Port wine stain (porto şarabı lekesi) tedavisi

Port wine stain (porto şarabı  lekesi) tedavisi

Doğum lekesi (Şarap lekesi) yenidoğanların % 0.3 ‘ünde görülen damarsal bir anomalidir. Genelde doğumda var olan bu lekeler, yaş ilerledikçe deri ile koordineli olarak büyüme eğilimi gösterir. En sık görülme yeri yüz ve buyun olup, erken yaşlarda daha pembe ve açık renkte gözlenir. Yaş ilerledikçe  rengi koyulaşır ve tabaka kalınlaşır. Şarap lekesi şeklindeki damar anomalileri kendiliğinden gerilemez. 40 yaş üzerinde daha mor ve koyu rengin dışında, vasküler birikim nedeniyle üzerinde damar topları ( anjiom) oluşmaya ve sayıları artmaya başlar.

Şarap lekeleri için unutulmaması gereken şey, bu lekelerin bazen buz dağının görünen kısmı olabileceğidir. Beyin içersinde benzer vasküler anomaliler olduğunda, Sturge Weber Sendromu açısından dikkatle incelenmelidir.

Bugün Şarap lekesi tedavisinde , Bakır bromid lazerler (Dual Yellow Lazer), Pulse Boya lazerler, Frekansı katlanmış Nd:Yag lazerler kulanılmaktadır.

Tedavi erken yaşlarda yapılırsa, etkinlik daha kısa sürede elde edilir. Daha az seans uygulanır.

Yıllardır kliniğimde tedavi için Dual Yellow Lazer uygulamaktayım. Seans aralıkları genellikle ayda bir olarak belirleniyor. Lazer tedavisi sonrası ilk birkaç gün ödem olabiliyor. İlk 2 hafta renkte koyulaşma, kahverengi-mor renk görülebiliyor. Ancak hemoglabin deriden atıldıkça renkte açılma oluyor.Seans sayıları kişiye göre değişken olmakla birlikte 5-20 seans arasında yapılıyor.

Lezyonun küçük ve daha ince olması, daha erken yaşlarda işlemin uygulanması, seans sayılarını azaltan bir faktördür. Tedavi şekli bir bölgede ani beyazlamadan çok, ince alanlardan başlayıp renkte açılmalar şeklinde olduğu bilinmelidir.

Tedaviye başlanıldığında ardışık tedavi önemlidir. Üzerinde anjiomlar, tedavi sırasında başka bir mod ile tedavi edilir. Seans sonrası bu damar toplarının olduğu yerde kanamalar olabilir.

Port wine stain tedavisi, klinik deneyimi yüksek, uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Tedavi sırasında yanık, skar ve iz, doku kaybı riski olduğundan, işlem sonrası yara bakımı ve bu tür komplikasyonları tedavi edebilen uzman hekimlerce yapılması önemlidir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hatice Erdem

Uzm. Dr. Hatice ERDEM, ilk, orta ve lise eğitimini Bursa’da tamamlamıştır. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2004-2009 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Dermatoloji AD’da yapmış ve Dermatoloji Uzmanı olmuştur. Alman Hastanesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığında bir süre görev yaptıktan sonra 1999 yılında evlenerek eşinin kurduğu İnegöl Güneş Polikliniğinde mesul müdürlük ve hekimlik görevini icra etmiştir.  2009 -2011 yılları arasında mecburi hizmete gittiği Şanlıurfa Birecik Devlet hastanesinde dermatoloji uzmanlığı yanında, başhekim yardımcılığı ve satın alma komisyon başkanlığı da yapmıştır. Bursa’ya döndükten sonra Doruk Yıldırım Hastanesi' nde görev yapan ...

Etiketler
Doğum lekesi tedavisi
Uzm. Dr. Hatice Erdem
Uzm. Dr. Hatice Erdem
Bursa - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube