Takıntılar gerçeğe döner mi?

Takıntılar gerçeğe döner mi?

OKB’li kişilerde en çok karşılaşılan endişelerden biri takıntılı düşüncelerinin gerçeğe dönüşmesidir. Düşüncelerinin eyleme geçip aniden eyleme dönüşeceğinden endişe ederler. Eğer eyleme geçmiş olsalardı, hapishaneler düşüncelerine teslim olmuş OKB’den mustarip kişilerle dolar taşardı. Şu bir gerçek ki, çok az sayıda OKB’li kişi yasalara aykırı davranmış ya da takıntılarını eyleme dönüştürmüştür. Klinik deneyimlerimize dayanarak OKB’li kişilerin genel nüfusa oranla daha az suç işlediklerine inanıyoruz (Pudon&Clark,2013,s.34).

            OKB’li kişilerin takıntılarını neden eyleme dönüştüremediklerine dair birçok madde vardır. Öncelikle, takıntılar hatırı sayılır ölçüde kaygı ve sıkıntıya neden olur ve hiçbir şekilde kişi için tatmin edici değildir. Bunlar, şiddet içeren ve taciz edici davranışların öncesinde ya da bu davranışların ortaya çıkmasıyla oluşan düşünceler gibi değildir.

            İkinci olarak, şiddet içeren ya da taciz edici bir davranışta bulunmak, bu davranışlarla ilgili düşüncelere sahip olmak kadar basit bir şey değildir. Bir çocuğa taciz etmeyi içeren istenmeyen itici düşüncelere sahip olabilirsiniz fakat böyle bir suçu gerçekten işlemeye yeterince engel olamamak için kendi cinsel dürtülerinizi çir çocuğun masumiyetini korumaktan daha önemli görme arzusu duyuyor olmalısınız.

            OKB’si olan kişilerle olan deneyimimiz gösteriyor ki , onların kafaları sürekli olarak başkalarına zarar verme yollarını bulmaya meşgul değil, aksine zihinleri sürekli olarak başkalarının güvenliği, sağlığı ve mutluluğunu korumakla meşguldür. Bu yüzden, takıntının öngördüğü şekilde davranmak, kolay kolay değişmeyen kişilik özelliklerinin, ahlaki değerlerin ve ideal standartların çiğnenip geçilmesini gerektirmektedir ki bu da kendiliğinden olacak bir şey değildir.

            OKB tanısı almış kişilerin takıntılarının çoğu gerçeğe dönmemektedir. Var olan kaygılar insana sadece yaşam kalitesizliği vermektedir. Psikoterapi hizmeti ile var olan kaygılardan kurtulup kişiye yeni yaşam standartları sunmak mümkündür.

Bu makale 5 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Salih Eskici

Ben Uzman Klinik Psikolog Salih Eskici. Eskişehir’de dünyaya geldim. Lise eğitimimi Eskişehir Atatürk Lisesi’nde tamamladıktan sonra lisans eğitimimi İstanbul Arel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünde tamamladım. 2017-2018 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Sağlık Subayı ve Psikolog olarak görev yaptım. 2019-2020 yılları arasında Bursa Özel Mimar Sinan Engelli Bakım Merkezi’nde kurum psikoloğu olarak çalıştım. Eş zamanlı olarak Nehir Psikoloji de danışanlarımı görmeye devam ettim. 2019-2020 yılları arasında ise İstanbul Esenyurt Üniversitesinde master yaptım ve Uzman Klinik Psikolog ünvanına sahip oldum. EMDR Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Çift ve Evlilik Terapisi, MMPI, Çocuk Gelişim Testleri, Nöropsikolojik Test Envanteri, Oyun Terapisi eğitimlerine ve sertifikalarına sahibim. Yaşam Psikolojik Danışm ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Takıntı hastalığı
Uzm. Kl. Psk. Salih Eskici
Uzm. Kl. Psk. Salih Eskici
Eskişehir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube