Adım adım bebeğimi besliyorum 2

Adım adım bebeğimi besliyorum 2

ADIM ADIM BEBEĞİMİ BÜYÜTÜYORUM

2. ADIM: GEBELİKTE 3-6 AY ARASI BESLENME

Bebeğiniz büyümeye devam ediyor… Bu aylar arası sabah bulantılarınız, yorgunluk hissiniz, işlere karşı isteksizliğiniz artık yavaş yavaş azalmaya başlayacaktır. Fakat bu aylar arasında iştah kontrolünüzü sağlamanız biraz daha zorlaşacak gibi duruyor… Çünkü iştahınız artmaya başladı. iştah kontrolünüzü sağlamanız için muhakkak ara öğünlerinizi yapmalısınız.

İDEAL ARA ÖĞÜN TAVSİYELERİ:

1 su bardağı süt

1 su bardağı ayran

3-4 yemek kaşığı yoğurt

2-3 tane ceviz içi

8-10 tane kavrulmamış badem içi veya fındık içi

Küçük bir dilim sütlü kek

Taze ve kuru meyveler

Küçük bir kâse taze komposto (taneli)

Yağsız gevrek

Peynirli tost

Mesela kuşluk ara öğününüzde kendinize böğürtlenli bir yoğurt salatası yapabilirsiniz. Böğürtlenlerinizi temizledikten sonra 3-4 yemek kaşığı yarım yağlı yoğurdun içersine karıştırıp, içerisine 1 yemek kaşığı dövülmüş badem içi ekleyebilirsiniz. Harika ve sağlıklı bir ara öğün yapmış olursunuz. İkindi ara öğününüzde küçük bir ekmek arasına yarım yağlı peynirden bir tost yapabilirsiniz.

Bu aylarda da yine kabızlık şikâyetleri görülebilir. Lifli gıdaları kesinlikle günlük beslenmenizden eksik etmeyin.   

LİFLİ GIDALAR NELER OLMALI

Öğünlerinizde ekmekleriniz tam tahıllı ya da ruşeymli olabilir

Kabuklu tüketilebilen meyveleri kabuklarıyla tüketmeye özen gösterin

Sebze tüketimi günde 2-3 porsiyon olmalı ve öğünlere doğru bir şekilde dağıtılmalı

Pirinç ve türevleri yerine bulgur ve kepekli makarna tercih edilebilir

Bu aylarda en ideal kilo artışı ortalama 6kg ‘dır. Bu dönemde sık sık baş dönmesi, göz kararması yaşanabilir. Bunun nedeni gebeliğin göstermiş olduğu ani reaksiyonlara bağlı olarak tansiyonunuzda ani düşüşlerle alakalıdır. Tuz tüketimine dikkat edin.

Bu dönemde de yine bol sıvı almanın önemi ortaya çıkmaktadır. Günde 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin.

Doktorunuza kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Günlük beslenme dengenizi devam ettirin, çünkü giderek vücudunuzun alması gereken enerji ihtiyacı artıyor. Sabah kahvaltınızı yapmadan güne başlamayın. 2-2.5 saat arayla sık sık beslenmeye özen gösterin. Bu dönemde hafif yürüyüşler size iyi gelecektir. Doktorunuzun tavsiyeleri dışına çıkmamaya özen gösterin.

Bir sonraki yazımda 6-9 ay arası beslenme, gebelik şekeri ve insüline bağımlı diyabeti olan gebelerde beslenme konularından bahsedeceğim. Bebeğinizi artık daha çok hissetmeye başladınız, ona şimdiden güzel hikâyeler okuyabilirsiniz.

DİYETİSYEN AYŞE DURAN  

 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ayşe Duran

Diyetisyen Ayşe DURAN 1991 yılında Isparta’ da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Isparta'da bitirmiş, lise eğitimimi Isparta Yalvaç Anadolu Lisesinde tamamlamıştır. Lisans eğitimini, İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden 2013 yılında başarı ile mezun olarak ‘’ Diyetisyen’’ ünvanı almıştır. Lisans eğitimi boyunca içinde yer aldığı stajlar ve diğer çalışmaları sayesinde takım çalışması ve proje yönetimi konularında kendini geliştirme fırsatı bulmuştur. Eğitimi ve yaptığı stajlar süresince kendini; Yeme Davranış Bozukluklarında Beslenme, Diyabet ve Obezite de beslenme, Hastalıklarda Beslenme, Sağlıklı Kilo Denetimi, Menapozda Beslenme, Bebek ve Çocuklarda Beslenme, Gebelerde Beslenme, Emzikli Döneminde Beslenme, Toplu Beslenme Sistemleri konularında kendini geliştirmiştir Lisans eğitimi ...

Etiketler
Hamilelikte beslenme nasıl olmalı
Dyt. Ayşe Duran
Dyt. Ayşe Duran
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube