Kılcal varisler tedavi edilebilir mi?

Kılcal varisler tedavi edilebilir mi?

KILCAL VARİSLER,telenjiektazi şeklinde varisler önce venöz dopler yapılarak değerlendirilmelidr.Buradaki temel amaç bu varisi meydana getiren bir toplar damar yetmezliği olup olmadığını anlaşılmasıdır.Çünkü bacağın toplar damarlarınd ayetmezlik varsa önce onlara yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Eğer doplerde yetmezlik yok sadece bu kılcal (1mm ve altında kalınlığı olan) varislar varsa bunlara CEAP sınıflamasına göre Tip 1 varis denir ve o zaman sadece görüntüyü düzeltme amacıyla tedavi planlanır.

KILCAL VARİSLERİ (TELENJİEKTAZİK VARİSLER) YOK ETME YÖNTEMLERİ:

1) Skleroterapi: sorumlu 1mm lik damarlara sklerozan madde injeksiyonu

2) Epidrmal Lazer Tedavisi: Deri üstünden lazer ışın verilerek yakılması

3) Termo koagülasyon iğnesiyle tek tek yakarak yok etme.

BU TEDAVİ YÖNTEMLERİ BİR KEREDE Mİ UYGULANIR?

Büyük varislerin ameliyatla ya da damar içi lazer kateteriyle tedavisi bir seansta yapılmaktadır.Ancak kılcal damar şeklinde olanlara yukardaki işlemlerden hangisi olurs olsun seans seans uygulanmaktadır.Seanslar arasında 10 günlk bir iyleşme süresi verilmelidir.Kaç seansta bitirilebileceği is bacaktaki varislerin yaygınlığına ve birbirne yakınlığına bağlıdır.

BU ÜÇ TEDAVİDEN HANGİSİ DAHA ETKİLİDİR?

Bu tedavilerin birbirne üstünlüğü değil hangi varise hangi tedavinin uygulanacağı önemlidir. örneğin 1mm nin altında damarlara skleroterapi uygulanamaz.1 mm nin üstündeyse mutlaka skleroterapi seçilmelidir.Bazı beayaz tenlerde epidermela lazer fazla iz bırakabild,iğinden o zaman temokoagülasyon tedavisine geçilebilmelidir.Bir bacakta birden fazla tedavi yöntemi kombine edilebilir.O zaman da elinde bu tedavi yöntemlerinin hepsi bulunan merkezler ve hekimlere yönlenmelidir.Hangi varis e hangi tedavi gerekiyorsa o uygulnabilmelidir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Öztekin Oto

Prof. Dr. Öztekin OTO, 14 Şubat 1957 tarihinde İzmir - Balçova'da doğmuştur. Tıp eğitimini 1974-1980 yılları arasında Hacettepe Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Hacettepe Üniversitesi'nde 1980-1984 yılları arasında Pediyatrik Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda, 1984-1986 yılları arasında da Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 1990 yılında Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Doçenti olan Prof. Dr. Öztekin OTO, 1989-2001 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaparken 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda Profesörlüğe atanmıştır. Prof. Dr. Öztekin OTO, Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda görev yaptığı yıllar boyunca üniversitede pek ço ...

Etiketler
Skleroterapi
Prof. Dr. Öztekin Oto
Prof. Dr. Öztekin Oto
İzmir - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube