Gebelikte egzersiz öncesi ve sonrası

Gebelikte egzersiz öncesi ve sonrası

Gebelik, daha önce egzersiz yapmamış olmanız bile daha aktif olmanızı gerektiren bir dönemdir. Egzersiz sırt ve bel ağrılarını, kabızlığı ve şişkinliği azaltabilir. Enerji düzeyini ve ruh halinizi iyileştirir. Daha iyi uyumanıza yardımcıdır ve daha sağlıklı olmanıza yol açacaktır. Hepsinden iyisi sizin doğuma hazırlayacak direncinizi ve kas gücünü artıracaktır. Doğum başlamadan önce kondisyonunuz iyi durumda ise doğum süreniz hastanede kalma süreniz kısalacaktır. Gebelikte egzersizin faydalı olduğu açıktır. Fakat her kadın ve her hamileliğin farklı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle gebelik ve lohusalıkta yapacağınız egzersize başlamadan önce doktorunuza başvurmanız gerekir. Daha önceden düzenli olarak egzersiz yapan kişinin genellikle bunu sürdürmesi iyidir. 

Egzersizden önce ve sonra her zaman germe yapılır. Sırt üstü yatarak veya baş aşağı egzersiz yapmak bebeğe giden kan miktarını azaltabilir. Uzun süre hareketsiz bir  şekilde ayakta durmaktan kaçınmalıdır. Basketbol gibi sporlar yapılırken daha az agresif olunması önerilir. Eklem ve bağlar gevşediği için ayak burkulması daha kolay görülür. Jimnastik, ata binme, kayak, su kayağı ve raketle yapılan sporlar sakatlanma riskini artırır. Tüple dalmak tehlikelidir. 2000 metreden yüksek rakıma çıkılması oksijen oranı azaldığı için sizin ve bebek için tehlikeli olabilir.

Aşırı sıcaktan kaçınmalı. Sıcak mevsimde dışarıda egzersiz yapmak için sabah erken veya akşam geç saatte yapmak gerekir. İçerdeki egzersizde daha iyi yerler seçilmeli. Egzersiz yaparken bol sıvı alınmalıdır. Ağrı, halsizlik, bulantı, göz kararması, baygınlık, nefes daralması varsa derhal egzersize son vermek gerekir. Genellikle gebelik ciddi yarışmalara hazırlamak için uygun değildir. Baş, göğüs veya karın ağrısı, kas güçsüzlüğü, vajinal kanama, bebek hareketlerinde azalma, doğum ağrılarının başlaması ve bebeğin suyunun gelmesi durumunda derhal egzersize son verilerek doktora başvurmanız gerekir. 

Hipertansiyon, çoğul gebelik, gelişme geriliği olan bebek saptanması, ağır kalp hastalığı, erken doğum tehlikesi, annenin karaciğer, akciğer hastalığı olması, kanama olması ve bebeğin eşinin aşağı yerleştiği durumlarda egzersiz yapılmamalıdır. Yeni başlayanlar için yürüyüş mükemmel bir başlangıçtır. Bunun yanı sıra yüzme ve sabit bir bisikleti çevirme önerilir. Burada önemli olan bebeğe ve anneye zarar vermeyecek bir egzersiz uygulanmasıdır. 

Doğumdan 6-8 hafta sonra haftada 4-5 kere aerobik egzersizleri yapılmaya başlanabilir. (tıbbi bir engel yoksa) Gevşeyen karın duvarını eski formuna gelmesi için normal doğumda hemen sonra sezaryende ise 1 ay sonra karın egzersizleri başlatılabilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube