Bağırsak fıtığı (rektosel) tanı ve tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Bağırsak fıtığı (rektosel) tanı ve tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Rektosel tanısı sanıldığının tersine rektoskopi/kolonoskopi ile konulan bir tanı değildir. Pelvik taban alanında uzman bir hekimin proktolojik ve jinekolojik muayeneyi birlikte ve tam yapması ile ancak doğru tanı sağlanabilir…. Muayene sırasında hastanın ıkınması ve tam kooperasyonu gerekecektir/onun için çok özellikli bir muayenedir…. Bu değerlendirmenin özelliği ve iyi bilinmemesi nedeniyle pek çok kabızlık ve hemoroid vakası senelerce eksik tedavi edilir…. Pekçok hasta bize böyle şanssız bir hikayeyle gelirler. Özellikle tanı yöntemlerinde biz MR defekografi dediğimiz yöntemi uyguluyoruz. Hastanın bu sayede pelvik taban fonksiyonlarını gförüp net olarak irdeleyebiliyoruz. Tedavi yöntemleri açısından önemli bir rehber olmakta.

Rektosel tedavisi ya da ameliyatı nasıldır?

Rektosel tanısı konulduktan sonra hastalara uygun diet, tuvalet alışkanlığı ve sıcak su banyoları ile disiplinize edilmeye çalışılır. Pelvik taban eksersizleri yani Kegel eksersizleri çok önemlidir. Hastalarımıza bu yöntemleri öğretiriz. Özellikle plates kadınlarda bu konuda özellikle pelvik taban kaslarının eğitiminde çok önemli bir spordur. Bu yöntemlerle şikayetleri azalmayan hastalarda, yaşam kalitesi olumsuz etkilenen bireylere cerrahi önermekteyiz. Cerrahi olarak fıtıklaşma olan alana kendiliğinden emilen yama ile onarım yapmaktayız. Bu uygulamayı perineden yapıyoruz. Hastada barsak fıtığına eşlik eden yaygın makat sarkması varsa bu durumda da makattan özel bir aletle (TST STARR) hem barsak fıtığı hem makat sarkması tedavi ediliyor. Bu yöntemin avantajı dışarıdan görülen herhangi bir dikişin olmaması, hastanın erkenden gündelik yaşama dönebilmesidir. Çok özellikli tedavi yöntemleri olup bu alanda uzmanlaşmış ekipler tarafından değerlendirilmesi ve tedavisi gerekir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1988 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1997 yılında aynı üniversitesinin Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2002 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2002 yılından beri Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, 2007 yılında Columbia University, New York Presbyterian Hospital'da çalışmalar yapmıştır. 2009 yılında ise Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçentlik kadosuna atanmıştır. Aynı yıl Cleveland Clinic Foundation, Digestive Disease Center, Colon and Rectal Surgery Departmanı'nda Observer olarak çalışmalarda bulunmuştur.  Avrupa Kolorektal Cerrahi Derneği (ESCP), Amerika Kolorekt ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Rektosel nasıl anlaşılır
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube