Vajinismus nedir ? vajinismusun sebepleri nelerdir?

Vajinismus nedir ? vajinismusun sebepleri nelerdir?

  Vajinismus, sıklıkla yeni evlenen çiftlerde/birliktelik yaşama isteği olan kişilerde karşılaşılan cinsel fonksiyon bozukluğuna verilen isimdir. Cinsel ilişki sırasında vajina kaslarının istem dışı kasılarak vajinal girişin gerçekleşemediği durumdur. Genellikle psikolojik kaygılar sonucu karşılaşılan bir durumdur.

     Öncelikle yeni evli çiftlerde/yeni başlayan ilişkilerde görülse de, daha önce sıkıntısız cinsel ilişki yaşayıp sonra bazı psikolojik ya da fizyolojik problemler nedeniyle vajinismus yaşanabilmektedir. Vajinismus cinsel birleşme anında vajinayı çevreleyen kasların istemsiz kasılmaları sebebiyle bacakların, sırtın, bazen de tüm vücudun kasılması şeklinde olabilmektedir. Kasılma başladığında bacaklar kapanarak korku, endişe, tiksinti ve panik hali ile eşini iterek birleşme olmasını engeller. İlk birleşme sırasında ortaya çıktığında eşler genelde tekrar denediklerinde olacağını düşünürler, yorgunluk gibi sebeplerden dolayı ertelerler. Tekrarlayan denemeler sonucunda olumsuz durumla karşılaşan çiftler bu durumun sadece kendi başlarına geldiğini düşünerek hiçbir zaman bunu başaramayacakları düşüncesine inanarak çok büyük kaygı yaşayabilmektedirler.

Aslında bazı çiftler de cinsel birleşmeyi istedikleri için ön sevişme sırasında herhangi bir sıkıntı yaşamamakla birlikte normal sevişme evrelerindeki ıslanma, uyarılma ve orgazm durumu normal olarak görülebilmektedir. Ancak vajinal giriş olacağı zaman sanki orada bir duvar varmış gibi o engeli aşamamaktadırlar. Bu da özellikle bayanda eşini/partnerini itme, reddetme, kendinde başarısızlık duygusunu hissetme, kendini kötü hissetme, kendini değersiz görme ve beraberinde mutsuzluk hissini yoğun şekilde yaşatmaktadır.

Vajinusmus belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte aşağıdaki belirtiler sıkça görülmektedir.

Vajina içine tampon, ovül vb. yerleştirememe,

Ağrılı (disparoni) cinsel ilişki olması,

İlişki sırasında kadının bacaklarını kapatıp penis girişine engel olması,

Vajinaya parmağını sokamama,

Cinsel ilişkiye girememe,

Jinekolojik muayene olamama (spekülüm ve usg cihaz aparatlarının vajinaya yerleştirilmesine izin vermeme,

Vajinaya bakamama, gibi sebepler sayılabilir.

Vajinismus oluşması çeşitli etkenlere bağlıdır bunlar;

Çocukluk ve ergenlik döneminde maruz kalınan cinsel istismar,

Çevreden edinilen cinsel ilişkinin kanlı ve ağrılı olacağına ilişkin yanlış bilgiler,

Ruhsal yönden olgunlaşmamış olmak,

Ailedeki katı kurallar ile büyütülmek,

Cinsellik bakımından kendini yetersiz görmek,

Cinsel ilişki konusunda eksik ya da yanlış edinilen bilgiler,

Hamilelikten korkmak,

Çocukken şok edici görüntülere ve seslere maruz kalmak,

Fizyolojik açıdan geçirilen bir durumun travma etkisi yapması; mesela genital veya anal bölge ameliyatlarını kendine yapılan bir taciz gibi hissetmek, yukarıdaki sebepler gibi daha pek çok etken vajinismusa neden olabilmektedir.

     Vajinismusa pek çok etken sebep olsa da terapisi oldukça kolay olan psikolojik bir sorundur. Vajinismus terapisi için gelen danışan psikolog ya da terapist tarafından öncelikle dinlenir ve ayrıntılı anamnez alınarak, neler hissettiği/düşündüğü en iyi şekilde anlamaya çalışılır. Danışandan gerekli ve yeterli bilgi alınarak problemin çözümünde kişiye özgü neler yapılacağına dair bilgilendirme yapılır. Terapi süreci danışanın kişilik yapısına göre düzenlenir. Herkesin farklı kişilik ve kimlik yapısına sahip olması kişiye özgü terapi şekline yönlendirmektedir. Vajinismusta danışanın iyileşeceğine, iyi olacağına inanması iyileşme yolunda atılan önemli adımlardandır. Danışan acaba iyileşemez miyim düşüncesi taşıdığı zaman ya da iyileşme olmazsa korkusuyla terapiyi ertelemektedir. Terapi de başarı ancak inanmayla ya da inancın arttırılmasıyla mümkün olmaktadır. Psikologlara göre terapi süreci çok kolay olduğu halde ertelenen terapi sonucunda eşler daha çok etkilenmekte, korku, asla olmayacak inancı, isteksizlik, başarısızlık, mutsuzluk daha da çok büyüyerek eşlerin cinsellikten ve birbirlerinden soğumasına ve boşanmaya kadar varabilen sıkıntılara sebep olabilmektedir. Vajinismus terapisinde eş desteği çok önemlidir. Erkek, eşine güvende olduğunu ve bu süreçte sonuna kadar yanında olduğunu hissettirerek terapi sırasındaki kaygı düzeyini bir nebze olsun hafifleterek eşine destek olabilmelidir. Vajinismus eş, terapist ve danışan üçlüsü ile çok kolay çözülebilen bir sıkıntıdır.

     Vajinismus terapisinde başarı oranı genelde çok yüksektir. (%95 gibi). Ancak çok az bir kesimde başarısızlık görülmektedir. Başarısız olunan kişiler genelde yoğun bir çevre baskısına maruz kalmış, ya da erkeğin eşine destek olmaması/olamaması, onu terapi süresince zorlaması, bayanında bu durumda terapistiyle koordineli çalışamamasından kaynaklanabilmektedir.

     Özet olarak vajinismus çok kolay bir şekilde halledilebilecek psikolojik bir sıkıntıdır. Eğer eşinizle/partnerinizle cinsel ilişkiye giremiyorsanız bunun bir çaresinin olduğunu ve bu çarenin çok da uzakta olmadığını bilmenizi isteriz. Beş ya da on seans arasında çözümlenebilen bu sıkıntı için ilişkinizi ve hayatınızı zehir ettiğinizi bilmenizi isteriz. Danışanlarımızın büyük bir kısmının ortalama beş seansta bu sıkıntılarından kurtulabilmektedirler.

Bu makale 3 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir

Uzman Psikolog Erdim Hasip Hakverir. 1977 Bursa doğumlu, evli ve iki çocuk babasıdır.  Lisans eğitimini KTO Karatay Üniversitesi Psikoloji Bölümünde tamamlamış olup Yüksek Lisans Eğitimlerini Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” ve Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü “Aile Danışmanlığı” Bölümünde yapmıştır. Konya Gıda Tarım Üniversitesi Klinik Psikoloji'de Yüksek linsansına devam etmektedir . Halen Moral Psikoloji bünyesinde terapist olarak çalışmaktadır. UZMANLIK ALANLARIM Kendilik Bozuklukları (Borderline, Narsizm, Şizoid, Çekingen, Bağımlı, Histrionik...) Depresyon Panik Atak Travma Sosyal Fobi Yas Terapisi Korku ve Fobiler ( uçak, asansör, yükseklik, kapalı alan, kan, hayvan, açık alan, su, iğne…) Cinsel Sorunlar ( vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu, cinsel istek ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
Etiketler
Cinsellik
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir
Konya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube