Lazerle varis tedavisi

Lazerle varis tedavisi
LAZERLE VARİS TEDAVİSİ
Varislerin en sık gorulen nedeni yuzeyel safen ven sisteminde ortaya çıkan yetmezliklerdir. Çeşitli araştırmalar 35 yaş üzerindeki kadınların % 25 inde, erkeklerin ise % 15 inde ayaklardaki safen ven sisteminde yetmezlik olduğunu göstermiştir. Yüzeyel toplar damarlardaki kapakçıkların iyi çalışmamaları nedeniyle varis dediğimiz genişlemelerin olduğunu daha önceki makalelerimde  detaylı olarak anlatmıştım.Venöz yetmezliğin uzun süre devam etmesi bazı şikayetler oluşturabilir. Bu şikayetler bacaklarda ağrı, huzursuzluk hissi, kramplar, yanma, uyuşma şeklinde ortaya çıkabildiği gibi, dışarıdan bakıldığında kıvrıntılı damar genişlemeleri şeklinde görülen varisler de tabloya eşlik edebilir. Tedavi edilmeyerek ilerleyen olgularda bacakların alt kısmında ayak bileğine yakın yerlerde kahverengiye çalan renk değişiklikleri ve kaşıntılar ortaya çıkar. Kaşıntılarla birlikte özellikle kemik çıkıntısı olan yerlerde yaralar olabilir. Varis ülseri denilen bu yaraların kapanmaları oldukça zordur. Kapanmaya yüz tutup sonra tekrar açılması sık görünen bir durumdur.
Yüzeyel venlerin yetmezliği ile ortaya çıkan varislerde tedavi genellikle venöz yetmezliği olan damarlarla genişlemiş olan damarların ya dolaşıma kapatılması veya çıkarılmasıdır. Son yıllarda ameliyatlara alternatif olarak gelişen bir yöntem de lazer veya RF kullanarak büyük safen veninin dolaşıma kapatılmasıdır.
Ultrasonografi eşliğinde lokal anestezi altında damarın içine sokulan bir lazer kateteri kasık seviyesinde  derindeki damara dokuldüğü yere kadar ilerletilir. Yine ultrasonografi eşliğinde damar içine verilen lazer emerjisi veya başka uygun bir enerji ile yakılarak damarın kapanması sağlanır.
Klasik cerrahi yönteminde küçük de olsa bazı kesiler varken bu yöntemde çok gerekmedikçe kesi olmaz. Olanlar da  2- 3 mm. lik kesilerdir. Bu yöntem lokal anestezi ile yapılır. Genel anestezi, spinal veya epidural anestezi kullanılmaz. Bu nedenle çok küçük de olsa bu tür anestezilerin yan etkilerinden korunulur. Geleneksel cerrahi yontemde yine cok düşük de olsa görülebilen kanama, tromboz, infeksiyon  gibi istenmeyen olaylar endovenöz lazer uygulaması ile yok denecek kadar düşük oranda görünür.
Klasik cerrahi uygulamalarda hastalar 8 saat ile bir gün arasında hastanede kalır. Ameliyat sonrasında normal yaşan tıya dönüş yaklaşık bir haftalık bir süreçtir. Bu zaman zarfında bacaklarda bir miktar ağrı oluabilir. Endovenöz lazer uygulamalarında ise bir iki saat içinde hasta evine gider ve normal hjayata dönme süresi çok daha kısadır.
Klasik varis ameliyatları için bir çok kaynakta tekrarlama oranı % 30 larda bildirilmektedir. Bu durumda endovenöz tedaviler daha başarılı sonuçlarla bildirilmektedir. Bu bence doğru değildir. Varis ameliyatlarında en önemli nokta varisleri oluşturan patolojik mekanizmanın doğru olarak ortaya koyulabilmesidir. Ameliyat öncesi yapılan doğru tespitlerin doğru yapılan bir ameliyatla düzeltilmesinden sonra tekrarlamasi yok denilecek kadar azdır. Tekrarlardan çoğunlukla önceden var olan ve ameliyat sırasında tedavi edilmemiş perforan ven yetmezlikleri sorumludur.Perforan venler derin damarlarla yüzeyel damarları birbirlerine bağlayan ara damarlardır.
Yukarıda da izah edildiği gibi varis oluşumunda rol oynayan mekanizmalar ortaya koyulduktan sonra bu mekanizmaları ortadan kaldıracak şekilde bir tedavi programı düzenlenmelidir. Bu program en temel patolojik mekanizmadan en uç mekanizmaya doğru olmalıdır. Ciddi safen ven yetmezliği olan bir hastada bacaklarda görülen ince kılcal varisleri yok etmeye çalışırsanız hiçbir şekilde başarılı olamazsınız. Önce safendeki yetmezlik çözümlenecek. Sonra daha küçük damarlara geçilecek. Gerekirse bunlara köpük tedavisi veya iğne tedavisi ( skleroterapi) yapılacak. Eğer bu tedavilerden sonra kılcal varisler veya telenjiyektazi dediğimiz mavi, ağımsı, çok ince genişlemiş damarlar hala mevcutsa o zaman bunlara lazer veya IPL uygulayarak ortadan kaldırmak mümkündür. Transdermal lazer tedavileri endovenöz tedavilerden biraz daha farklıdır. Bunlarda amaç skleroterapiyle ortadan kaldıralamayacak kadar ince kılcal varisleri ortadan kaldırmaktır. Bunlarda işlemden hemen sonra hasta kalkıp yürüyebilir. Ayaktan yapılan tedavilerdir. Seanslar halinde yapılır. Yaygın varislerin varlığında çoğunlukla  4-5 seansta istenilen sonuca ulaşılır.
  

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden  1983 yılında mezun oldu.  İki yıllık zorunlu hizmetimi İstanbul SSK Eyüp hastanesi ve Topçular’ da tamamlayıp 1985 yılında Ankara Üniversitesi Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. Daha sonra ayrılan kalp ve damar cerrahisi  anabilim dalında 1991 yılında uzmanlık eğitimimi tamamladım.

Aynı anabilim dalında 1993 yılında yardımcı doçent, 1997 yılında doçent ve 2002 yılında profesör oldum ve eğitim ve öğretim görevime  2010 yılında emekli olana kadar devam ettim. 2010 yılı sonrasında yurt dışı ve yurt içi çalışmalarıma devam ettim.

 

Etiketler
Lazerli varis tedavisi
Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren
Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren
Ankara - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube