Vulvar (genital) varis

Vulvar (genital) varis

Varis olarak genital bölgede kendini gösteren bir toplardamar (venöz sistem) hastalığıdır. Hastalarda yürüme sırasında rahatsızlık, vulvar bölgede basınç ve şişkinlik hissedilmesi, ağrı, kaşıntı ve venlerin (toplardamarın) genişlemesine bağlı ele gelen kitle ve cinsel birleşme sırasında ağrı olabilir. Genişlemiş olan bu variköz venlerin kendi kendine kanamaları gözlenebilir.

İç iliak toplardamar, büyük safen ven, pelvik, ovaryan venöz sistemdeki dallarda ortaya çıkan toplardamarlardaki kaçağa bağlı olarak gelişir. Vulvar (genital) varis, bir venöz yetmezlik türüdür. Her on kadından birisinde görülebilmekle birlikte gebelerde daha sıklıkla gözlenmektedir.

Klinik, Pelvik ultrasonografi, bacakların Venöz Renkli Doppler USG, Venografi, BT Anjiografi vulvar genital varis teşhisinde uygulanan yöntemlerdir.

Tedavide ovaryan toplardamarda saptanan yetmezlikte, coil embolizasyonu veya skleroterapik enjeksiyon hastalığın nedenini de ortadan kaldıracaktır. Renkli doppler USG eşliğinde iç pudental ven (toplardamar) ya da obturatuar ven dallarına selektif kateterizasyon ve köpük tedavisi yapılabilir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz

Yrd. Doç. Dr. Yunus Keser YILMAZ, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde Tıp eğitimini tamamlayarak Tıp doktoru ünvanını aldı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi ihtisasını tamamladı. Ağrı Devlet Hastanesinde kalp Damar Cerrahisi Uzmanı ve hastane yöneticisi olarak hizmet verdi. Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim dalı kurucu başkanı ve öğretim üyesi olarak görev yaptı. Özel hastanelerde Kalp ve Damar Hastalıları ve cerrahisi ile damar hastalıkları ve cerrahisi alanında hastalarına hizmette bulunmuştur. Yrd. Doç. Dr. Yunus Keser YILMAZ, alt ekstremitelerin her türlü varisli venlerin tedavisinde kesin çözüm sağlamaktadır. Hemanjom (damar beni) tedavisinde çalışmaları mevcut olup başarılı sonuçlar almaktadır. Kalp ve Dama ...

Etiketler
Genital varis
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
Bursa - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube