Aşırı aktif mesane ve tedavisi

Aşırı aktif mesane ve tedavisi

AŞIRI AKTİF MESANE

Aşırı Aktif Mesane nedeni tam olarak anlaşılamamış yani belirgin bir nedeni olmayan, sık idrara çıkma, ani sıkışma hissi veya sıkışma tipi (Urge inkontinansı) idrar kaçırma ile kendini gösteren bir hastalıktır.  

Sıkışma tipi idrar kaçırma genellikle suyla ilgili işler yaparken ani olarak şiddetli idrar yapma isteği ile birlikte yada tuvalete yetişememe tarzında olur. Mesane idrarla dolarken, yani tam dolmamışken ani olarak kontrolsüz kasılması sonucu aşırı aktif mesane bulguları ortaya çıkar. Bu bulgular toplumda yaklaşık % 15 – 20 oranında görülür. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar.

Aşırı Aktif Mesane bulguları kişinin sosyal, cinsel ve ruhsal yaşamını etkiler, yaşam kalitesini düşürür. Bu durum bazı kadınlarda o kadar şiddetli olur ki günlük yaşamı sınırlandırır, hatta toplumdan veya sosyal hayatından uzaklaşırlar. Çoğu kadın bu durumunu saklar. Aslında sosyal ve kişisel aktiviteleri böylesine etkileyebilen bu durumdan kurtulup eskisi gibi özgür yaşama dönmek ve yaşam kalitesini artırabilmek mümkün.

Aşırı Aktif Mesane sebepleri nelerdir ?  

Nörojenik sebepler: İnme, multiple skleroz, parkinson, medulla spinal travmaları
Nörojenik olmayan sebepler: Sistit, mesane tıkanıklığı, iyi huylu prostat büyümesi (BPH), pelvik organların (rahim) sarkması, üretral divertikül, cerrahi müdahaleler, mesane taşları, mesane tümörü

Aşırı Aktif Mesane bulguları nelerdir ?  

Aşırı Aktif Mesane semptomları sık idrara çıkma, ani sıkışma hissi veya sıkışma tipi (Urge inkontinansı) idrar kaçırmadır. Bu hastalarda idrar kaçırma stres tipi idrar kaçırmada olduğu gibi karnı kasan öksürük hapşırma gibi aktivitelerle değil, aniden sıkışma ve tuvalete yetişemeden idrar kaçırma tarzındadır. Çünkü mesanenin dolmadan ani istemsiz kasılmaları söz konusudur.

Aşırı Aktif Mesanede Tanı:

Hastanın dikkatli bir şekilde öyküsü alınmalıdır. Mesane günlüğü doldurulup, gündüz ve gece idrar sıklığı, işemeler arasında geçen süreler ,ani sıkışmalar, idrar kaçırmalar, idrarı başlatmada ve yapmakta güçlük olup olmadığı sorgulanmalıdır. Ayrıca aşırı aktif mesaneye sebep olabilecek nörojenik veya nörojenik olmayan hastalıklar sorgulanmalı ve araştırılmalıdır.

Aşırı Aktif Mesanede Tedavi:  

En sık kullanılan ilaçlar antikolinerjiklerdir. Bu ilaçların bazıları sıkıcı yan etkilere sahiptir ve genellikle hastalar tarafından tedavi tamamlanmadan bırakılırlar. Yeni ve mesaneye özel antikolinerjik ilaçlar daha az yan etkilere sahiptir ve hastalar tarafından daha rahatlıkla kullanılabilmektedirler. Bu amaçla hastanın yaşı, şikayetleri ve yandaş hastalıkları göze alınarak bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Yaşam tarzının değiştirilmesi ve diyet, zamanlı işeme ve pelvik taban kaslarını güçlendirici Kegel eksersizleri, nöromodulasyon teknikleri gibi tedaviye destek önlemler tedavinin başarısını arttırabilirler. Kegel eksersizleri çok kolay ve herkesin her zaman her yerde yapabileceği eksersizlerdir. Ancak hastaların bu eksersizleri doğru yapmaları için eksersiz yaparken hangi kaslarını kasmaları gerektiğini anlamaları ve bu hareketleri yaşamının ayrılmaz bir parçası ve alışkanlığı haline getirmeleri lazımdır.

Diyet ve yaşam tarzı :

Kafein içeren yiyecek ve içecekler, alkollü içecekler, sigara, asitli içecekler ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalı, mümkünse hiç tüketilmemelidir.

Op. Dr. Erdal KALCI

Üroloji Uzmanı

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erdal Kalcı

1962 yılında Trabzon'da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon'da bitirdikten sonra 1980 yılında GATA Tıp Fakültesine başladı. 1986 yılında mezun oldu. Daha sonra GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Üroloji Kliniğinde Üroloji İhtisasını tamamladı. Mikrocerrahi, Laparoskopik cerrahi, Endoskopik cerrahi, Temel ve İleri Acil Yardım, Üroonkoloji, Yardımcı Üreme Teknikleri, Aile Hekimliği, İşyeri Hekimliği, Hastane ve Sağlık Hizmetleri yöneticiliği, Havacılık ve Uzay Hekimliği, İlkyardımcı Eğitmeni, kurslarını başarı ile tamamladı. Ayrıca Üroloji alanında düzenlenmiş bir çok Ulusal ve Uluslararası kongre Seminer ve Konferanslarda yönetici, panelist, konuşmacı veya katılımcı olarak bulundu.  Op. Dr. Erdal Kalcı Türk Üroloji Derneği (TÜD), Androloji Derneği , Ürolojik Cerrahi Derneği, Avrupa Üroloji Derneği (EAU) üyesi olup, Ürolojik Yeterlilik S ...

Etiketler
Aşırı aktif mesane tanı ve tedavisi
Op. Dr. Erdal Kalcı
Op. Dr. Erdal Kalcı
Balıkesir - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube