Erken ergenlik

Erken ergenlik

Yaşıt olan iki gençten biri on diğeri ise on üç yaşında gösterebilir. Bu değişimin nedenleri arasında hormonal ve genetik yatkınlığın olmasıyla birlikte beslenme diyeti ve gençlerin yetiştikleri iklimsel koşullar da etkilidir.

Ergenliğe Kısa Bir Bakış

Ergenlik dönemi çocuklukla yetişkinlik arasında bir geçiş evresidir. Kabaca on iki ile yirmi iki yaşlar arasına yayılan bu dönem, ergen bireyler arasında farklılıklar gösterebilir. Çocuklukta sahip olunan bedensel ve bilişsel yapılar hızlı bir şekilde değişim gösterir ve ergen bireyler bu hızlı değişime adapte olmaya çalışırlar. Bu hızlı değişim sürecinin kişiden kişiye de değişim göstermesine rağmen fizyolojik ve psikolojik örüntüler genel olarak her ergen bireyde birbirine benzerlik gösterir. Örneğin, kas ve vücuttaki yağ oranında artış, kimlik bulma arayışı, cinsellik bilincinin oluşması gibi etkenler tüm bireylerde görülen normal gelişim sürecidir. Ancak bu sürecin erken veya geç başlaması kız ve erkek çocuklarında farklı şekilde ortaya çıkar. Bu yüzden geç ve erken olgunlaşma süreçlerini iki farklı cinsiyete göre açıklamak gerekir.

Kız Ergenlerde Erken Olgunlaşma

Erkeklerdeki erken olgunlaşmanın aksine kızlarda bu süreç bireyin hem kendi için hem de ailesi için sancılı geçebilir. Kız ergen bireylerin yaşıtlarından daha önce fiziksel gelişim göstermeleri sosyal olarak ayrılmalarına veya ayrımlarına neden olabilir. Bir derslikte kız çocuklarındaki genel fizyolojik görüntü daha olgunlaşmamış görünürken erken gelişim göstermiş ergen kız birey daha çabuk fark edilir. Bu durum onların sosyal ortamlarını kendisine daha benzer bedensel nitelikler gösteren yaş gruplarına girmeye neden olabilmektedir. Örneğin, on iki yaşındaki bir kız çocuğunun on dört yaşında hatta daha büyük göstermesi onun bedensel benzerliğe sahip sosyal ortamlara itebilir. Bu dönemde gerçekleşen cinsel kimlik ve karşı cinsin nesnesi olma durumu, erkek arkadaş seçiminde de yaşça büyük bireylerin tercih edilmesine de neden olabilmektedir.

Hızlı ve erken hormonal değişimler kız çocuklarında saldırganlık ve öfke, madde kullanımı (alkol, sigara vb.), özellikle anne ile çatışma, yaşça büyük erkeklerle duygusal ilişkiye girme, erken ergenlik özellikleri gösteren kızlarda gözlemlenebilir. Her ne kadar yaşıtlarına göre bedensel gelişim göstermiş olsa da bilişsel açıdan ya da daha basit bir dille ruhen hala yaşıtlarıyla benzer özellikler göstermektedirler. Bu yüzden aileler, çocuklarına yaklaşırlarken olgun görünen kızlarının henüz küçük olduğunu unutmamalıdırlar.

Erkekler Ergenlerde Erken Olgunlaşma

Erken gelişim göstermiş kız çocuklarına karşın erkekler bu durumdan avantaj sağlarlar. Yaşıtlarına göre daha olgun görünüme sahip olan erkek ergen bireylere diğer grup üyeleri tarafından liderlik verilebilir. Sesindeki kalınlaşma ve bedensel gelişmişlik onların sosyalde daha bağımsız ve liderlik konusunda daha atılgan olmalarını sağlarlar. Bu tür ergen bireylerin yaşıtlarına göre özgüvenlerinin daha yüksek olduğu söylenebilir.

Kimse anne veya baba olarak, doğuştan gelen ebeveynlik deneyimleriyle doğmaz. Her çocuğun farklı bir birey olduğu anlaşılmalı ve gerekli durumlarda uzmanlardan yardım istenmelidir.

Alkım Seven
Uzman Psikolog

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Alkım Seven

Alkım Seven 1985 yılı İzmir doğumludur. Liseyi İzmir Konak Anadolu Lisesi’nde okumuş ve bu dönemde Ege bölgesi Liseler Arası Felsefe Platformu’nu kurmuştur. Liseyi bitirdikten sonra sırasıyla Yakın Doğu Üniversitesi ve Bristol Üniversitesi’lerinde psikoloji ve nöropsikoloji eğitimlerini tamamlamıştır. İngiltere'de bulunduğu sırada  "Knight of the Order of the White Rose of Finland” ödülüne sahip CRIC Bristol Profesörü Risto Kauppanen süpervizyonunda “Travma Sonrası Stres Bozukluklarında Hipokampik Hacimsel Değişimler ve Bilişsel-Davranışçı Terapinin etkisi” üzerine bir makale yazmıştır ve basılmaya değer bulunmuştur. Bunun yanında nöro-linguistik çalışmaları nezdinde Uralik ve Altaik dillerin matematiksel ölçütlerinin kognitif-linguistik paketlemeleri üzerine  çalışmalar yapmıştır. Bristol Üniversitesi Nöropsikoloji yüksek lisansı bitirm ...

Etiketler
Madde kullanımı
Uzm. Psk. Alkım Seven
Uzm. Psk. Alkım Seven
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube