Soyadan uzak durun

Soyadan uzak durun

Üroloji Uzmanı Murat Bağcıoğlu, soyanın kısırlığa yol açtığını söyledi. Yağlı yiyeceklerin de sperm sayısı ve kalitesini düşürdüğünü belirtti.

Soyada bulunan 'izoflavon' adlı kimyasal madde, kadınlık hormonu östrojene benzer bir etki yaratarak erkekte kısırlığa yol açıyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu, erkekleri uyarıyor: Tüketilen soya miktarı; boşalma miktarı, sperm sayısı, hareketliliği ve kalitesini olumsuz etkiliyor. Özellikle sperm sayısında, yüksek miktarda soya tüketen erkeklerle hiç tüketmeyenlere kıyasla 41 milyon daha az sperm üretildiği görülmüş. Soyanın doğrudan tüketilmese bile bisküvi gibi pek çok hazır gıda da kullanıldığı düşünülürse, bu etki de hiç küçümsenecek gibi değil.

YAĞLAR TEHLİKELİ!

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada besinlerle sperm üretimi arasındaki bağlantı incelenmiş. Yağlı yiyeceklerin erkeklerde sperm sayısı ve kalitesi üzerinde önemli olumsuz etki yarattığı bulunmuş. Bunların başında et, tereyağı ve sütlü yiyeceklerde bulunan yağlar geliyor. Bunun aksine, Omega-3 asitlerinin tüketiminin ise sperm hareketliliğini, şeklini ve boyutlarını olumlu yönde etkilediği de aynı araştırmada gösterilmiş. Omega 3; balık yağları, özellikle somon, ceviz, keten tohumu, taze fesleğen ve kuru keklik otunda zengin bulunuyor.

Aman dikkat

Hastaların merdiven altı üretimi olan ancak kendilerini 'tıbbi tedavi yapıyoruz' diye lanse eden merkezlerden uzak durmaları da son derece önemlidir. Tavsiye üzerine ya da kulaktan duyma bir şekilde böyle yerlere başvurmaları, kalıcı üreme fonksiyon kayıplarına yol açabilir.

Tedavisi zaman alır

Kısırlıkta sebep ne ise ona yönelik tedaviler planlanır. Bazen genetik bozukluklar çok ciddi olduğundan tedavisi mümkün olmayabilir. Yine tedaviler kişiye özel ve takip gerektirir. Kısırlık, enfeksiyon ya da buna benzer hastalıklar gibi hemen çözülemez. Hangi tedaviyi verirseniz verin en az 65-75 günlük sperm üretim sürecine etkisini beklersiniz. Hormonal eksiklikler yerine konulur. Menide hiç sperm hücresi yoksa ve tıkanıklık da yoksa testisten sperm elde etmek için 'mikro TESE' gibi cerrahiler uygulanır. Meni kanallarında olan tıkanıklarda ise kanal açma ameliyatları yapılır.

Bu makale 21 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu

Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu, 1980 yılında Ankara'da doğmuştur. Ankara’da lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında tamamlamış ve Tıp Doktoru unvanı almıştır. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında 6 ay araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra, 2007 yılında Üroloji ihtisasına Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji kliniğinde başlamış burada 5 yıl görev aldıktan sonra 2012 yılında Üroloji Uzmanı unvanı almıştır. Asistanlık eğitimi süresince özellikle Üriner Sistem Taş Hastalıkları Tedavi yöntemleri olan  perkütan nefrolitotomi (PCNL), üreterorenoskopi (URS), Laparoskopik cerrahi) ve prostat hastalıkları alanlarında ulusal ve uluslararası bilimsel aktivitelere katılıp, bilimsel dergilerde çalışmalarını yayınladı. 2011 yılında Almanya ...

Etiketler
Ürolog
Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu
Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube