Varis nedir? nasıl oluşur?

Varis nedir? nasıl oluşur?

Toplardamarların çeşitli nedenlerle genişlemesi ve şekil bozukluğu olarak tanımlanan “varis” hastalığı daha çok bacaklarda görülmektedir. Damarların yüksek basınçlı kan ile dolması neticesinde çapı artarak cilt üzerinden belirginleşir ve baloncuk şeklinde kıvrımlı bir görünüm meydana gelir. Toplardamarlarda görülen bu genişleme neticesinde damar içerisindeki kapakçıkların yapısı da bozulabilir. Normalde aşağıdan yukarıya doğru olması gereken kan akımı, varisli hastalarda yukarıdan aşağıya yön değiştirir. Bir süre sora bacaklarda şişlik meydana gelir. Toplardamar hastalıkları erişkin yaşlarda toplumun %25’inde görülmektedir.

NEDEN VARİS OLUŞUR?

Toplardamarların görevini tam olarak yapamaması sonucunda varisler meydana gelir. Toplardamar içerisindeki kapakçıklar kanın damar içerisinde sadece tek yönlü geçişine izin vermektedir. Ancak varis durumunda bu kapakçıklar kanın geriye kaçmasını önleyemez hale gelmektedirler. Normalde bacaklardan kalbe doğru olan kan akım yönü, bu kapakçıklarla sağlanır. Varis durumunda ise kan daha çok bacaklarda göllenmeye başlar. Kalp seviyesinden uzaklaştıkça toplardamar içerisinde yerçekiminin etkisi daha çok hissedilir ve damardaki kanın dolaşımı o derecede etkilenir. Varislerin oluşumunda bazı risk faktörleri belirlenmiştir. Bunlar:

Hamilelik

Menopoz

50 yaşın üzerindeki bireyler

Uzun süreli olarak ayakta durmak

Şişmanlık

Ailede varis olması

Toplardamarda daha önceden pıhtılaşma öyküsü

Bu makale 11 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Saçar

Prof.Dr Mustafa Saçar, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında tamamlayarak 2004 yılıında Kalp Damar Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Özel Denizli Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Varis tanısı
Prof. Dr. Mustafa Saçar
Prof. Dr. Mustafa Saçar
Denizli - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube