Boyun germe ameliyatları

Boyun germe ameliyatları
İlerleyen yaşla birlikte, boynun ön kısmı, çene altı bölgesi ve çene kemiği boyunca, bu bölgeye has değişiklikler ortaya çıkmaya başlar.
Ağız köşelerinin çeneye inen kısımlarında, birikintiler oluşmaya başlar,
Boyun derisi esnekliğini yitirir, kırışır,
Boyun derisinin altındaki platysma kasının, tonusu artar, bu da boyun çukurunun kaybolmasına sebep olur,
Platysma kasını boyuna sabitleyen bantlar gevşer, kas öne doğru yığılmaya başlar,
Boyun ön kısmında yukardan aşağıya doğru bir veya daha fazla sayıda, platysma kası toplanmasına bağlı, bantlar oluşur,
Küçük tükürük bezlerinin gevşemesine bağlı, çene altında küçük kitleler oluşur.
Boyun Gençleştirme Müdahaleleri Nelerdir ?
Boyun gençleştirmek için yapılan işlemler büyük oranda yüz germe ameliyatının bir parçası olarak yapılır. nadiren de olsa yüzün diğer bölgelerinde yaşlanma sorunu olmayan hastalara izole olarak boyun gençleştirme işlemleri yapılır. Temel amaç boyun çukurunun derinleştirilmesi ve çene sınırının hatlarının yeniden ortaya konmasıdır. Bu amaçla:
Boyun yağ fazlalığının alınması ( liposuction ),
Çene altından yapılan cilt kesisi ile boyun kası (platysma ) plikasyonu ( birbiri üzerine dikilmesi ) yapılması,
Kulak memesi etrafından yapılan cilt kesisi ile boyun cilt fazlalığının giderilmesi.
Çene ucuna protez konularak belirginliğinin artırılması,
Fazla boyun derisinin kesilerek alınması.

Bahsedilen Yöntemlerin Hangisi Bana Uygundur ?
Ameliyat adaylarının kendilerini değerlendirmeleri çok kolay olmayacaksa da; birkaç ip ucu vermeye çalışalım. Profil fotoğraflarına bakıldığında, çene ucu geride ise, çeneye protez konulması veya yağ enjeksiyonu ile çenenin belirginleştirilmesi boynun derinleştirilmesine ciddi katkıda bulunur.
Çene ucunun altından yapılan bir kesi ile, boyun ön kısmında gevşemiş olan platysma kası ortaya konur ve kasın gevşekliği, birbiri üzerine dikilerek, giderilir.
Eğer yukarda saydıklarımız, boyundaki gevşekliği yeterince düzeltmez ise, kulak çevresinde yapılan bir kesi ile çene üzeri ve boyundaki derin dokular yukarı ve arkaya doğru çekilir, ardından ciltteki fazlalık da aynı bölgeden deri çıkarılarak giderilir.
Bazen, yaşlı erkek hastalarda, tüm bu sayılanlar yeterli olmaz. Bu durumda, boyun ön kısımdaki cilt fazlalığı kesilerek çıkartılır. Bunun dezavantajı, boyun ön kısımda, kesi izinin belirgin olabilmesidir.
Bu yöntemler dışında, yardımcı yöntemler diyebileceğimiz, cerrahi iplikler ile boyunda gerginlik oluşturma işlemleri mevcuttur. Boyun ön kısmından geçen ipler kulak arkasında, esnemeyen dokulara dikilirler. Bu sayede, boyun gevşekliğini taşırlar.


Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlker Manavbaşı

Op. Dr. İlker MANAVBAŞI, 1971 yılında Ankara'da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Hemen ardından TUS sınavında dereceye girerek Türkıye'nin en köklü tıp fakültelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. Hacettepe Üniversitesi'nde Finlandiya, Kuopio Üniversitesi ve ardından İsveç, Linköping Üniversitesi'nde gözlemci doktor olarak çalışmalar yapmıştır. 2001 yılında Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı olmuş ve İstanbul Özel İren Hastanesi'nde El Cerrahisi Bölümü Şef'i olarak 2004 yılına kadar görev yapmıştır. Daha sonra ülkemizin sayılı cerrahlarından biri olan Prof. Dr. Onur Erol'un Plastik ve Estetik Cerrahi Kliniğinde fellow olarak ardından da partner ...

Etiketler
Boyun germe ameliyatlarında neler yapılır
Op. Dr. İlker Manavbaşı
Op. Dr. İlker Manavbaşı
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube