GE
Soru Sahibi
20 Temmuz 2023 13:22

Billuribin yüksekliği,intrehepatik safra yolları

Hocam merhaba, benim birkaç rahatsızlığım var yaşım 21 kadınım. Hocam benim sağ üst bazen alt ve sağ kenara da yayılabilen sağ üst bölgede rahatsızlık hissi var. Kan sonuçlarında karaciğer enzim değerleri vs. normal çıkıyor sadece billuribin yüksekliği çıkıyor son yaptırdığım kan tahlilinde direkt billuribin 0.55 Total 2.83 çıktı doktorum bu ağrıyı da dikkate alarak safra taşından şüphelendi beni doppler usgye yönlendirdi usgde de bir şey çıkmadı her şey çok normaldi sadece bir ibare benim dikkatimi çekti intrehepatik safra yolları hafif belirginleşmiştir. Usgde normal olmayan tek ibarebu idi. Hocam bu ne demek billuribin yüksekliği bununla ilgili olabilir mi doktorum bu ibare ile pek ilgilenmedi internette okuduğumda Primer sklorezan kolenjit vs o tarz şeyler çıkıyor hocam. Aynı zamanda hepatit testleri de yapıldı negatif. Ben de billuribin yüksekliği dışında kaşıntı vs yok, halsizlik yorgunluk yok hocam diğer değerlerim normal. Fakat o bölgeye bazen kramplar giriyor. Eski billuribin değerlerine bakıyorum 4 5 sene önceki direkt billuribin genelde sınırın hep bir tık üstünde çıkmış totalde ise 2.83'ü ilk defa gördüm. Buraya kadar okudunuz, sabrınız için teşekkür ederim hocam sizce bu ibare önemli midir? Gilbert sendromu mu yoksa bir karaciğer rahatsızlığı olabilir mi?

0
10 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (10)
Op. Dr. Can Türek
Op. Dr. Can Türek
Genel Cerrahi

Direk bilirübin düşük indirek yüksek çıkmış, bu da safradan ziyade karaciğer ile ilgili kalıtsal bir durum olabilir. Gilbert de mümkün. Ama bunlar korkulacak şeyler değil. Tanıyı kesinleştirmek için ileri tetkikler yapıldıktan sonra karaciğeri bozan ilaçlardan alkolden uzak kalmak önerilebilir.

21 Temmuz 2023 11:24
GE
Soru Sahibi

Cevabınız için çok teşekkür ediyorum hocam.

21 Temmuz 2023 13:29
Op. Dr. Can Türek
Op. Dr. Can Türek
Genel Cerrahi

.

21 Temmuz 2023 13:41
GE
Soru Sahibi

Hocam merhaba daha önceden size billuribin yüksekliği ile ilgili soru sormuştum cevaplamıştınız çok teşekkür ediyorum hocam değerli vaktinizden aldığım için çok özür dileyerek bir soru daha sormak, sizin fikrinizi de almak istiyorum hocam daha önce de belirtmiştim 21 yaşında bir genç kızım hocam benim erkek kardeşim benden bir yaş küçük kendisi bir sene önce hodkıng lenfoma geçirdi ve şükürler olsun atlattı şu an çok iyi. hocam benim bugün 2. Kez olmakla birlikte makattan parlak kırmızı kan geldi bu daha önce de bir kere olmuştu ama geçmişti bugün yine oldu aynı zamanda dışkıda siyahtı ve parça parça ishaldi kan kabızlıkla olan bir kan değildi hocam bu kan dışında ben de karına bastırınca ağrı hassasiyet var geğirme, hıçkırık, yutkunurken de ağrılı yutkunma var şikayetlerim çok karışık 1 ay sonra endoskopi ve kolonoskopi randevum var. Hocam kolon kanseri miyim çok korkuyorum ailede koleraktal kanser yok ama kardeşim hodkıng lenfoma geçirdi bir de hocam son yaptığım kan tahlilinde demir eksikliği de vardı kansızlık yoktu hgb değerim iyiydi ama şunu fark ettim bir ay önceki hgb değerim 14.8 kem bu sefer 14.4 tü üstelik hct de 45 ten 41.9 a düşmüştü hocam lütfen yardım eden sizin fikriniz bir kanser olabilir mi yoksa ülseratif kolit veya chron mu onlar da çok sık tuvalete gitme oluyormuş ben de öyle bir şey yok hocam biraz uzun yazdım buraya kadar okudunuz çok teşekkür ediyorum sizin fikriniz ne?

31 Temmuz 2023 13:44
Op. Dr. Can Türek
Op. Dr. Can Türek
Genel Cerrahi

Kolonoskopi olmadan bir şey söylenemez, kanser olsa idi değerler daha düşük çıkardı.

31 Temmuz 2023 16:09
GE
Soru Sahibi

Anladım hocam çok çok sağ olun gastrit sizce bu tür şikayetler yapar mı hiçbir yerde gastritin makattan parlak kırmızı kan yaptığını görmedim ama iyi huylu bir şeydir inşallah.

31 Temmuz 2023 16:13
Op. Dr. Can Türek
Op. Dr. Can Türek
Genel Cerrahi

gastrit olsa siyah kan olurdu

1 Ağustos 2023 11:18
GE
Soru Sahibi

Anladım hocam çok çok teşekkür ediyorum sizlere. Bu ay içinde olacağım endoskopi kolonoskopide her şey netleşir.

1 Ağustos 2023 11:21
Op. Dr. Can Türek
Op. Dr. Can Türek
Genel Cerrahi

.

1 Ağustos 2023 12:15
GE
Soru Sahibi

Sevgili hocam merhabalar daha önce size yazmıştım bugün endoskopi ve kolonoskopi oldum sizin de fikrinizi almak istiyorum. Sonuçlarım ekte şöyle; ENDOSKOPİ RAPORU Xylocain ile lokal boğaz anestezisini takiben fujinan Ep 530 Wr videoendoskop ile girildi. Özafagus: Normal Kardia: endoskopu gevşek sarıyordu Fundus: Normal Korpus: Mukoza hiperemik ve ödemli idi Antrum: Mukoza hiperemik ve ödemli idi bx alındı. Pilor: Normal Bulbus: Normal İnen Kıta: Normal Tanı: Les gevşekliği, gastrit Kolonoskopi sonucum ise ekte şöyledir 3 gün çok sıkı bir diyet yapmama rağmen ne yazık ki bağırsaklarımda sıvı gaitalar mevcut olduğu söylendi. Ona rağmen ilerlenildi ve sonuç ekte şöyledir sevgili hocam; İnsp: n Tuşe: n Kolonoskopla terminal ileuma geçildi. Terminal ileumda mukoza ve lümen normaldi. Kliniği gereği bx alındı. (Arada ishal olmam ve yediklerimi sindirememem, siyah dışkı) tüm kolonda yaygın sıvı gaita artıkları izlendi. Görülebilen; Çekum: Normal Çıkan Kolon: Normal Hepatik Fleksura: Normal Transvers Kolon: Normal Splenik Fleksura: Normal İnen Kolon: Normal Sigmoid: Normal Rektum: Normal Anal kanal: çepeçevre grade 1 hemoroidler izlendi. Hocam her şeyi harfiyen yerine getirmiş olarak yetersiz bağırsak temizliği oldu maalesef. Sizce bu durumda bir kolon kanseri, polip vs gözden kaçar mı? Açıkçası ya gözden kaçtıysa diye düşünüyorum şu an kolonoskopi yapan doktora sordum. Kaçmaz falan dedi ama ne diyorsunuz hocam tekrarını yaptırayım mı?

29 Ağustos 2023 14:15
Op. Dr. Can Türek
Op. Dr. Can Türek
Genel Cerrahi

Hayır, biopsi sonuçları çıkınca ona göre tedavi yapılır, sonra tekrar değerlendirilr

30 Ağustos 2023 12:06
GE
Soru Sahibi

Anladım hocam bir de benim anlamadığım nokta benim midenin korpus bölümünde de problem var fakat oradan biyopsi alınmamış sadece antrumdan alınmış bu tanıyı eksik kılar mı merak ediyorum yani korpusta başka bir nedenden iltihap vs. gibiyse çünkü araştırdığım kadarıyla midemin iki yeri de iltihaplı bunun atrofik gastrit veya pangastrit olabileceği yazıyor doktor bana biyopsi alınırken bakteri için biyopsi aldık dedi. Kısacası yalnız antrum biyopsiyi korpustaki hiperemik ve ödemi de açıklar mı çok soru sordum çok özür diliyorum ama bunu çok merak ettim.

30 Ağustos 2023 22:52
Op. Dr. Can Türek
Op. Dr. Can Türek
Genel Cerrahi

Bakteri için her hangi bir yerden alınan bx ile sonuç yeterlidir, korpustaki hiperemiyi açıklar. Atrofik gastritte görünüm farklıdır, korpusta solukluk ve düzleşme olur, o zaman her yerden biopsiler alınır

31 Ağustos 2023 11:29
GE
Soru Sahibi

Her defasında sabırla cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim hocam biyopsi sonucum çıkınca da inşallah sizinle paylaşıp fikrinizi alacağım

3 Eylül 2023 13:24
Op. Dr. Can Türek
Op. Dr. Can Türek
Genel Cerrahi

.

4 Eylül 2023 12:16
GE
Soru Sahibi

Hocam çok özür dileyerek patoloji sonucum hakkında bilgi sahibi almak istiyorum sizlerden. Özellikle terminal ileum biyopsisinde yer alan lenfoid hiperplazi ifadesi beni korkuttu. Mide antrum patoloji sonucum: İnflamasyon (++), Aktivite (-), İntestinal metaplazi (-), H. pylori (-). Değerlendirme (+++) üzerinden yapılmıştır. TANI: KRONİK GASTRİT Terminal ileum patoloji sonucuM: TANI: LENFOİD HİPERPLAZİ BULGULARI GÖSTEREN İLEUM MUKOZA ÖRNEĞİ. Hocam bu ifadeyi araştırdığımda iyi huylu tümör diyen var selim değil diyen var çok korkuyorum 21 yaşında genç bir kızım hazımsızlık, siyah dışkı arada, yediklerimi sindirememeye bağlı olduğunu tahmin ediyorum kilo kaybım var. Hocam ne demek bu ifade çölyak testleri de yapıldı negatif bugün idrar tahlili verdim idrarımda da bakteri, keton ve mukus pozitif çıktı. Nolur bana bir yol gösterin hocam. Sabrınızdan dolayi teşekkür ederim.

15 Eylül 2023 14:26
Op. Dr. Can Türek
Op. Dr. Can Türek
Genel Cerrahi

patolojilerde sorun yok, tüm bulgular ve sonuçlar eşliğinde dr.unuz karar verecektir.

16 Eylül 2023 10:14
GE
Soru Sahibi

Hocam cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim benden bir yaş küçük kardeşim hodking lenfoma geçirdiği için lenfoid kelimesi beni korkuttu. Ince bagirsak lenfomasi degildir degil mi? Farkli bir gastroentroloji doktoruna gidip ince bagirsak goruntelemesi talep edeyim mi kilo kaybi da eklenince korktum.

16 Eylül 2023 10:58
Op. Dr. Can Türek
Op. Dr. Can Türek
Genel Cerrahi

Ben bir sıkıntı göremedim

16 Eylül 2023 11:43
Op. Dr. Can Türek
Op. Dr. Can Türek Genel Cerrahi

Yazar toplam 1084 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Atrofi ve Metaplazi Op. Dr. Can Türek
Meme ağrısı Op. Dr. Can Türek
Mamografi ve usg Op. Dr. Can Türek
AGRI VE BATMA Op. Dr. Can Türek
mastaji Op. Dr. Can Türek
Genel Cerrahi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Prof. Dr. Mustafa Şahin
Prof. Dr. Mustafa Şahin Genel Cerrahi
Dr. NATAVAN GULIYEVA
Dr. NATAVAN GULIYEVA Genel Cerrahi
Op. Dr. Baki Ekçi
Op. Dr. Baki Ekçi Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube