç dökülmelerini engellemekte yine yeterli protein alımına dayanmaktadır. Ameliyat sonrası küçülen mide hacmiyle beraber besin tüketimindeki azalma günlük ulaşmamız gereken protein miktarının sadece besinlerle sağlanmasını güçleştirmektedir. 

Yiyeceklerle yeterli protein alınamadığında sıvı veya toz protein ilave olarak kullanılır. Günlük ulaşılması gereken protein miktarı normal beslenme ile karşılanmaya başlandığında beslenme uzmanının ön görüsünde protein takviyeleri diyetten çıkarılabilir.

Kullanılan proteinin miktarı kadar kaliteside önem taşımaktadır. Bir gıdanın protein kalitesi o proteinin esansiyel aminoasit içeriğine bağlıdır. Doğada dokuz zaruri (elzem), on bir de elzem olmayan amino asit vardır. Proteinler kalite bakımından tam ve eksik protein kaynakları olarak ikiye ayrılır. Tam protein;  esansiyel amioasitlerin hepsini içeren, sindirim oranı yüksek gruptur.

Tam (kaliteli) Protein Kaynakları: Yumurta, süt ürünleri(süt, ayran, yoğurt, kefir ), balık, sığır eti, kümes hayvanları, soya ürünleri…

Eksik protein; temel dokuz aminoasidin hepsini yeterince içermez.

Eksik Protein Kaynakları; Fasülye, nohut, barbunya, ceviz, badem, yerfıstığı, pirinç, arpa, buğday, yulaf ve genel olarak bitkisel kaynaklı proteinlerdir.

Ameliyat sonrası protein seçimleri öncelikli olarak kaliteli protein kaynakları olmalıdır. Obezite cerrahisi sonrası hastaların günlük 60-80 gr protein almaları gerekmektedir.

Proteinlerin tokluk hissini uzatma etkiside vardır. Ameliyat sonrası az miktarda besin tüketen hastalarda mide boşalım süresini uzatmak, uzun süreli tokluk hissi oluşturmak içinde proteinler, seçim olarak karbonhidratlardan önce yer almalıdır. Sonuç olarak hastaların kendilerine ’’ Her öğünde protein kaynaklı bir besin tükettim mi ? ’’ diye sormaları ve beslenme alışkanlıklarını bu şekilde oluşturmaları gerekir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube