Ds
Soru Sahibi
2 Aralık 2017 20:04

lenf bezeleri

Hocam merhaba ben 6 yaşındaki oğlumun ultrasyon sonucu için rahatsız ettim oğlumun küçüklüğünden beri boynunun yanlarda çene altında mmrik lenf bezeleri vardı halada varlar ama reaktif ve küçük deniyordu 3ay önce çene altındaki lenflerin şiştiğini fark ettik submandibular bölgede sağda25*7 solda 26*7 hilus sıvısı seçilen reaktif lenf dendi ultrasonu çeken doktorda çocuk doktoruda korkulacak bişey yok takibede gerek yok dediler ama ben yinede endişeliyim bunların boyutu nekadar büyükmü ve tehlikeli yaratırmı bide bir dişinde dolgu var ve bu dönemlerde ara ara iltihap oldu o dişin altında çekim yapılmadı bezeleride aynı duruyorgibi sizin görüşünüz çok önemli şimdiden çok teşekkür ediyorum kolay gelsin.

0
4 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (4)

Geçmiş olsun Songül hanım. İnsanın çocuğunda bir hastalık olduğu zaman kendisinden çok düşünüyor ve ne kadar da bir sorun yok denilse de bir türlü içi rahat etmiyor. Sizi çok iyi anlıyorum. Vücudumuzun belirli yerlerinde bizi mikroplara karşı korumak için lenf bezeleri mevcuttur. Olmaları, boyun ve kasık gibi bazı yerlerde el ile hissedilmeleri son derece doğaldır. Enfeksiyon halinde özellikle boyun bölgesindeki lenf bezleri normalden biraz daha büyük olur ve ele gelir. Bu durum da normaldir. Enfeksiyon geçtikten sonra yine eski boyutlarına dönerler. Bu enfeksiyon durumları sizin çocuğunuzda olduğu gibi bazen de diş enfeksiyonları şeklinde görülür. Diş enfeksiyonları da boyundaki lenf nodlarında büyümeye neden olabilir. Lenf bezleri oval şekillidir ve bir uzun boyu bir de kısa boyu vardır. Kısa boyu 10 mm'den az olursa genel itibari ile korkulacak bir durum yoktur. Reaktif lenf nodları da korkmayı gerektirmez. Enfeksiyona bağlı büyümüş ve sonrasında yeniden eski boyutuna dönecek lenf nodları demektir. Yani çocuğunuzdaki lenf nodları sizi takip eden meslektaşlarımın söylediği gibi korkulacak lenf nodları değildir. Lenf bezlerindeki bu büyüme enfeksiyon durumuna bağlıdır büyük ihtimalle. İçiniz rahat olabilir. Doktorlarınıza bu konuda güvenebilirsiniz. Bu aşamada takip önermemişler, yerinde bir karar bence. Ancak gerek görür ve takip önerirlerse takiplerine riayet edin. Umarım yeterince aydınlatabilmişimdir. İyi günler diliyorum

2 Aralık 2017 22:23
Ds
Soru Sahibi

Öncelikle çok teşekkür ediyorum ilginiz içinçok kısa sürede cevap yazmışsınız vaktinizi ayırıp bide ayrıntılı bir şekilde Allah razı olsun hocam çok güzel aydınlattınız.Ben 3ayı geçti hala küçülmediler diye endişe ediyordum eşim asker ve Adıyaman'da oturuyoruz izin konusu olduğu için başka bir ilede götüremedim çok sağolun Allah sizi çocuklarınıza sevdiklerinize bağışlasın iyi günler dilerim.

3 Aralık 2017 13:35

Her hasta özeldir. İlgiyi ve bilgilendirilmeyi hak eder. Geçmiş olsun.

4 Aralık 2017 17:56
Ds
Soru Sahibi

İyi günler doktor bey size daha öncede yazmıştım oğlumun eylül ayındaki bıyun usg(Her iki servikal zincirde en büyüğü sağda level 2de25x7mm solda 26x7mm boyutlarında ekojen hulusi seçilen reaktif lenf nodları )vardı halada varlar geçme diler ama takibe gerek yok korkulacak bişey yok demişlerdi bugün KBB ye götürdüm genüz eti var dedi ben bi usg istedim lenf bezeleri duruyo diye bu usg sonucunda(Her iki servikal zincirde büyüklükleri submandibular bölgede 20.5x7.5 mm boyutlarında korteksi kalın çok sayıda lenf nodu izlenmiştir) yazıyo ilk usgyi devlet çocuk hastanesinde yaptırmıştım bugünkünüde özel bi hastanede yaptırdım bugünkü usgyi çeken Dr takip edelim dedi KBB Cide 6 ayda 1senede takip yaptırabilirsiniz dedi korkulacak bişey yok dedi ama yinede içim hiç rahat değil ilk usg dede başka lenf bezleri vardı göstermişti bundada çok sayıda varmış yazıyo Dr bey ben yinede korkuyorum bu iki durum arasında nasıl bir fark var korteksi kalın olması sıkıntılı bişey mi 7aydır var olması ama bu sürede epey de hasta oldu lenf bezlerinin küçülmesini etkilermi ne yapmam gerekiyor lütfen bana açıklayabilirmisiniz çocuğum için çok endişeleniyorum iyi akşamlar.

24 Nisan 2018 18:36

Geçmiş olsun Songül hanım Sizinle daha önce de yazışmıştık Boyundaki lenf bezleri konusunda endişelenmenize, radyoloji raporundaki birkaç kelimeye takılmanıza gerek yok. Radyologlar bu raporları hastaya yazdıkları kadar meslektaşı için de yazarlar ve burda hastanın anlamasına gerek olmayan çok ifade kullanılır. Bu son derece doğal. Buradaki korteksi kalın, hilusu yağlı gibi ifadeler tamamen doktora yazılmış ifadelerdir. Siz doktorunuzun önerilerini dinleyin, reaktif lenf nodlarını kafanıza takmayın. Bunlar bazen büyür bazen küçülür, olması gereken ve işin doğası budur. Takip etme konusunda her doktorun yaklaşımı farklıdır. Takibe gerek yok diyen de haklıdır, takip edelim diyen de. İki farklı davranışın da kendine göre tıbbi gerekçeleri ve sebepleri vardır. Geçmiş olsun diyorum yeniden.

24 Nisan 2018 22:00
Ds
Soru Sahibi

Çok teşekkür ediyorum doktor bey açıklamanız ve anlayışınız için.

28 Nisan 2018 09:21

?

28 Nisan 2018 19:04
Uzm. Dr. Mahmut Duymuş
Uzm. Dr. Mahmut Duymuş Radyoloji

Yazar toplam 21 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Lenf bezi şişmesi Uzm. Dr. Mahmut Duymuş
Ekojen siluslu lenf nodu Uzm. Dr. Mahmut Duymuş
Ultrason sonucumuz Uzm. Dr. Mahmut Duymuş
Reaktif lenf bezi Uzm. Dr. Mahmut Duymuş
Radyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube