Gelecek kaygısı başarısızlığı tetikliyor

Gelecek kaygısı başarısızlığı tetikliyor

Gelecek kaygısı, yetişkin, genç, yaşlı, ayırt etmeksizin ileriye dönük plan yapamayan bireylerde görülmektedir. Gelecek kaygısı, çözüme ulaştırılmadığı sürece bireylerin hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedir.

Gelecek kaygısını azaltmak için neler yapılabilir? Bu durumu ortaya çıkaran faktörler nelerdir? Gelin beraber inceleyelim.. 

Gelecek kaygısının alt yapısında önceden kazanılmış ' kaygı bozuklukları ' var ise gelecek kaygısı problemi diğer yaşanılan kaygıları beraberinde tetikleyerek  anksiyete oluşumlarını beyinde duyarlı hale getirmektedir. Bireylerin geleceğe yönelik bir planı yoksa ve bunu yapacak bir potansiyelinin olmadığını düşünüyorsa gelecek kaygısını ortaya çıkaran sinyaller  hissedilmeye başlar.. Bu problemi ortadan kaldırmak için bireylerin düşüncelerini olumlu yönlendirebilmesi gerekmektedir.

Gelecek kaygısını oluşturabilecek bazı konu başlıkları aşağıdaki gibidir.

a) İleriye dönük plan yapamamak,
b)Yanlış tercihler, 
c)Mutsuz iş ortamı,
d)Mutsuz ilişki ve evlilik,
e) Anksiyete ve Obsesif Kompulsif Bozukluk problemleri  (vs..)

Yukarıda bölümleri tek tek ele alalım..

a) İleriye dönük plan yapamayan bireyler ilk önce bu durumun nedenine odaklanması gerekmektedir. Sonrasında kendi potansiyelinin farkına varması gerekir. Örnek verecek olursak,  (  - Nelerden hoşlanır ?  - Neleri yapmak ister ?  Hayata dair hedefleri nelerdir ? Nasıl bir yaşam sürmeyi tercih etmektedir ? Kendisini tam anlamıyla tanıdığını düşünüyor mu ? Gelecek ona ne anlam ifade ediyor ? Yaşamıyla ilgili kararları kim veriyor ?   (vb.)  ) gibi soruların cevabını kendisine vermesi gerekir. Verdiği cevaplar kendisini netleştiriyorsa başarılı olmaması için hiç bir neden yoktur.

b) Hayata dair yapılan '' yanlış tercihler '' bireylere tecrübe kazandırdığı gibi kendisinden şüphe etme düşüncesini de akla getirebilir. Kişi kendisinden şüphe etmeye başladığı andan itibaren hayatını sorgulaya başlar. Geriye dönük sorgulamalar kesinlikle profesyonel bir destek alınarak yapılması gerekmektedir. Psikoterapist yaşamış olduğunuz problemleri sorduğu sorular ve yaptığı psikoterapi yöntemleriyle sizi yaşamış olduğunuz problemli süreçten çıkarmayı hedefler. Böylelikle hem problemeniz çözülmüş olur hemde gelecekle ilgili nasıl düşünmeniz gerektiğini öğrenmiş olursunuz. 

c) İstemediğiniz bir iş ortamında çalışmak zorunda olabilirsiniz. Bu durum sizin zihninizi hemen her gün meşgul edebilir ve sizde mantıklı olanı yapıp çıkış yolu aramayı tercih edersiniz. Hayatınızda bu konu başlıkları net olmadığı için her geçen gün daha keyifsiz ve mutsuz olabilirsiniz. Bu olumsuz durum  hem aile yaşantınızı hemde sosyal ilişkilerinizi olumsuz yönde etkileyebilir. İş yerinde yaşamış olduğunuz bu problemi bir an önce netleştirip hayatınızla ilgili karar almanız gerekmektedir. 

d) Mutsuz bir ilişki ve evlilikte yaşanılan gelecek kaygıları ise evlenme planı yapmak veya eşinizle geleceğinizin olmadığı gibi düşünceler olabilir. Bu tip gelecek kaygısı yaşayan bireylerin kendisini netleştirmesi için adım atması gerekir. Evliliğinizde ve ilişkinizde mutsuz olduğunuzu düşünüyorsanız geç kalmadan ( Aile Danışmanı veya Evlilik Terapisti'nden ) eşinizle veya kendiniz yardım almalısınız. Geleceğizle ilgili kaygıyı ortadan kaldırmak istemiyorsanız kendinizi biran önce netleştirmeniz gerekir.

e) Anksiyete ve Obsesif Kompülsif Bozukluk olarak nitelendirilen ' kaygı ve takıntı ' problemlerini taşıdığınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden profesyonel yardım almanız gerekmektedir. Size en yakın hekimden randevu alarak tanı koyulması ve uygun gördüğünüz psikoterapist ile bu durumu ortadan kaldırmak için adım atmanız gerekmektedir. 

Unutmamalısınız ki, geleceğiniz için attığınız her adım bugününüzü belirler!

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Kubilay Göksel Eren

Uzm.Psk Kubilay Göksel EREN, İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Aslen Balıkesirli olup, Evli ve 1 kız babasıdır. Uzm.Psk.Kubilay Göksel EREN’in Eğitim Gördüğü Okullar : İstanbul Cumhuriyet Anadolu Lisesi ve T.C Kültür Üniversitesi ve sonrasında İstanbul Üniversitesi’nde Psikoloji - Sosyoloji öğrenimi görmüştür. Bölüm hocaları( Doç.Dr.Şerife Sema Karakelle - Prof.Dr.Yücel Bulut) Dünyanın en iyi Devlet üniversiteleri arasında yer alan (EFPA) (European Federation Of Psychologists' Associations) standartlarına uygun Milli Taras Shevchenko Tıp Ulusal Üniversitesine (1834) Uluslararası öğrenci olarak kabul edilerek Psikoloji bölümünü başarıyla bitirmiştir. Avrupa Birliği onaylı - Dünyanın her yerinde geçerliliği olan Mavi Diplomanın sahibidir. Doç.Dr.Susran Erkan EROĞLU Psikoloji Bölüm Başkanı’nın gözetiminde Adana Bilim Üniversitesi’nden 480 ...

Etiketler
Kaygı bozukluğu
Uzm. Psk. Kubilay Göksel Eren
Uzm. Psk. Kubilay Göksel Eren
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube