Bel fıtığı nedir ? nedenleri nelerdir?

Bel fıtığı nedir ? nedenleri nelerdir?

Bel bölgesinde 5 tane omurga bulunur. İki omurga arasında yastıkçık görevini üstlenen yapıya disk denir. Diskin, çevresini saran zarı yırtarak dışarı çıkmasıyla bel fıtığı sorunu ortaya çıkar.

Bel Fıtığı Nedenleri

Ağır yük kaldırma

Düşme, çarpma, kaza

Yanlış ve ters hareketler

Aşırı kilo

Sigara

Genetik etmenler

Bel Fıtığı Belirtileri

Bel ağrısı

Bacak ağrısı

Bacakta uyuşma, güç kaybı, hissizlik

Daha ileri seviyede idrar kaçırma

Bel fıtığına belirtti olan şikayetler uzun süre yürüme, uzun süre ayakta kalma , öksürme, ıkınma durumunda artabilir.

Doktorun çeşitli muayene yöntemlerinin yanı sıra MR tetkiki altın standarttır. 

Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtığının seviyesine ve hastanın yaşadığı şikayetlere göre ameliyatlı ya da ameliyatsız bel fıtığı tedavisi tercih edilir.

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtıklarının yaklaşık %95'i ameliyatsız tedavi edilebilir. Kalan yaklaşık %5'lik kısımdaki fıtıklar ameliyat gerektirir. Ameliyat gerekmeyen hafif derecedeki bel fıtığı hastalarına şunları öneriyoruz:

Dinlenme

Fizik tedavi

Bel kaslarını güçlendirici hafif egzersizler

Yüzme

İlaç tedavisi

Bel Fıtığı Ameliyatı

Şiddetli bacak ağrısı varsa

Bacakta güç kaybı ve hissizlik mevcutsa,

Kaslarda incelme görülüyorsa,

Fıtığın seviyesi idrar kaçırmaya neden olacak kadar ilerideyse ameliyat olmanız gerekebilir.

Bel fıtığı ameliyatı narkozsuz ya da narkozlu olabilir. Biz sadece belirli bir bölgeyi uyuşturarak, yani epidural anestezi altında ameliyat yapmayı tercih ediyoruz. Hastanın ameliyat sırasında bilincinin açık olması, hareket edebilmesi ve ameliyat sonrasında normal hayata daha erken dönebilmesi açısından narkozsuz ameliyatı daha uygun görüyoruz. Bir diğer tercih ettiğimiz yöntem mikrocerrahi diskektomi yöntemi. İşin içine mikroskobun girmesiyle daha detaylı, daha güvenli ve daha konforlu bir ameliyat süreci yaşamış oluyoruz. Ayrıca çok küçük kesi açıldığı için yaranın iyileşme ve hastanın normal hayatına dönme süresi daha hızlı oluyor.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Bel fıtığı ameliyatı bölümünde bahsettiğimiz gibi narkozsuz mikrocerrahi diskektomi yöntemi sayesinde hastanın normal hayatına dönmesi daha hızlı oluyor. Ameliyat sonrasında pansumana ve dikişi aldırmaya gerek duyulmaz. Ameliyattan ortalama 2 saat sonra hasta hareketlendirilir. 1 hafta içinde de normal yaşamına, ev ya da iş hayatına dönebilir. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Halit Togay

Op. Dr. Halit TOGAY, 1962'de İstanbul'da doğmuştur. İlkokulu Zühtüpaşa İlkokulu'nda, lise eğitimini de Fenerbahçe Lisesi'nde tamamlamasının ardından 1979 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanmı ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mecburi hizmetini 1986 - 1987 yılları arasında Kütahya TCDD'de yerine getirmiştir. Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak 1988 - 1993 yılları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Beyin Cerrahisi ihtisasını gerçekleştirmiştir. Uzman Doktor unvanını almasının ardından 1 yıl süresince Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet vermiş ve sonrasında İstanbul Eğitim Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği'ni kurmak üzere Samatya'ya gitmiiştir. Dr. TOGAY, 2014 yılına kadar bu hastanede hizmet vermiştir. Kendisi Türk Nöroşirürji Derneği ve Sinir Sistemi Cerrahisi ...

Etiketler
Bel fıtığı ameliyatı
Op. Dr. Halit Togay
Op. Dr. Halit Togay
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube