Terleme tedavisi nasıl yapılır? yöntemleri nelerdir?

Terleme tedavisi nasıl yapılır? yöntemleri nelerdir?

Özellikle el, ayak ve koltuk altında ortaya çıkan aşırı terleme problemiyle, bir çok kişi rahatsız olmaktadır. Kişiler için sosyal hayatı çekilmez kılan aşırı terleme bozukluğunun tıp literatüründeki adı "hiperhidrozis"dir. Hiperhidroz hastaları fazla miktarda ter ürettikleri için el, ayak, yüz ve koltuk altları genellikle nemlidir.

Bu kişilerde, sıcaklık, sosyal ortam, obezite ya da duygusal duruma bağlı olarak ter bezleri aşırı uyarılır ve terleme, olması gerekenden fazla olur.

Terleme doğaldır, fakat ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artması, beraberinde kokuya da sebep olabilir

Hiperhidroz tedavisinde, lokal olarak Botulinum Toksin Tip A uygulaması çok başarılıdır. Botulinum Toksin Tip A, ter bezlerine giden aşırı sinir uyarısını azaltarak etki gösterir. Uygulama pratiktir. Koltuk altı, ayak tabanı veya ellerde aşırı terleme olan bölgeye, cilt altına minik enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. Lokal anestezik kremler veya soğutucu spreyle ağrı kontrolü sağlanarak kişinin ağrısız ve konforlu bir uygulama geçirmesi sağlanır. Etkinliği ortalama 6 ay kadar devam eder. Zamanla yapılan tekrarlar, tedavinin etkinliğini artırır.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Dilek Bağdatlı

Op. Dr. Dilek BAĞDATLI, 11 Haziran 1969 tarihinde Tekirdağ - Çorlu'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini İzmir'de tamamlamıştır. 1986 yılında İzmir Kız Lisesi'nden mezun olmasını takiben 1986 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanmıştır ve tıp eğitimine başlamıştır. 1992 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. Lisans eğitiminden sonra 1993 yılında 5 ay boyunca Burdur 'da mecburi hizmet görevini yerine getirmiştir. 1993 ( Kasım) -1995 tarihleri arasında İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 1995-1998 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olarak çalışmış ve ihtisas eğitimini tamamlayarak Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı unvanını almıştır. Op. Dr. Dilek BAĞ ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
El terlemesi
Op. Dr. Dilek Bağdatlı
Op. Dr. Dilek Bağdatlı
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube