dg
Soru Sahibi
12 Şubat 2014 16:00

methotrexate tedavisi

merhaba hocam, beta değerlerimde yeterince artış gözlenmediği için dış gebelik teşhisi kondu. en son değerim 322 iken 90ml methotrexate kasa enjekte edildi. hemen ertesi gün hafif kanama başladı. Bu durum normal mi? Gebeliğin sonlanması ve değerlerin sıfırlanması ne kadar sürer? Teşekkür ederim.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Kadın Hastalıkları ve Doğum

Beta hCG değerleri ile dış gebelik tanısı konulmaz. Sağlıklı olmayan rahim içi gebelik de olabilir. Önce bunun küretaj ile ekarte edilmesi gerekirdi. Eğer değerler zaten kendiliğinden düşüyor idiyse zaten ne küretaja ne de metotrexata gerek yoktu. Uzaktan uzağa ancak bu kadar yorum..Bu ilaç ağır ve yan etkileri olan bir tedavidir.

18 Şubat 2014 09:53
dg
Soru Sahibi

Hocam beta değerlerim artıyordu ama artış 2 günde %40 civarındaydı ve progesteronum 3.1di. Tunceli'nin bir ilçesinde görev yaptığım için hastane veya doktor seçeneğim çok yok bu yüzden emin olabilmek adına size birkaç sorum daha olacak. methotrexate tedavisinden sonra ne kadar korunmak gerekir? Rahim filmi çektirmemi önerir msiniz? Dış gebeliğin tekrarlamaması için alabileceğim herhangi bir önlem var mı? Şimdiden teşekkür ederim.iyi çalışmalar.

20 Şubat 2014 00:40
Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Kadın Hastalıkları ve Doğum

Beta hCG nin sağlıklı gebelik için 2 günde bir 2 katına çıkması gerekir. Daha yavaş yükseliyor yada yükselmiyorsa dış gebelik de olabilir, rahim içinde sağlıksız kötü bir gebelik de olabilir. Bu nedenle böyle durumlarda kürtaj yapılır, eğer rahim içindeyse konu kapanmıştır, eğer gebelik çıkmazsa o zaman dış gebeliktir ve işte o zaman hala hCG değerleri artıyorsa methotrexate gerekebilir. Progesteronun 3 olmasının bir anlamı yok. Şimdi hCG 0 değerine ulaşana kadar bekleyin. Üç normal adet kanamasını takiben tekrar gebeliği deneyebilirsiniz. Bu defa dış gebelik riskiniz biraz daha yüksek. Bu nedenle uyanık olmalısınız. hCG değerleriniz en az 1000 değerine ulaşmadan ultrason gebeliği göstermez. Önleminiz yok. Eğer yine dış gebelik olursa o zaman tekrar gebe kalmadan incelenmeniz gerekir.

21 Şubat 2014 09:29
Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Prof. Dr. Kutay Biberoglu Kadın Hastalıkları ve Doğum

Yazar toplam 9369 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
vajinada yanma Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Duphaston kullanımı Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Gebelikle alakali Prof. Dr. Kutay Biberoglu
İdrar testi Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Kadın Hastalıkları ve Doğum İle İlgili Diğer Uzmanlar
Op. Dr. Gülendam Panahaliyeva
Op. Dr. Gülendam Panahaliyeva Kadın Hastalıkları ve Doğum
Doç. Dr. Özge Yücel Çelik
Doç. Dr. Özge Yücel Çelik Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Elif Nur Sevinç
Op. Dr. Elif Nur Sevinç Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Bahadır Codal
Op. Dr. Bahadır Codal Kadın Hastalıkları ve Doğum
Uzm. Dr. Nazife Kartal Kara
Uzm. Dr. Nazife Kartal Kara Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube