Rinoplasti (burun estetiği) nedir, kimler burun estetiği olmalı?

Rinoplasti (burun estetiği) nedir, kimler burun estetiği olmalı?

Burun Estetiği ( Rhinoplasti ) , burnun dış görünüşündeki sorunları düzeltmek için yapılan ameliyatın ismidir.

Burun Estetiği, estetik ameliyatlar arasında hem dünyada hem de ülkemizde en sık yapılan estetik operasyondur. İnsanlar barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra doğal olarak dış görünüşlerine daha fazla önem verirler. Estetik burun ameliyatı da bu önemlerden biridir. Aynı zamanda sosyal bir varlık olan insan toplum içerisinde diğer insanlarla yüzyüze iletişim kurar. Dolayısıyla yüzündeki herhangi bir anormallik diğer insanların dikkatini çeker. Son dönemlerde sosyal medyanın da etkisiyle  insanların daha fazla fotoğraf çektirmesi estetik burun ameliyatına eğilimi arttırmıştır. Estetik burun ameliyatları, burun küçültme, burun ucunu kaldırma ve buruna kavis verme ameliyatı olarak bilinen yanlış algının aksine, buruna doğal görünüm kazandıran kişinin yüz ifadesini değiştiren, özgüvenini arttıran bir operasyondur. Erkeklerde 16, bayanlarda 17 yaşından sonra estetik burun ameliyatı yapılabilir. Burnunuzdaki şekil bozukluğundan dolayı  yüz ifadenizdeki olumsuz etki ameliyat sonrası düzelir ve sosyal ortamda diğer kişilerle olan iletişiminizde size pozitif etki sağlar ve özgüveninizi arttırır.

Kimler Burun Estetiği Olmalı?

Burnunuzun şeklinden dolayı insanlardan olumsuz tepki alıyorsanız,

Burun ucunda düşüklük,  kalkıklık, küçüklük, irilik, genişlik, burun ucunun mandalla sıkılmış gibi görünümü, burun sırtında kemer, burun sırtının aşırı oyuk görünümü, burun sırtında genişlik, burnun her iki yarısı arasında asimetrinin bulunması, doğuştan ya da travmaya bağlı burunda eğrilik olması.

Ayna karşısında ya da fotoğraflarda burnunuzun görüntüsünü beğenmiyorsanız,

Burnunuzun kendi içinde ve yüz ile olan uyumu makul sınırlar içerisinde olmasına rağmen hala burnunuzu beğenmiyorsanız kesinlikle estetik burun ameliyatı olmanızı önermiyoruz, uzman desteği almanızı öneriyoruz.

Eskiden sadece ünlüler estetik ameliyatı olurken günümüzde burnunda görsel sorunu olan herkes estetik burun ameliyatı olabilir.

Yüzümüzün ortasında en dikkat çekici organımız olan burnun  görsellik dışında birtakım fonksiyonları vardır. Koku alma, solunum, solunan havanın nemlenmesi, süzülmesi, ısınması, sesimizin şekillenmesi gibi çok önemli görevleri  vardır. Estetik burun ameliyatı yapılırken bu fonksiyonlar da göz önünde bulundurularak oldukça önemsenmelidir. Yani estetik burun ameliyatı yapılırken burnun önemli olan bu fonksiyonları bozulmamalı, hatta herhangi bir sorun varsa aynı ameliyatta düzeltilmelidir. Görüntü olarak çok iyi bir burna sahip fakat, nefes almakta zorluk çeken bir kişi bu durumdan memnun olmayacaktır. Yani burun bir bütün olarak düşünülmelidir. Hem görüntüsü hem de fonksiyonları iyi olmalı.

Estetik burun ameliyatı öncesi ;  Hastaya yeterince vakit ayırılmalı, gerekirse hasta tekrar görüşmeye çağırılmalı, hastanın beklentileri titizlikle dinlenmeli, beklentilerinin gerçekçi olup olmadığı tartışılmalı, korkuları giderilmeli,  ameliyat süreci ile ilgili detaylı bilgi verilmeli, kesinlikle detaylı bir kulak burun boğaz muayenesi yapılmalı, burnun kendi içindeki ve yüzün diğer yapılarıyla açıları ve uyumu analiz edilmeli, en ufak ayrıntılara bile dikkat edilmeli, herkesin yüz ve burun yapısı farklı olduğu için planlar kişiye özel yapılmalı, mutlaka ameliyat öncesi farklı açılardan fotoğrafları çekilmeli, çekilen fotoğraflar üzerinde simülasyon çalışması yapılmalıdır. Photoshop çalışmasının hem hastanın beklentilerini anlama açısından hem de doktorun ameliyat planı ile ilgili önemi büyüktür. Örneğin; Sadece burun kemerinin alınmasını isteyen hastaya photoshop çalışması sonucunda bunun yeterli olmadığı, burnun diğer bölümlerinde de düzeltme işlemi yapılması gerektiğine defalarca şahit oldum. Ameliyat öncesi ameliyatta kanamayı arttıran ilaçlardan ( aspirin, coumadin vs.)  ve gıdalardan (bitki çayları, brokoli, salatalık, ıspanak, patates, mantar, zeytin, domates, kiraz, avokado, elma, mandalina, kayısı, böğürtlen, üzüm, çam fıstığı, antep fıstığı, badem, kimyon, dereotu, biberiye, kekik, zerdeçal, hardal v.s ) uzak durmaları gerektiği konusunda uyarılmalıdır.    

Estetik burun ameliyatında;  Burnun yapısını oluşturan kıkırdak, kemik ve burun kanatlarında birtakım işlemler yapılır. Burun kemikleri törpülenebilir, kesilebilir, kıkırdaklardan fazlalıklar alınabilir, kıkırdaklarda zayıflık ya da eksiklik varsa kıkırdak eklenebilir, kıkırdaklar desteklenebilir, eğer burun kanatlarında genişlik varsa daraltılabilir. Daha önce yapılmış olan başarısız estetik burun ameliyatları revizyon (düzeltme ) ameliyatı ile düzeltilebilir.

Estetik burun ameliyatını plastik cerrah mı yoksa kulak burun boğaz uzmanı mı yapmalı?

Burun estetiği ile ilgilenen ve burun estetiği ile ilgili deneyimi olan, hem kulak burun boğaz uzmanı hem de plastik cerrah estetik burun ameliyatını yapabilir. Fakat burun üzerine eğitim alan sadece kulak burun boğaz doktorlarıdır. Hem Amerika’da hem  Avrupa’da hem de Türkiye’de yüz estetiği cerrahlarının büyük bir bölümünü kulak burun boğaz hekimleri oluşturmaktadır.

 Estetik burun ameliyatında amaç;  Ameliyat sonrası burnun fonksiyonları iyi olmalı,  burnun kendi içindeki ve alın, kaş, göz, yanak, dudak ve çene ile uyumu sağlanmalı. Bunların yanında hastanın ve doktorun  yeni burundan  memnun olması gerekir. Burnu ile ilgili moral bozuklukları giderilmelidir. Ameliyat sonrası burnun görünümü doğal olmalı, ameliyat olduğu belli olmamalı, erkeklerde daha belirgin hatlar arzu edilirken bayanlarda burnun geçişleri yumuşak olmalı, dikkat burundan gözlere kaymalıdır.  İddialı burun isteyen hastalarda ise, istekleri makul dereceye kadar karşılanmalıdır. Burun ucunun aşırı kalkık olduğu, burun ucunun mandalla sıkılmış gibi olduğu, burun sırtında aşırı kavisin olduğu, yüz ile orantısız büyük ve küçük burunlar,  doğal görünümlü olmayan burunlar arzu ettiğimiz burunlar değildir. Sadece profilden değil, aynı zamanda karşıdan ve çapraz açıdan da burun güzel görünmelidir.  

Estetik burun ameliyatı sonrası süreç;  Ameliyat sonrası hastalarla iletişim sıkı tutulmalı, hastalara gözlük takmamaları, güneşlenmemeleri ( eğer güneşli ortamda bulunacaklarsa, şapka takmaları ve yüksek koruma faktörlü kremler sürmeleri önerilir.), ağır spor yapmamaları, burunlarını travmalardan korumaları önerilmelidir. Belirli aralıklarla kontrollere çağırılmalı, ameliyatsız çözülebilecek  küçük sorunlar erken kontrollerde çözülmelidir. Başarısız bir ameliyattan sonra, eğer belirgin bir patoloji varsa ameliyatı yapan hekim başarısızlığı kabul etmeli ve revizyon (düzeltme) ameliyatını yapmalıdır.  

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şaban Çelebi

Prof. Dr. Şaban ÇELEBİ, 1 Nisan 1973 tarihinde Çankırı'da doğmuştur. Lise öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında İstanbul’da çeşitli eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapmış olan Prof. Dr. Şaban ÇELEBİ, 2014 yılında Doçent Doktor unvanı almaya hak kazanmıştır. 2015-2017 yılları arasında Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Görev yaptı.

Hekim 2018 yılından itibaren Nişantaşı’ndaki özel muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Etiketler
Burun estetiği ameliyatı
Prof. Dr. Şaban Çelebi
Prof. Dr. Şaban Çelebi
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube