Vajen kanseri

Vajen kanseri

Vajen, dış genitalyayı rahime bağlayan kas yapısından oluşan, tüp şeklinde bir tüptür. Vajinal kanser bu tüpü döşeyen hücrelerden gelişir. Diğer organlardan başlayan kanserlerin vajene dağılması karşılaşılan bir durumken, vajenden primer kanserin başlaması nadirdir. Erken evrede yakalandığında tedavisi yüz güldürücü sonuçlar veren bu hastalık, vajen dışına yayıldığı zaman tedavisi zor bir hal alır.

Semptomlar:
Erken dönemde bulgu vermeyebilir. Ancak kanser ilerledikçe şu belirtiler görülebilir:
Alışılmadık kanama, örneğin ilişki sonrası ya da menapoz sonrasında.
Sulu vaginal akıntı.
Vajende şişlik ya da kitle
Ağrılı işeme
Kabızlık
Pelvik ağrı
Vajinal kanser nedenleri tam olarak belirlenmiş değildir. Ölümsüzleşen hücreler kontrolsüz çoğalırlar ve kitle oluştururlar. Ardından bu kitleden kaynaklanan hücreler vücudun başka bölgelerine giderler, ki buna metastaz denilir.

Vajen Kanseri Risk faktörleri:
İleri yaş.
Vajinal intraepitelyal neoplazi(VAIN) denilen atipik hücrelerin görülmesi. VAIN HPV enfeksiyonunun neden olduğu bir lezyondur. Fakat bu lezyon sıklıkla servikal hücrelerde değişikliğe neden olurlar.
Birden fazla seksüel partnerin olması
İlk cinsel deneyimin erken yaşta olması
Sigara içmek
HIV enfeksiyonu
Testler ve Tanı:
Sağlıklı kadınların vaginal kanser yönünden değerlendirilmesi. Vaginal kanser zaman zaman sağlıklı görüen kadınarın rutin muayeneleri sırasında tespit edilir. Doktorun iki ğarmağı ile yaptığ ve tuşe denen muayene sırasında sertlik hissedilir ya da spekulum denilen alet ile serviks ve vagen gözle görülür. Doktorunuzun yapacağı pap test de vaginal kanseri tespit edebilir.
Vaginal kanserin tanısı:
Vagenin kolposkop ile incelenmesi=kolposkopik muayene.
Vagenden patolojik incelemeye yollanmak üzere parça alınması.
Evreleme:
Vaginal kanser tanısı konulduktan sonra tedavi ve hastalığın prognozunu değerlendirme üzere evreleme işlemi yapılır. Bu amaçla bilgisayarlı tomografi (BT), magnetik rezonans görüntüleme (MRI) ya da pozitron emisyon tomografisi (PET) yapılabilinir.

Buna göre;
Evre I: Kanser vagende sınırlı.
Evre II: Kanser vagenin komşuluğundaki organlara sıçramıştır.
Evre III: Kanser yakındaki lenf nodlarına ya da pelvik organlara sıçramıştır.
Evre IV: Kanser lenf nodları, yakındaki organlar ya da uzak organlara yayılmıştır.
Vajen Kanseri Tedavi:
Cerrahi. Tümörün boyutuna göre, sadece parçanın çıkarılması, tüm vagenin alınması, ya da pelviste bulunan organların büyük oranda çıkarılması gibi metodlar uygulanır.
Radyoterapi. Vagen komşuluğundaki sağlıklı dokulara etkisi nedeniyle pek çok yan etki görülebilir.
Kemoterapi. Cerrahi ve kemoterapinin yararının olmadığı durumlarda kullanılır.
Vajen Kanserinden Korunma:
Vaginal kanserden korunmanın kesin bir yolu yoktur. Ancak riskinizi azaltmak amacıyla şunları yapabilirsiniz:
Düzenli vaginal muayeneye gitmek ve Pap testini yaptırmak.
HPV’ye karşı aşılanmak.
Sigarayı bırakmak.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ümit Özekici

Prof. Dr. Ümit ÖZEKİCİ, tıp eğitimini İstanbul Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda  yapmış ve Kadın Haatalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1989 yılında Göttingen Üniversitesi Tıp Fükültesi’nde ilk fertilite eğitimine başlamış olan Dr. ÖZEKİCİ, 1991-1992 yılları arasında ise yardımcı üreme eğitimi için Nottingham Üniversitesi Queen’s Medical Center’de konuk öğretim üyesi olarak IVF/ ICSI, endoskopik ve mikrocerrahi konularında çalışmalar yapmıştır. Uzmanlık eğitiminin ardından 1997 yılında Dr. Pakize Tarzı Kliniği Tüp Bebek Merkezi'ni ve 2001 yılında ise Kuzey Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi'ni kurmuş olan Prof. Dr. Ümit ÖZEKİCİ, 2002 yılında JFK Hospital, 2006 yılında 29 Mayıs Hastanesi ve 2007 yılında Çevre Hastanesi Tüp Bebek Merkez ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Vajen kanserinden korunma
Prof. Dr. Ümit Özekici
Prof. Dr. Ümit Özekici
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube