Metabolizma nasıl hızlanır?

Metabolizma nasıl  hızlanır?

Metabolizmanızı hızlandırmak sizin gün içerisinde daha fazla enerjiye ihtiyaç duymanız anlamına gelir.. Bu da doğal olarak kilo vermenize yardımcı olacak ciddi bir etkendir.

Metabolizmanızı hızlandırmak için şu yöntemleri kullanabiliriz;

a. Kahve: Eğer güne kahve ile başlayanlardansanız ve özellikle kalp – damar sisteminiz ile ilgili sorununuz yoksa 1 fincan koyu kahve metabolizmanızı hızlandıracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konu özellikle bayanların kahve miktarını günde iki fincan ile sınırlı tutmasıdır.

Yapılan araştırmalar günde iki fincandan fazla tüketilen kahvenin kadınlarda meme kistlerini arttırdığını saptamıştır.

Yine kadınlarda özellikle pre-menapoz ve menapoz dönemlerinde kahvenin en fazla 1 fincanla sınırlandırılması gereklidir çünkü fazla miktarda kafein ile kadınlarda bu dönemde kemiklerden kalsiyum çekilmesi hızlanmaktadır.

b. Su: Vücudumuzdaki tüm kimyasal olayların sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için su kaçınılmaz bir içecektir. Ortalama olarak günde 1.5-2 lt su içilmesini öneriyorsakta bu miktar aslında sağlıklı kilosunda olan kişiler için önerilen bir miktardır aslında her insanın su ihtiyacı kilosuna göre hesaplanmaktadır. Normal bir yetişkinde su ihtiyacı 35 cc x kilo olarak hesaplanmalıdır.

Su ihtiyacı yaz döneminde, ateş yükselmesi durumunda ve özellikle enfeksiyon hastalıklarında artmaktadır.

Yetersiz su tüketimi metabolizmayı yavaşlatır ve hatta insülin direncini tetikleyebilir ancak ihtiyacın çok üzerinde su tüketimi de böbrek solid yükünü arttırarak mineral zehirlenmesine ve böbreklerde rahatsızlıklara neden olabilir.

c. Kas Kütlesi: Kas kitlesi fazla olduğunda kalori yakımı da o kadar fazla olmaktadır. Sistemli ve düzenli egzersiz ile kas kütlenizi arttırabilir ve kalori yakımını hızlandırabilirsiniz. Çünkü yapmış olduğunuz egzersizde o anda yakılan kaloriden çok, metabolizmanın aktif olarak sürekli çalışması daha önemlidir.

Uzun süre ve orta tempoda yapılan egzersiz , kısa süre hızlı tempo ile yapılan egzersizden daha fazla olacaktır.

d. Masum ara öğünler: Gün içerisinde yapacağınız ana öğün arasındaki atıştırmalıklar ile hem metabolizmanız hızlanacak hem de ana öğünde fazla besin tüketiminiz önlenecektir. Her zaman söylediğim ve altını çizdiğim önemli konu “sofradan aç kalkmak değil sofraya tok oturmak” sizin kilo vermenize yardımcıdır. Ayrıca ara öğünler sayesinde kan şekerinizde ani düşmeler olmayacaktır bu da sizin özellikle insülin hormonunuz üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Uzun aralıklarla besin tüketmek metabolizmanızı yavaşlatır ancak çok fazla ara öğün tüketmekte karaciğerinizi ve pankreasınızı yoracaktır. Ara öğünler ile ilgili en sağlıklı bilgiyi almak için diyetisyeninize başvurabilirsiniz.

Dyt. Füsun BİLGİN ÇAKMAK

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Füsun Bilgin Çakmak

Dyt. Füsun Bilgin Çakmak 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur.

Dyt. Füsun Bilgin Çakmak Çankaya'da yer alan muayenehanesinde danışanlarını kabul etmektedir.

Dyt. Füsun Bilgin Çakmak
Dyt. Füsun Bilgin Çakmak
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube