Büyük abdest tutamamanın ameliyatsız tedavisi: secca prosedürü

Büyük abdest tutamamanın ameliyatsız tedavisi: secca prosedürü

Radyofrekans enerjisi dokuyu yakmakta ve daha yeni yöntemlerle de yeniden şekillendirmekte kullanılan cerrahi bir araçtır. Örneğin, radyofrekans tedavisi gastroözofageal reflü hastalığının tedavisinde başarılı şekilde kullanılmaktadır. Bu işlemde radyofrekans dalgaları alt özofageal sfinkterin biomekaniğini değiştirmektedir. Radyofrekans dalgaları ortopedik prosedürlerde eklem kapsülünü yeniden şekillendirmekte, beyin cerrahisinde ise intradiskal elektrotermal annuloplasti işlemlerinde (ameliyatsız bel fıtığı tedavisi) kullanılmaktadır. Tüm bu prosedürlerde non-ablatif düzeylerde radyotermal enerji kollagen fibrillerini değiştirmek amacıyla kullanılmaktadır. İyileşme yanıtı fibrozisle karakterizedir. Günümüzde, radyofrekans enerjisi fekal inkontinansın (büyük abdest tutamama) minimal invaziv, yani ameliyatsız tedavisinde de araştırılmaktadır. 

Fekal inkontinans büyük abdestin rektum ve anal kanaldan istemsiz olarak kaçmasıdır. Fekal kontinans anal sfinkter fonksiyonu, pelvik taban fonksiyonu, gaita transit zamanı, rektal kapasite ve dışkılama hissinin kompleks etkileşimi ile sağlanmaktadır. Fekal inkontinansın etyolojisinde vaginal doğum travması, anal cerrahi, nörolojik hastalıklar ve yaşlanma sayılabilir. Bu rahatsızlığın, yetişkin nüfusun % 8'ini etkilediği tahminlenmektedir. Tıbbi tedavi diyet önlemleri, diyete kitle oluşturucu ajanların eklenmesi ve ishale yol açacak gıdaların engellenmesini içerir. Hafif düzeylerde inkontinansın tedavisinde anti diare ilaçları kullanılabilir. Barsak yönetimi programları sıklıkla spinal kord zedelenmelerinde kullanılsa da, fekal inkontinanslarda da işe yaramaktadır. Biofeedback yöntemi de araştırılmakta olan etkili bir yöntemdir. Cerrahi yaklaşımlar temel olarak sfinkteroplastiyi içerir. Bu işlemlerin son noktası ise barsağın karın duvarına açılmasıdır. (Stoma, kolostomi) Yeni denenen metodlar ise yapay anal sfinkter ve sakral nöromodülasyondur. 

Radyofrekans enerjisinin fekal inkontinans tedavisinde kullanılması Secca Prosedürü olarak bilinir. Ayaktan tedavi olarak uygulanan bu yöntem, hafif bir anestezi altında yapılır. Termal lezyonlar oluşturmak üzere anal kanalın sfinkterik kompleksi üzerine radyofrekans enerjisi uygulanır. Aylar içinde bu lezyonlar iyileşirken doku büzülür ve dokunun tonusu artarak potansiyel olarak büyük abdest tutma yeteneği arttırılır. 2002'de Secca™ System FDA tarafından onaylanmıştır. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Secca prosedürü
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube