Tırnak batması nedir? tırnak batması nasıl oluşur?

Çeşitli sebeplerden dolayı tırnak ve/veya tırnak yatağında oluşan bozulma, tırnağın uzamamasına ete gömülmesine neden olabilir, ağrı, kızarıklık, enfeksiyon görülebilir,bu duruma tırnak batması denir.

Tırnak batması nedir? tırnak batması nasıl oluşur?

Tırnak Batması Nasıl Oluşur?

Yanlis pedikür yapılması

Tırnakların sivri veya derin şekilde yanlış kesilmesi

Carpma ve ayakkabı içersinde sıkışma gibi nedenlere bağlı darbe alması

Genetik dönük tırnak yapısı

Ayak anatomik bozuklukları

Yanlis ayakkabı seçimleri, sıkı çoraplar

Hamilelik vb. Aşırı kilo artışları

Yoğun spor yapmak

Tırnak mantarı enfeksiyonu ve tırnakta kalınlaşma

Batık Tırnak Oluşmasını Engellemek için

Dogru ayakkabı seçilmeli

Tirnaklar doğru kesilmeli

Ayak darbe ve travmalardan korunmalı

Tırnak Batmasının Nedenleri:

Kalıtsal olarak tırnak plağı kenarlarının yatağa doğru kıvrık olması batık sorunu yaşama eğilimi gösterebilmektedir.

Ayakkabıların dar ve küçük, gereğinden fazla yüksek topuklu olması ayağın biyomekanik formuna uymayan ayakkabılar giyilmesi parmak eklem hareketlerini kısıtlayarak tırnakların baskıya, darbelere maruz kalmasına buna bağlı olarak tırnak plağının şeklinde değişikliklere ve daralmalara neden olmaktadır.

 Tırnağın tırnak kanallarından içeri girecek şekilde çok kısa kesilmesi tırnağın gömülmesine ve ete batmasına, aşırı uzun bırakılması ise tırnağın rollonlaşmasına neden olmaktadır.

Pedikür salonlarında ‘’batık çıkartma işlemi’’ olarak tanımladıkları tırnak plağının kenarlarının hatalı kesimi geçici süreyle rahatlanma sağlasa bile zamanla tırnak batığını kronikleştirmektedir.

Tırnak etrafındaki kütiküllerin kesilmesi ( tırnak plağının statiği için gerekli olan tırnak etrafı etlerinin kesilmesi ) tırnak kanallarının sertleşmesine, konvolut tırnak gelişmesine ve tırnak yatağının daralmasına neden olmaktadır.

Çocukluk ve ergenlik döneminde hormon değişimleri hızlı büyüme metabolizmanın hızına bağlı terleme, yetersiz ayak hijyeni ve genetik faktörler.

Gebelikte yine hormon değişimi aşırı kilo artışı anne adayının postüründeki düzensizlik ve ödem gibi hamilelik problemleri

Obezitede aşırı kilo artışı, ayak hacminin genişlemesi gibi tetikçi unsurlar tırnaklarda enfeksiyonlu batıklara neden olmaktadır.

Spor aktivitelerinde özellikle parmak uçlarının darbelere maruz kalması tırnak plağı kayıplarına neden olur. Yeni oluşan tırnak plağı ortalama 6 aylık sürede tırnak yatağını örtmektedir. Bu süreçte tırnak plağının olmaması yürürken ilerlememizi sağlayan itme fazında yerden aldığı darbeyi absorbe edemez ve tırnak yatağının distalinden proksimale doğru kapanmalara neden olmaktadır.

Dar çoraplar tıpkı dar ayakkabılar gibi tırnağa baskı oluşturmaktadır.

Ayağın eklemsel deformasyonları ve parmak eklemlerindeki deformasyonlar tırnak formunun değişmesine ve yatağın daralmasına neden olmaktadır.

Özellikle yaşlı bireylerde tırnağın kalınlaşması, onikomikoz, kullanılan ilaçlar, sistemik hastalıklar ve tırnaklarını kesemedikleri için gereğinden fazla uzun olup zamanla şekil değiştirmesi tırnakta batık oluşmasına neden olmaktadır.

metabolik hastalıklar,

A vitamini, is0tern.n gibi ilaç kullanımları cildin ve tırnakların yağ ve nem kaybetmesiyle tırnak elastikiyeti azalır tırnakların rollonlaşmasına neden olmaktadır.

Ayakların aşırı terlemesi cildin aşırı yumuşamasına neden olarak direncini azaltmaktadır. Tırnak plağının, tırnak yatağında oluşturduğu mikro darbeler deri bütünlüğünün bozulmasına hasar gören derinin tırnak plağını yabancı bir cisim gibi algılayıp reaksiyon göstermesine ve sonrasında iltihaplı tırnak batığına dönüşmesine neden olmaktadır.

Bu makale 8 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Podolog Derya Sarı

Podolog Derya Sarı , 30 haziran 1983 yılında Manisa 'nın Akhisar ilçesinde dünyaya geldi. 3 çocuk annesi Derya Sarı , sağlık işletmeciliği mezunudur. Ardından Acıbadem Üniversitesinden podolog bölümünden mezun olmuştur. Mesleki hayatına Acıbadem Maslak Hastanesi bünyesinde podolog olarak hizmet vermektedir. -2011 yılında Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezinde başlamıştır,  -2013-2014 yılında Acıbadem Levent Tıp Merkezi ,  -2015 - 2020 Hay Sağlık polikliniğinde (Dr. Ender Saraç )  -2015 yılında  Acıbadem Zekeriyaköy Tıp Merkezi Podoloji Bölümü kurucusu , -2022 yılında Acıbadem bakırköy Hastanesi  Podoloji Bölümü kurucusu , -2020 yılından itibaren Acıbadem Maslak Hastanesinde devam ediyor,  -2021 yılından itibaren Acıbadem Göktürk Tıp Merkezinde devam ediyor. Ülkemizde yeni tanınmakta olan Podolojinin bir sağlık branşı olması , bireyleri ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
linkedin
facebook
youtube
Etiketler
Tırnak batması sebepleri
Podolog Derya Sarı
Podolog Derya Sarı
İstanbul - Podoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube