Müzisyenlerin en çok karşılaştığı rahatsızlıklar nelerdir?

Müzisyenlerin en çok karşılaştığı rahatsızlıklar nelerdir?

Genellikle erken yaşlarda başlayan müzikle uğraşının değişik sıklıklarda devamı sırasında kişi bir çok sorunla uğraşmak zorunda kalabilmektedir. Bunlar doğru bir yönlendirme olmamasına bağlı ergonomik olarak uygun olmayan ortamlarda uzun zamanlar enstrüman çalmaya bağlı problemlerden başlayıp; artrit, yaralanma veya başka rahatsızlıklara rağmen çalmak zorunda kalma gibi dezavantajlarla devam eden problemlerdir. 

ÖNLEYİCİ YAKLAŞIMLAR

1. Kas-İskelet Sistemi: En iyi performans kasların en dengeli halde durması ile sağlanır. Bunun için kasların hem çok iyi gerilmeye hem de çok iyi kasılmaya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle aynı sporcuların germe ve esneme egzersizleri gibi, müzisyenlerinde germe ve esneme egzersizleri yapmaları, kasların genel performansta daha dengeli ve verimli çalışmasını sağlar.

2. Duruş: Hem müzisyenler hem de öğretmenler genellikle duruşun önemini hafife alırlar. Ayrıca çoğu enstrüman da kötü ergonomiğe sahiptir. Bununla birlikte öğrencilerin kendilerine özel anatomik varyasyonları da olabilir. Tüm bu noktalar göz önünle alınmalı, söz konusu enstrüman ile onu icra eden kişinin bireysel anatomik özellikleri birbirlerine çok iyi adapte edilmelidir. 

3. Egzersiz ve Alıştırmalar: Tecrübeli müzisyenlerin çalma zamanından daha çok istirahat ettikleri bilinir. Esneme ve hareket egzersizleri olacak şekilde iki ana amaç doğrultusunda egzersizler önerilir. 

Müzisyenlerin problemleri 3 ana grup halinde incelenir:

- Travmalar, artritler, romatizmal durumlar veya sinir sıkışmaları gibi genel, günlük sağlık sorunları.

- Aşırı kullanım (normal bir aktivitenin çok yapılması), istismar (kasten yaralanmaya neden olma) veya yanlış kullanma (aktivitenin veya pozisyonun uygunsuz yapılması). Bunlar kötü duruş, dengesizlik veya aşırı kullanma ile birlikte olur.

- Müzisyen krampı, spazm veya distoni (kas tonusunun bozulması) gibi strese ait sorunlar. 

Yapılacak tedavi, tanının ne olduğuna göre değişir ve çok yönlü yaklaşımı gerektirir. Planlama ve uygulama yapılırken güç ve dayanıklılıkla birlikte denge ve koordinasyona da dikkat edilir. Bazen dengesiz ve fizyolojik olmayan bir duruş tüm vücudu bozup gergin ve bükük bir sırt, eğik duran bir boyun, yukarıda duran omuzlar, bükük dirsek ve el bileklerine neden olabilir. Tüm bunların sonunda da acı, ağrı, spazm ve yorgunluklar olur. 

Özellikle elin iç tarafındaki etli kısımda kompartıman sendromu denilen kas spazmı, ağrısı, şişliği, piyano çalan küçük ellerde tuşlara basabilme adına aşırı gerilmelerden dolayı sorun olabilir. Uzun süreli ve aşırı yüklenmelerde bu kaslardaki şişlik, ödem ve ağrı icraya devamı engelleyebilecek şiddette olabilir. Dinlenme, soğuk uygulama ve anti-inflamatuvar tedavi gerekir.

Avuç içinde parmakların hareketini sağlayan tendonların kaymalarını sağlayan sinoviyum denilen yapıların şişmesi ve ödemlenmesi hareketleri zorlaştırıp ağrılı hale gelmesine neden olabilir. Beraberinde eklemlerin de şişmesi ve sertleşmesi durumu daha da ağırlaştırabilir. Anti-inflamatuvar ilaçlar ve elastik eldiven kullanımları ya da fizik tedavi yöntemleri gerekli olabilir. 

Prof. Dr. Eftal Güdemez

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
El ayak terlemesi
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube