Gebelikte burun tıkanıklığı ve ilaçsız çözümleri

Gebelikte burun tıkanıklığı ve ilaçsız çözümleri

Gebelikte Burun Tıkanıklığı –sebepleri nelerdir 

Burun tıkanıklığı, bütün hamile kadınların 20 ile yüzde 30 unu etkiler. Gebeliğin 8. haftasında başlayabilir ve bebeğiniz doğumuna kadar sürer. Bazen doğum sonrasında da devam edebilir.   Gebelikte vücuttaki hormon değişimine bağlı özellikle östrojen düzeyindeki artış burun içindeki konka adı verilen burun etlerinin şişmesine ve daha fazla burun akıntısı üretmesine neden olabilir. Ayrıca gebelerde   kan miktarındaki hacimsel artış burun etlerinde etkileyerek bu yapılarda şişmeye neden olur. Bu değişim sonucunda burun tıkanıklıkları görülür. Yine artan kan basıncı ile de kanamlar görülebilmektedir. 

Hamilelikte olabilen bu durum genellikle sadece burun tıkanıklığı ile seyreder başkaca bir bulgu eşlik etmez. Başka bulgular varsa, Öksürme, hapşırma, boğaz ağrısı, lenf bezelerinde şişmeler, Ateş gibi belirtilerde eşlik ediyorsa o zaman başka bir durum söz konusudur. Böyle bir durumda olan burun tıkanıklığı nedeni farklı bir sebepten kaynaklanır. 

Gebelikte farklı bir burun tıkanıklığı farklı bir sebebi de Alerjiye bağlı olmaktadır. Bu durum bazen gebelikte kortizon (steroid) dengesinin değişmesi nedeniyle geliştirmektedir. Mikrobik Burun iltihapları (rinosinüzitler) kadınların yaklaşık % 1.5 oluşan gebelikte burun tıkanıklığı başka bir nedenidir. Bu sarımsı veya yeşilimsi burun akıntısı, tıkalı solunum ve yüz ağrısı ile karakterizedir. Doktorunuzun onayı ile Antibiyotik ilaçlarına ihtiyaç vardır.  Gebelikten önce mevcut olan burun içi kıkırdak kemik eğrilikleri gebelikte tıkanıklığı daha da kötüleştirebilir. Gebelikte artan burun içindeki şişlikler de eklendiğinde mekanik problemler daha da durumu kötüleştirir. Gebelik öncesinde var olan Burun polipleri genellikle hamilelik sırasında hava geçişinin engelleyebilir. Kulak, Burun ve Boğaz uzmanı tarafından yapılacak muayene polip ya da diğer iyi huylu büyümeler teşhis etmek için gerekli olabilir. 

Gebelikte  Burun Tıkanıklıkları ve kanamalarında neler yapabilirsiniz 

·         Burun tıkanıklığı için doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın. Antihistaminikler ve burun spreyleri yasaktır, ama sadece tuzlu burun damlalarından yararlanabilirsiniz. Şayet tansiyonunuz varsa bu spreylere dikkat edin. Tansiyonu artırabilirler.

·         Bir pamuklu çubuk kullanarak her bir burun deliği içine sürülecek biraz vazelin, burnunuza kuruluğu önleyip tıkanıklığa fayda sağlayacaktır.

·         Doktorunuza da danışarak, Her zamanki günlük vitamin alımının yanı sıra ilaveten 250 mg C vitamini alın. Bu hamilelik sırasında burun kanaması olasılığını düşürür. Burun kılcal damarlarını güçlü tutmaya yardımcı olmaktadır. Vitamin alımınızı artırmak için C vitamini yönünden zengin besinler ile beslenmenizi düzenleyebilirsiniz. Sıkma portakal suları, kivi, dolmalık biber ve daha fazlası için domates gibi meyve ve sebzeler ile doğal yoldan C vitamini alabilirsiniz

·         Burun kanaması olduğunda, hafifçe öne eğilin burnunuzu elinizin iki parmağı ile 5-10 dakika sıkın. Kanama devam ederse, tekrarlayın. Uzun süren ve durmayan kanamalarda kısa sürede bir sağlık kurumuna müracaat edin. Gebelik sırasında burun kanaması sık sık tekrarlıyorsa, doktoruna danışınız.

·         Duş veya yüz maskesi kullanarak Buhardan faydalanılabilir. Buhar tıkanıklığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir nemlendirici veya buhar veren bir cihaz ile odada nemi artırabilirsiniz. Bu nem burun hava pasajların şişmeleri ve tıkanıklıklarını azaltır, basıncı rahatlatarak size yardımcı olabilir. Buhar makinelerinin bakımı iyi yapılmalıdır Her gün makinenin suyu değiştirilmeli ve temizlenmelidir bakteri oluşumuna müsaade edilmemelidir. Havaya bakteri karışması ve bu bakterilerin solunumu özellikle hamile kadın ve herkes için hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.

·         Çevresel faktörler. Burun şişme miktarını artırabilir çevresel faktörler vardır. Bu faktörler arasında, ısı duman ve ani hava değişiklikleri yer alır.  Hamilelik boyunca sigara dumanı ve alkol gibi potansiyel tahriş edici etkilerden kaçının.

·         Gün boyunca vücudunuzun ihtiyacı olan sıvı alımınız yeterli olmalıdır.

·         Uykudan önce ılık bir duş veya banyo alın. (100F ya 37.7c altında)

·         Mümkünse başınız vücudunuza göre hafifçe yüksekte uyuyunuz. 

Op.Dr.Ahmet Şirin

 

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Şirin

Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, tıp eğitimini 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. 1989 - 1991 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Dairesi'nde çalıştıktan sonra Fransa'ya giderek kısa süreli çalışmalar yapmıştır. 1991-1996 yılları arasında ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998-2003 yılları arasında İstanbul Polis Hastanesi'nde ve 2003-2013 yılları arasında Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği Eğitim Kadrosu'nda görev yapmış olan Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, mesleki çalışmalarına Şişli'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Burun eti şişmesi
Op. Dr. Ahmet Şirin
Op. Dr. Ahmet Şirin
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube