İlaçla hemanjiom tedavisi

İlaçla hemanjiom tedavisi

Damar beni ya da patolojik tanımlamayla hemanjiomlar, damarların yoğun bir yumak yapması sonucu ortaya çıkan ve genellikle doğuştan olan bir durumdur. Tedaviye karar vermeden önce bir süre hasta izlenmelidir. Çünkü bu damar yumakları bazı bebeklerde hiç değişmeden kalmakta, bazen kendiliğinden gerilemekte veya büyümektedir. Büyümeden duruyorsa veya büyüyorsa uygulanacak tedavi yöntemlerinden biriside ilaç tedavisidir.

Propranolol Hemanjiom Tedavisi

Çocuğun ilk bir yaşında vücutta salgılanan “damar geliştirici faktör” yüksektir. Hemanjiomun ilerlemesi, büyümesi veya genişlemesinde bu damar geliştirici faktörün etkisi bulunmaktadır.

Hemanjiomun tedavisinde beta bloker grubundan ve etki maddesi propranolol olan ilaç kullanılmaktadır. İlacın hangi dozda uygulanacağı doktor tarafından belirlenmelidir. Çünkü hastalar genellikle bebek olduğu için ilacın dozu çok önemlidir.

Propranolol dozu yakın takiple belirlenir. Gerek hastalığı gerekse propranolol dozu belirlemek için hasta kontrole çağrılır. Propranolol tedavisinde hemanjiomun büyüyüp büyümediği önemidir.

Hemanjiom tedavisinde ayrıca kortikosteroidler, interferon alfa 2a, embolizasyon, beta bloker (propronalol)  tedavisi, radyoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz

Yrd. Doç. Dr. Yunus Keser YILMAZ, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde Tıp eğitimini tamamlayarak Tıp doktoru ünvanını aldı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi ihtisasını tamamladı. Ağrı Devlet Hastanesinde kalp Damar Cerrahisi Uzmanı ve hastane yöneticisi olarak hizmet verdi. Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim dalı kurucu başkanı ve öğretim üyesi olarak görev yaptı. Özel hastanelerde Kalp ve Damar Hastalıları ve cerrahisi ile damar hastalıkları ve cerrahisi alanında hastalarına hizmette bulunmuştur. Yrd. Doç. Dr. Yunus Keser YILMAZ, alt ekstremitelerin her türlü varisli venlerin tedavisinde kesin çözüm sağlamaktadır. Hemanjom (damar beni) tedavisinde çalışmaları mevcut olup başarılı sonuçlar almaktadır. Kalp ve Dama ...

Etiketler
Hemangiom
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
Bursa - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube