Diyabetik göz hastalığı belirtileri nedir ve teşhis nasıl konulur ?

Diyabetik göz hastalığı belirtileri nedir ve teşhis nasıl konulur ?

                                                 
Diyabetik retina hastalığında şikayetler makülanın etkilenmesi, yani görmenin azalmasıyla başlar. Bazen çok ilerlemiş diyabetik göz hastalığı yıllarca belirti vermeyebilir. Hamilelik, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ve ağır enfeksiyonların diyabetik retina hastalığını arttırdığı kabul edilmektedir. diyabetik retina hastalığından en iyi korunma yolu düzenli göz muayenelerinden geçmektedir. diyabetik retina hastalığı göz doktoru tarafından basit yöntemlerle tespit edilebilir. Her diyabetlinin en az yılda 1 kez göz muayenesinden geçmesi önerilir. diyabetik retina hastalığı bulguları tespit edilen hastalarda göz dibi anjiosu yapılarak retinada damar düzeyindeki hasarlar görüntülenir.

GÖZDİBİ ANJİOSU(FFA)                                                             
Fundus flourescein anjiografisi (FFA) denilen göz dibi anjiosu son derece kolay bir muayene yöntemidir. Göz bebekleri damlalarla genişletilir. Kol damarlarından flüoresan bir boya maddesi verilerek boyanın göz içi damlalarında dolaşımı gözlenir ve fotoğrafları çekilir. Böylelikle damarlardan sızıntılar, kanamalar, birikintiler, beslenmeyen sahalar, yeni damarlar, zar oluşumları ve diğer hasarlar tespit edilir, bu sayede tedavi edilecek sahalar belirlenmiş olur. Göz dibi anjiosunun diyabetik retina hastalığı başlamamışlarda kontrol amacıyla yılda 1 kez, retina hastalığı belirtileri başlamış olanlarda, 6 ayda bir yapılması tavsiye edilmektedir.
 

DİYABETİK GÖZ HASTALIĞINDA  TEDAVİ NASIL YAPILIR ? 
Göz içinde kullanılan laserlerde, kuvvetli bir elektrik akımı argon ya da kripton gazlarından geçer ve enerji oluşur. Laser cihazı bu enerjiyi dar ve düzgün bir ışık demeti şeklinde yönlendirir. Bu demet göz içinde mikroskop ve mercekler ile odaklanır ve sonuçta bu enerji, diyabetik göz hastalığında retina tabakasındaki bozuklukları veya hastalıkları düzeltmek amacıyla kullanılır. Laser tedavisi ağrısız bir işlemdir. Göz bebekleri damlalarla genişletilir. Göze bir muayene merceği takılır. Laser yapılırken, hastanın tek hissettiği mavi-yeşil renkte flaşlardır(ışık parlamaları). Diyabette retinaya laser 2 şekilde uygulanır. Sadece lokal bir hasar veya ödem varsa, yalnız o bölgeye laser uygulaması yapılır. diyabetik hasar sadece bir sahayla sınırlı değilse, maküla bölgesi hariç tüm retinaya birkaç seans boyunca laser uygulanır. Bu işlem panretinal laser fotokoagülasyon olarak adlandırılır ve proliferasyon safhasındaki diyabetik retina hastalıklarında uygulanır.


DİYABETİK GÖZ HASTALIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR ?

Başlangıç dönemi safhasında görmeyi etkileyen ödem yoksa, tedavi yapılamaz. Hasta 6 aylık aralarla muayene edilir.

Görmeyi etkileyen maküla dönemi gelişmişse veya proliferasyon safhasında sızdıran damlalar, beslenmeyen sahalar ve yeni damar oluşumları varlığında, retina dokusuna laser uygulanır.

Göz içinde kanamalar, fibrotik zarların yarattığı çekintiler ve dekolman gibi ileri diyabetik göz hastalığı safhasında, vitrektomi denilen çok hassas bir göz içi ameliyatı yapılması gereklidir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emrullah Taşındı

Doç. Dr. Emrullah TAŞINDI, lisans öncesi öğrenimini 1974 yılında TED Ankara Koleji'nde bitirmiştir. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1980-1984 yılları arasında aynı üniversitenin Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. GATA Göz Hastalıkları Kliniği'nde 1986-1991 yılları arasında Yardımcı Doçent olarak, 1991-2001 yılları arasında ise Doçent Doktor olarak görev yapmış olan Dr. TAŞINDI, Glokom, Katarakt ve Refraktif Cerrahi Birimlerinin Başkanlığını da yapmıştır. Türk Oftalmoloji Derneği başta olmak üzere, 13’ün üzerinde mesleki ve sosyal dernek üyeliği bulunan Doç. Dr. Emrullah TAŞINDI, 4’den fazla bilimsel yayın ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca kendisi, Basel Üniversitesi Göz Kliniği İ ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Etiketler
Şekere bağlı göz hastalıkları
Prof. Dr. Emrullah Taşındı
Prof. Dr. Emrullah Taşındı
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube