Burun estetiği (estetik burun cerrahi sanatı)

Burun estetiği (estetik burun cerrahi sanatı)

Günümüzde insanlar artık bozuk burun profiliyle veya hasta burunla yaşamak zorunda değiller. Burun yapıları kişilerin karakterlerine büyük etki yapar. Burun görünüşünden memnun olmayan kişinin dolayısıyla öz güvenini ve mutluluğunu bozar. Kendisi ile mutlu olmayan bir insan çevresine ve topluma güven veremez. Doğal yüze göre çözümlenmiş bir burun, insana haz, estetik ve görsellik katar. Başın dengeli ve orantılı olmasını sağlar. Estetik burun cerrahi sanatı, kişilerde heykel büstleri gibi plastik değerlerin çözümünü yaparak, burunlara estetik sanatı kazandırmaktadır. Kil ve plastirin ile heykel çalışmaları yapılarak estetik doğal bir burun, baş ve yüz ölçülerine göre çözümlenir. Maksat kişinin doğallığına göre şekil vermek, en güzel estetik burnu yapmak ve estetik burun cerrahi sanatını toplumla buluşturmaktır.

Estetik burun operasyonları; burun kemerinin veya burun ucunun şeklini değiştirebilir, burnunuzu küçültebilir veya büyütebilir, burun deliklerinizi küçültebilir, burun kökü ile alın arasındaki veya burun ucu ile dudak arasındaki açıyı değiştirir. Ayrıca soluk almamızda sorun oluşturan polip, sinüzit, burun etleri ve deviye septum gibi problemleri giderir.

Operasyon Yaşı
Doğumsal veya yaralanmaya bağlı burun deformiteleri dışında, ruhsal, psikososyal ve anatomik yapının tam gelişmesi için erkek ve kadınlarda 18 yaş sonrası önerilir.

Operasyon Öncesi Görüşme
Görüşmede öncelikle sizin şuan ki burnunuzdan şikayetleriniz ve ameliyat sonrası beklentiniz değerlendirilir.
Burnuzun 8 değişik açıdan fotorafı çekilip ameliyat sonrası muhtemel görüntüsü bilgisayar üzerinde size gösterilir
Opere edilmiş burunların ameliyat öncesi ve sonrası fotorafları gösterilir.
Nefes alma durumu endoskopik cihaz yardımı ile burun içi yapıları detaylı bir şekilde muayene edilir. Ciddi nefes alma sorunu varsa sinüs filmi çekilerek polip, sinüzit, burun etleri ve deviye septum gibi sorunlar detaylı bir şekilde tespit edilir. Operasyon esnasında varsa bu mevcut problemler düzeltilir.

Operasyon Zamanına Hazırlık
Aspirin ve türevi ilaçlar ameliyattan bir hafta önce kesilir. (sürekli kullandığınız ilacı doktorunuza danışmadan kesmeyiniz)
Sigaranın ameliyat öncesi ve sonrası bir süre kullanılmaması önerilir.
Bayanların o tarihte mens olması, ameliyat olmasında bir mahsuru yoktur.
Operasyon günü hastaneye gelirken makyaj yapmayın, saç jölesi kullanmayın, rahat kıyafet giyin, takılarınızı evde bırakın.
Ameliyattan 6 saat önce hiçbir şey yenmemeli ve içilmemeli.
Operasyondan yaklaşık bir saat önce hastanede olunmalı.
Rezerve edilmiş odanıza geldiğinizde isterseniz size ağızdan bir ilaç verilecek ve bu sizi rahatlatacaktır.

Operasyon Tekniği
Genellikle kapalı rinoplasti tekniği (Burun ucunda kesi yapılmadığından iz kalmayacaktır) kullanılır.
Burun yapısını oluşturan kıkırdak, kemik ve yumuşak dokuya yeniden şekil (Sanat ve bilimin buluştuğu nokta) verilir. Burun ucundaki düşüklük, aşırı yükseklik, dudakla burun ucu açısı, burun sırtındaki çıkıntılı alan veya eksik alan, burundaki eğrilik, burun ucu, burun delikleri düzeltilip estetik bir görünümü sağlanır.
Burunda nefes almayı etkileyen deviye septum (burun orta duvar eğriliği) ve konka (burun etleri) operasyon esnasında müdahale edilip düzeltilir.
Buruna yeni estetik şeklini verdikten sonra burun dışına özel bantlar yapıştırıp, üzerinde 5-7 gün kalacak şekilde plastik atel yerleştirilir.
Gazlı bez tampon kullanılmamakta.

Anestezi Türü: Genel anestezi altında yapılır.

Operasyon Süresi : Burundaki sorunun büyüklüğüne bağlı olarak 1–3 saat arasında değişir.

İyileşme Süreci
Burunda yapılan operasyona bağlı olarak ya hasta aynı gün taburcu edilir, ya da bir gece hastanede kalır.
Ameliyat sonrası yaklaşık 4 saat hiloterapi maskesi ve sonrasında soğuk kompres uygulanır. Bu sayede yüzde ağrı, şişlik ve morluk daha az olmakta. Hiloterapi maskesi ile soğutma işlemi 15–20 derece arasında uygulanır ve bu sayede hasta ilk saatlerde oldukça rahatlatılır.
Operasyon sonrası bir hafta yatarken başınızın yüksekte olması (iki yastıkla yatılması gibi) şişliklerin hızla inmesi için önemlidir
Operasyondan 1–2 gün sonra eğer delikli silikon splint (burundan nefes almayı sağlar) kullanılmışsa alınır ve burun üzerine konmuş plastik ateli ıslatmadan ılık bir duş alabilirsiniz. Burun deliklerine sıkmanız için iki farklı burun spreyi verilir (yaklaşık biri 1 hafta diğeri 4 hafta kullanılır)
Operasyondan 2 gün sonra şişlik ve morluğun en fazla olduğu dönemdir (kişinin yapısına ve uygulanan tekniğe bağlı değişir) ve sonrasında hızla çözülür
Operasyonda 5 gün sonra burun üzerindeki plastik atel ve bantlar alınır. Ve ten rengi bantla burnunuz bir hafta daha bantlanarak ödeminizin tama yakın çözülmesi sağlanır.
Operasyondan yaklaşık 7 gün sonra, iyileşme süreciniz ve yaptığınız işe bağlı olarak işinize dönebilirsiniz
Burun ucunda bir miktar hissizli olması normaldir. Bu durum 2-3 ay içerisinde azalarak tamamen düzelir
Burun yapınıza bağlı olarak gerekirse size nasıl burun masajı yapılacağı gösterilir
Lens kullanımı operasyondan 3 gün sonrası, hafif çerçeveli gözlük kullanımı 1 ay sonrası, ağır çerçeveli gözlük kullanımı 3 ay sonrası gibi başlanabilinir.
Nefes alma zorluğundan dolayı burun etleri ve deviye septuma müdahale edilmişse, operasyon sonra burun tıkanıklığı normaldir, bu zamanla yaklaşık 2 ay içinde geçecektir. Bunun nedeni burun içindeki şişlik ve kabuklara bağlıdır.
2 hafta sonra hafif tempolu sizi yormayan egzersizlere, altı hafta sonra yüzmeye başlayabilirsiniz.
Burun son şeklini yaklaşık 6ay-1yıl civarında alır.
Araştırmalarda operasyon sonrası hastaların insan ilişkilerinde ve davranışlarında pozitif yönde gelişme gösterildiği görülmüştür. Sizde operasyondan 3. hafta sonra burnunuzun yaklaşık yeni şeklinin farkına varır ve keyfini çıkarmaya başlarsınız.

Referanslar
1- Quality of life before and after septoplasty and rhinoplasty Baumann I. Universitäts-HNO-Klinik Heidelberg, Heidelberg. 2- Analysis of patient-determined preoperative computer imaging. Mahajan AY, Shafiei M, Marcus BC. Arch Facial Plast Surg. 2009 Sep-Oct;11(5):290-5.3- Türk Plastik Cerrahi Derneği (TPCD) 4-Adolescent rhinoplasty: challenges and psychosocial and clinical outcomes. Chauhan N, Warner J, Adamson PA. Toronto, Ontario, Canada 5- Rhinoplasty and septorhinoplasty outcome evaluation. Chisholm E, Jallali N. 2012 Mar;91(3):E10-4. 6- Primary cosmetic rhinoplasty. Bagheri SC.Oral Maxillofac Surg Clin North Am. 2012 Feb;24(1):39-48.

Op. Dr. Güncel Öztürk
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Güncel Öztürk

Op. Dr. Güncel ÖZTÜRK, 1979 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanını almıştır. Aynı tarihte Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) tercihini plastik sanatlara yakın olan plastik cerrahi bölümünden yana yapmış ve sınavda dereceye girip, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümünü kazanmıştır. Uzmanlık eğitimi esnasında, 6 yıl olan eğitim sürecinin bir bölümünü 2006 yılında Yale University, New Haven Hospital Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı, Connecticut-ABD’ de John A. Persing, MD, FACS baş denetimi altında burun ve yüz estetiği üzerine eğitim almıştır. 2007 yılında University of Miami, Jackson Memorial Hospital Estetik, Plastik v ...

Etiketler
Estetik burun ameliyatları
Op. Dr. Güncel Öztürk
Op. Dr. Güncel Öztürk
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube