Doğal doğum nedir?

Doğal doğum nedir?

Doğal Doğum Nedir?

Doğum, anne-baba adayları ve hatta yakın çevreleri için çok özel bir olaydır ve yaşamlarında ki en güzel deneyimlerden biridir. Günümüzde gebelik ve doğuma temel yaklaşım, doğumun fizyolojik bir olay olduğu ve çok az tıbbi girişim gerektirdiğidir. Doğal doğum, “mümkün olduğu kadar” müdahale edilmeden, kendiliğinden başlayarak yapılan, doğum sonunda anne-bebeğin kesintisiz ten tene temasının sağlandığı doğumlardır. Gereksiz yapılan her türlü müdahalenin doğumun işleyişi ve hormonların salınımı üzerine negatif etkiler yapmaktadır.

Doğal doğumun avantajları nelerdir?

Vücudunuzun kontrolünü mümkün olduğu kadar fazla elinizde tutmak, doğum sürecine aktif şekilde katılmak ve minimum müdahale olsun istiyorsanız, doğuma doğal, ilaçsız bir yaklaşım size en iyi uyan yaklaşım olacaktır.

Bu yolu seçerseniz, acı ve rahatsızlık olasılığını doğum yapmanın bir parçası olarak kabul etmiş olursunuz. Ancak doğru hazırlık ve destek ile kadınlar doğal doğum yaptıklarında çoğunlukla kendilerini güçlenmiş ve son derece tatmin olmuş hissederler.

Avantajları şunlardır:

Doğal doğum tekniği girişimsel değildir o nedenle siz ya da bebeğiniz için zarar görme ya da yan etki potansiyeli azdır.

Birçok kadın doğum sırasında yoğun bir güçlenme hissi ve sonrasında da önemli bir iş başarmış olma hissi duyar. Acı çekmelerine rağmen çoğu bir sonraki doğumda da ilaçsız doğumu seçeceklerini söyler. Bazı kadınlar için kontrolün kendilerinde olması acı/ağrı algısını azaltmaya yardımcı olur.

Serbestçe gezinebilir ve sancılar sırasında rahat olmanıza yardımcı olacak pozisyonlar bulabilirsiniz. Ve ıkınarak bebeğinizi doğurma zamanı geldiğinde doğum sürecini katılabilirsiniz. 

Kasılmaları daha kuvvetlendirmek için oksitoksin (suni sancı) müdahalesine ihtiyaç duyma, mesane katererizasyonu ya da bebeğin vakum ya da forseps ile alınması olasılığınız epidural alan kadınlara göre daha azdır.

Sancıları yönetmeye çalışırken eşiniz sürece dahil olarak size yardımcı olabilir.

Öğrendiğiniz nefes alma egzersizlerini, göz önünde canlandırma tekniğini ve kendi kendine hipnozu hem doğum sırasında hem sonrasında kullanabilirsiniz. Birçok yeni anne emzirmenin ilk günlerinde, doğum sonrası rahatsızlıkla başa çıkmaya çalışırken ya da yeni doğan bir bebeğe bakmanın özellikle stresli olduğu zamanlarda kendilerini rahatlama tekniklerini kullanmalıdır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birgül Karakoç

Op. Dr. Birgül KARAKOÇ, 1987 - 1994 yılları arasında Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 - 1999 yılları arasında ise yine aynı fakültede Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını, 2011 yılında ise Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri Eğitim Sertifikası’nı (Tüp Bebek) almıştır. 1999 -2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi - Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda Öğretim Görevlisi olarak, 2000 - 2006 yılları arasında Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nde, 2006 -2007 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi - Johns Hopkins Hastanesi’nde, 2007 - 2010 yılları arasında Kadıköy Florance Nightingale Hastanesi’nde Kadın Doğum Uzmanı olarak ve 2010 yılından 2015 yılı arası  Kadıköy Şifa Kadıköy Hastanesi’nde çalışmıştır. Mesleki çalışmalarına  Acıbadem Ataşehir ...

Etiketler
Doğal doğum nasil olur
Op. Dr. Birgül Karakoç
Op. Dr. Birgül Karakoç
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube