“yazın sporu hayatınızdan çıkarmayın”

“yazın sporu hayatınızdan çıkarmayın”

Güneşin tadını doyasıya çıkarttığımız bu güzel mevsimde, bilinçli ve düzenli yapılan sporlar hem bedenimizi hem de ruhumuzu dinlendiriyor. 

Güneş, spor ve eğlencenin iç içe olduğu yaz mevsiminde egzersizi hayatımızın önemli bir parçası haline getirerek hem enerjimizi hem de sağlığımızı koruyabiliyoruz. Sağlığımıza katkı sağlamak ve vücut deformitelerimize şekil kazandırmak için yaptığımız spor, yaz mevsiminde dış ortamlarda yapılan bilinçli aktiviteler ile aynı zamanda eğlenceye dönüşüyor. Yaz boyunca bireysel, takım halinde ve aile ile yapılacak pek çok aktivite vardır: 

Ritim - Dans

Forma girebilmek ve kalp ritmimizi düzenlemek için eğlenceli ve etkili yöntem olan dans, hem kilo kaybına hem de kasların güçlenmesine katkı sağlar. Vücudumuzun zor yerlerindeki yağ dokusunu eritebilmenin ideal yöntemlerinden biridir.

Doğa yürüyüşleri

Ailenizle beraber yapabileceğiniz bu aktivite sırasında hem yürüme hem de doğanın gözden kaçırdığınız güzelliklerini gözlemleme şansınız olacaktır. Çocuklarınız için bulunmaz bir aktivite ve doğayla iç içe olma fırsatı tanıyacaktır. Hayvanat bahçesi, botanik bahçe yürüyüşleri, kuş gözlemleme aktiviteleri, dağda yaban mersini, böğürtlen, dağ çileği gibi yemişleri toplamak için eğilip kalkmalar bile sağlığınız için son derece değerli aktivitelerdir.

Plaj, deniz, havuz aktiviteleri

Kenarları kalkık büyük bir şapka takıp en az 15 faktörlü güneş koruyucularını sürüp yürüyüş yapmanın tam zamanı. Üstelik yumuşak kum üzerinde yürüyüş yapmak bacak kaslarını güçlendiren ve kalbe tempo kazandıran etkili bir aktivitedir. Bununla birlikte havuzda yapacağınız egzersiz hareketleri de sağlığınız için çok değerlidir. Yarım saat süre ile büyükçe bir havuzun içinde baştan başa yürüyerek bile keyifli bir egzersiz yapmış olabilirsiniz. Yaz sporları sadece iyi bir eğlence fırsatı değil aynı zamanda iyi bir enerji kaybetme yöntemidir. Bireysel olarak yapılabilen surf, paddle surf, kiteboarding dayanıklılık ve iyi yüzme bilmek gerektiren aktiviteler olup profesyonel koçların gözetiminde yapılmalarında yarar vardır. Bu sporları yapmak isteyen özellikle orta yaş ve üzerindeki bireylerin kalp ve akciğer fonksiyonları yönünden kontrolden geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca, takım halinde yapılabilen plaj voleybolu, su topu ve su basketbolu gibi sporlar vücutta gerek değişik kas guruplarının koordinasyon ve gelişimine katkı sağlayan gerek de kalp, akciğer kapasitesini artıran yararlı spor aktiviteleridir.

Spor yaparken sağlığınızı kaybetmeyin

Sağlıklı bir yaz geçirmek için spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

Nabzınızı kontrol edin. Sıcakta kalp hızı artar. Egzersiz yoğunluğunuzu, kaldırabileceğiniz maksimum nabız değerine ve soluğunuzun kesilmeye başladığı etkinlik düzeyine göre ayarlayın.

Günün en sıcak saatlerinde 11.00 ile 15.00 arasında içerde veya gölgede kalın

En az 15 faktörlü güneş koruyucularınızı 2 saat ara ile kullanın.

Günde en az 8 bardak su içmeyi unutmayın. Her nereye giderseniz gidin yanınıza su almayı ihmal etmeyin. Egzersiz veya denize girdikten sonra ilave su içmeniz gerektiğini hatırınızda tutun.

Sıcak saatlerde kafeinli içecekler ve alkol tüketmemeye çalışın. Bu içeceklerin vücuttan su kaybına neden olarak dehidratasyon ve sıcak çarpmasını tetikleyebileceğini unutmayın.

Dayanılmaz sıcak ve nem oranı çok yüksek günlerde dış ortamlarda spor yapmak için ısrarcı olmayın.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ali Metin Esen

Prof. Dr. Ali Metin Esen, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1995 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü tamamlayarak 2001 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. 2003- 2015 yılları arasında Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde, 2009-2015 yılları arasında Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi,2011-2014 yılları arasında Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastane Başhekimi, 2009-Halen: Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu Kardiyoloji Müfredat Belirleme Komisyon Üyesi,2011-2012: Türk Kardiyoloji Derneği Girişimsel Kardiyoloji Birliği Genel Sekreteri,2015-2018: Şişli Memorial Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde görev ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
youtube
Prof. Dr. Ali Metin Esen
Prof. Dr. Ali Metin Esen
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube