Dişlerimizi fırçalamak için en doğru zaman hangisidir? yemeklerden önce mi sonra mı?

Dişlerimizi fırçalamak için en doğru zaman hangisidir? yemeklerden önce mi sonra mı?

Pek çok kişi dişlerini yemekten sonra fırçalaması gerektiği bilgisine sahiptir. Ancak dişlerinizi en sağlıklı haliyle korumak istiyorsanız onları yemekten sonra değil önce fırçalamanız daha doğrudur. Şekerli bir şey yediğiniz ya da içtiğiniz zaman ağzınızdaki bakteriler asit üretmek için bu şekerlerden beslenir. Ağzınızdaki pH (bir çözeltinin asitlik ya da bazlık derecesini tarif eden ölçü birimi) değerinin normal seviyenin altına düşmesine yol açan bu bakteriyel asitler, diş minenizin aşınmaya karşı daha yumuşak ve daha kırılgan olmasına neden olur. Çoğu insan için diş minesinin mineralini giderdiği pH seviyesi yaklaşık olarak 5,5’tir. Ağız pH’ınızı normale geri getirmek hızlı olmaz, en az 30 dakika sürer. Bu nedenle bu pH düşüşlerini tersine çevirmek için sadece tükürüğünüze bel bağlamamalısınız.

Yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız halinde, diş fırçası diş minelerinizdeki tabakayı aşındırabilir ki bu, dişlerinizin sağlığı için hiç de iyi değildir. Bunun yanı sıra zaten asidik olan ve çok miktarda şeker içeren bir şey yediğiniz veya içtiğiniz zaman dişleriniz daha büyük risk altına girer. Bu nedenlerle her zaman aşındırma seviyesi düşük diş macunları kullanmaya özen gösterin. Bunlar için diş macunlarının RDA değerlerini kontrol edebilirsiniz ve mutlaka diş hekiminizin önerdiği veya FDA onayı almış olmasına dikkat edin. Ayrıca raf ömrü geçen ya da sonuna yaklaşan diş macunlarından da aşındırma etiklerinin artmasından dolayı uzak durmak gerekir.

Fırçalamaya başlamak için yemek yedikten sonra en az 30 -60 dakika bekleyebilir ya da ağzınızdaki pH seviyesini tekrar dengelemek için ağzınızı hızlıca alkalik bir ağız çalkalayıcısı ile çalkalayabilirsiniz. Ancak yemeden ya da içmeden önce fırçalamanız daha etkili olacaktır. Çünkü bakterileri “beslemeden” önce mümkün olduğu kadar bakteriyi dişinizden uzaklaştırmanız gerekir. Yatmadan önce fırçalamak önemli bir istisna! Asit üretebilecek bakterilerin sayısını yemek yemeden önce azaltmak, ağız pH’ınızın ne kadar asidik olacağını sınırlar ve bakterilerin dişlerinize vereceği toplam zararı azaltır. Bazı çalışmalar bakterilerin bulunduğu ve bir kaç gün fırçalanmamış bölgelerde pH’ın saatlerce asidik kalabileceğini gösteriyor. Bu nedenle dişlerinizi düzenli bir şekilde temizlemeniz oldukça önemlidir.

DİŞ MACUNU TADI SİZİ RAHATSIZ EDİYORSA

Eğer yemek yerken ağzınızda diş macunu tadının kalmasını sevmiyorsanız diş fırçanızı ıslatın ve diş macunu olmadan fırçalayın. Diş macununa gerçekte yalnızca florür içerik ve bazı temizleyiciler açısından ihtiyacınız olduğunu ve sadece diş fırçasının kıllarıyla mekanik temizliğin dişlerinizi fırçalamada en önemli faktör olduğunu unutmayın. Flor takviyesi konusunda ayrı seanslarda kullanacağınız florürlü ağız gargaraları ve yatmadan önce diş macunu ile fırçalamak bu açığınızı kapatacaktır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Onur Öztürk

2001 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olan Diş Hekimi Onur Öztürk, aynı üniversitede Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’ndayüksek lisans programına başladı. 2004 yılında “Farklı İnley Materyallerinin Kenar Uyumu” başlıklı tezini vererek yüksek lisans eğitimini tamamlayan Öztürk, aynı yıl yine aynı fakültede “Kuron Köprü Protezleri Bilim Dalı”nda doktora programına başlamış ve uzun bir süre akademik çalışmalarına devam etmiştir. Bu süre boyunca CAD/CAM sistemleriyle ilgilenmiş, Cerec sistemlerini kullanarak dijital optik ölçü yöntemleriyle geleneksel yöntemlerin karşılaştırmaları ve iş akışları (Comparison of Accuracy of Digital Optical Impression Methods vs Conventional Procedures) üzerine çalışmalarına yoğunlaşmış ve eş zamanlı olarak Zürih Üniversitesi’nde kısa dönem eğitimlere devam etmiştir. Mezun o ...

Etiketler
Diş çürümesi
Dt. Onur Öztürk
Dt. Onur Öztürk
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube