Varislerde skleroterapi zamanı mı ?

Varislerde skleroterapi zamanı mı ?

Skleroterapi, yüzeyel varisler yada örümceksi damarların ortadan kaldırılması için 1930’lardan bu yana kullanılan tıbbi bir yöntemdir. Genellikle “tuz yapılı” özel bir sıvının damar içerisine enjeksiyonu ile gerçekleştirilir. Damar içerisine enjekte edilen sıvı, damarın büzüşmesine ve buna bağlı olarak içerisindeki kanın pıhtılaşmasına neden olur.

Zaman içerisinde, damar ortadan kalkar, yok olur.

Skleroterapi İçin Uygun Muyum? Bunun için, skleroterapi konusunda bilgi ve tecrübesine güvendiğiniz bir hekim tarafından ön değerlendirmenizin yapılması gerekmektedir. Eğer, hamile yada yatağa bağımlı halde iseniz skleroterapi sizin içn uygun değildir. Eğer, doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, skleroterapi yaptırmanız da sakınca yoktur. Eğer, geçmişte damar içerisinde pıhtılaşma süreci yaşadıysanız ve skleroterapinin uygunluğu konusu kişiden kişiye, ve uygulama bölgesine göre farklılık gösterir. Bu nedenle, konunun uzmanının görüşünü almak gerekmektedir. Özellikle koroner bypass operasyonlarında kullanılan “safen ven” olarak adlandırılan yüzeyel toplardamar skleroterapi yapılması için uygun bir damar değildir. Ancak, bu damar gerçekten kullanılamaz hale gelmişse skleroterapi için değerlendirilebilinir.

Skleroterapi Nasıl Yapılır? Skleroterapi, damar içerisine “tuz yapılı” bir sıvının özel, oldukça ince bir iğne ile enjeksiyonuyla gerçekleştirilir. Enjeksiyon işlemi sırasında; uygulama sahasında geçici olarak yanma, hassasiyet hissedebilirsiniz. İşlemin kendisi, uygulama sahası büyüklüğüne de bağlı olarak 20 – 30 dakika arası sürmektedir. İşlem kolaylığı açısından, rahat edeceğiniz bir kıyafet giymeniz yararınıza olacaktır. Uygulama yapılacak damar sayısı, damarların büyüklüğü ve uygulanacak ilaçın konsantrasyonuna bağlı olarak değişir. Bu konuda, uzman hekim tarafından size bilgi verilecektir. İşlem, poliklinik yada muayenehane şartlarında yeterli ışığın bulunduğu bir ortamda gerekli teknik alt yapının desteği ile gerçekleştirilir. İşlemden sonra, uygulama bölgesine 48 saat süre ile elastik bandaj ile kompresyon uygulanacaktır. Bu nedenle, bu süre içerisinde aşırı fiziksel aktiviteden kaçınmak gerekmektedir.

Skleroterapi Öncesi Ne Yapmalıyım? Skleroterapi öncesi, bazı ilaçlardan, özellikle Tetrasiklin kullanmamalısınız. Tetrasiklin bir antibiyotik olup, işlemden önceki 7 – 10 gün içerisinde kullanılmışsa; ciltte boyanmaya neden olabilir. Eğer antibiyotik kullanmanız söz konusu ise; lütfen bu konuda doktorunuzu uyarınız. Skleroterapi öncesi, uygulama bölgesine nemlendirici krem yada benzeri ürünleri sürmeyiniz, işlem sonrası baskı amaçlı kullanılacak bantların yapışmasını engelleyecektir. Yine işlem öncesi 2-3 gün öncesinde eğer Aspirin yada ağrı kesiciler kullanıyorsanız kesmeniz lehinize olacaktır. Parasetamol, ağrı amaçlı kullanılabilir.

Skleroterapinin Yan Etkisi Nelerdir? Skleroterapi sonrası değişik oranlarda istenmeyen etkiler gözlenmektedir. Bir yada iki gün süren kaşıntı yada uygulama bölgesinde kızarıklık, hassasiyet en sık gözlenen istenmeyen etkilerdendir. Ancak, takip eden bir kaç gün içerisinde bu etkiler ortadan kalkar. Morarma yada renk değişikliği 10 -14 gün kadar sürebilir. Skleroterapinin uygulandığı, aşırı genişlemiş, solucanımsı toplardamarların ortadan kalkması damar büyüklüğü ile orantılı olarak daha uzun zaman alır. (30 – 45 gün) Skleroterapinin uygulandığı bölgede; kahverengi çizgi yada lekeler gözlenebilir. Bunların tamamen ortadan kalkması 3 – 6 ay kadar, bazen 12 aya dek sürebilir. Uygulama bölgesinde yeni damarların oluşması da gözlenebilir. Ancak, ikinci bir tedavi ile ortadan kalkarlar. Eğer, ayakta aniden gelişen şişme yada uygulama bölgesinde açık yara oluşursa lütfen doktorunuza durumu bildiriniz.

Skleroterapi amacı ile kullanılan sıvıya karşı da allerji oluşabilir. Genellikle enjeksiyon sırasında ortaya çıkar ve oldukça seyrek bir durumdur. Geçişte yaşadığınız bir allerjik durum yada allerji öykünüz mevcutsa büyük oranda sizde de allerji gözlenecektir. Konu ile ilgili olarak doktorunuzu bilgilendiriniz.

Skleroterapiden Sonra Ne Olacak? Skleroterapi sonrası, evinize yada işinize yürüyerek yada araba kullanarak gidebilirsiniz. Uygulama bölgesinde 48 saat süre kapalı kalacak elastik bandajınız olacak. 48 saat sonrasında, kontrole geldiğinizde bandaj doktorunuz tarafından açılacak ve 45 gün süre ile orta basınçlı kompresyon (varis) çorabı reçetesi verilecek ve giymeniz gerekecektir.

Skeroterapi sonrasında, Aspirin yada diğer ağrı kesici ilaçları 48 saat süre ile kullanmayınız. Ayrıca uygulama bölgesine 7 gün boyunca sıcak kompres uygulamayın. Sauna yada hamam gibi aşırı sıcak ortamlara girmeyiniz. Duş yada banyo almanızda hiç bir sakınca yoktur, suyun sıcaklığı her zamankinden biraz daha soğuk olmalıdır. Doğrudan güneş ışığı ile karşı karşıya kalmak, lekelerin iyileşme sürecini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle; özellikle yazın skleroterapi yaptırmaktan kaçının, zorunlu değilseniz yaptırmayın. Skleroterapi Ne Kadar Etkilidir? Skleroterapi yapılan çalışmalar doğrultusunda %50 – 80 oranında etkilidir. Ancak, uygulama yeri ve sıklığı burada oldukça etkilidir. Ancak, %10 kişide skleroterapi hiç bir şekilde faydalı olamamaktadır. Skleroterapinin bu denli etkili olmasına rağmen; işlem sonuçu bireysel farklılıklar göstermektedir. Örümceksi toplardamarlar genellikle 3 – 6 hafta içerisinde düzelir. Daha büyük toplardamarlarda sonuç almak için geçen süre 3 – 6 ay’ı bulabilir.

Skleroterapi Özel Sigorta Ödemesi Kapsamında Mı? Skleroterapi; özel sağlık sigortası ödeme kapsamında değildir. Ancak “sosyal güvenlik kurumu yada eski adıyla SSK” her seans için oldukça az bir miktar ödeme yapmaktadır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu

Prof. Dr. Mehmet Ümit ERGENOĞLU, 1966 yılında ABD’de doğmuştur. İhtisası sonrasında ABD’de Baylor College of Medicine, Methodist Hastanesi'nde ve Cleveland Clinic Foundation’da 6 yıl görev yapmıştır. Prof. Dr. Mehmet Ümit ERGENOĞLU, Türkiye’ye döndükten sonra, Florence Nightingale Çağlayan Hastanesi'nde 2,5 yıl görev yaparken 6 ay kadar Belçika - O.L.V. Clinic Aalst' ta çalışmalarda bulunmuştur. 2007-2013 yılları arasında ise Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı ve Başhekim Yardımcısı olarak hizmet vermiş, 2013 yılında ise Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Medical Park Göztepe Hastanesi, Beylikdüzü ve Şişli International Kolan Hastaneleri'nde de çalışmalarda bulunmuştur. Aort ve periferik damar cerrahisi, minimal invaziv ve endovasküler girişimler, varis'in tedavi seçenekleri içerisinde yer alan mi ...

Etiketler
Skleroterapi
Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu
Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube