Taş tekrarlamasını nasıl azaltabiliriz? nelere dikkat edelim?

Taş tekrarlamasını nasıl azaltabiliriz? nelere dikkat edelim?

*Taşlarının analizini yaptırıp takip eden süreci hekimi ile beraber yürütünüz

*Sıvı alımınızı ve günlük yaptığınız idrar miktarını arttırınız. Sıvı alımınızı gün içine dengeli dağıtınız. Su veya süt gibi nötr pH’lı içecekleri tercih ediniz. Alkollu içecekleri ve şekerle tatlandırılmış içecekleri kısıtlayınız. Günlük 2,5 litre idrar çıkaranlarda; günlük 1,2 litre idrar çıkaranlara kıyasla taş tekrarlama riski yarı yarıya azalıyor. Tüketilen suyun sertliği, musluk suyu olması veya hazır su olmasının taş oluşumu ile bir ilgisi yoktur.

*Tuzlu gıdalardan uzak durmaya çalışınız. Tükettiğiniz hazır gıdaların tuz oranlarını mutlaka kontrol ediniz. (peynir, dondurulmuş gıdalar, salam-sosis, konserve gıdalar, ekmek, sosis, cips-simit gibi tuzlu atıştırmalıklar, hazır soslar, turşu, zeytin, pizza, bazı hazır çeşniler)

*Hayvansal proteinleri (kırmızı et, balık, tavuk), tuz, karbonhidrat ve yüksek doz C vit alımını kısıtlayınız. Hayvansal protein yerine avokado, karnıbahar ve bezelyede bulunan sebze proteini alınız.

*Düzenli egzersiz ile kilo veriniz ve sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyunuz.

*Günlük ve düzenli bir şekilde lifli meyve ve sebzeleri tüketiniz.

*Doktorunuz söylemedikçe kalsiyum diyeti yapmayınız. Günlük beslenmenizde kalsiyum, potasyum ve sitrat alınız.

*Greyfurt suyu, çay ve kola taş oluşumunu arttırabilir. Soda, evde yapılmış limonata ve taze sıkılmış portakal suyu tüketiniz.

Bu makale 22 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Necmettin Penbegül

Doç. Dr. Necmettin PENBEGÜL, 1977 yılında Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2001 - 2006 yılları arasında İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. İhtisas gerçekleştirdiği süre zarfında bir çok yurt içi ve yurt dışı çalışmalarında yer almış taş hastalıklarının Endoürolojik yaklaşımları konusunda eğitim almış Türk Üroloji Yeterlilik Kurulları (TÜYK) Üroloji Yeterlilik Sınavını da başarıyla tamamlamıştır. Mecburi hizmetinin ardından 2009 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği'nde ''Yardımcı Doçent'' olarak akademik çalışmalarına başlamış, Endoskopik Ürolojik ameliyatlara olan eği ...

Etiketler
Böbrek taşı oluşumu
Doç. Dr. Necmettin Penbegül
Doç. Dr. Necmettin Penbegül
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube