Panik atak nedir? nasıl olur?

Panik atak nedir? nasıl olur?

Kişinin aniden ve şiddetli bir şekilde endişe duymasına panik atak denir. Nefes almada güçlük, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, göğüs ağrısı, nefes alamama, baş dönmesi, depersonalizasyon (kendi bedeninin dışında olduğu hissi), boğulma hissi gibi fiziksel belirtiler yaşarlar. Bunları yaşayan kişi durumu daha da felaketleştirme eğilimindedir. Yaşadıklarını anlamlandırmaya çalışır ama açıklayamaz. Çoğunlukla öleceğini yada akıl kaybı yaşadığını düşünürler. Panik atak tanısı alabilmek için bu belirtilerin beklenmedik ve tekrarlayan nitelikte olması gerekir.

Bununla başa çıkmak için kaçma isteği hızla oluşur ve en üst seviyeye ulaşır. İnsanlar alkol ve sakinleşintirici etkisi olan bazı ilaçları kaçma-kurtulma dürtüsüyle kullanır. Ancak psikoaktif maddelerin kullanımı panik atağı tetikler.
Litaratürde kadınlarda daha yaygın olarak görüldüğü söylenmektedir.
Kişinin bu atakları tekrar yaşamasından korkması durumu ise panik bozukluk olarak tanımlanır.

Bu makale 5 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ezgi Uygun Darama

Psk.Ezgi Uygun, FMV Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünde lisans eğitimimi tamamlayarak ‘Psikolog’ ünvanı almıştır. Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji tezli yüksek lisans programında yer almaktadır. Bilişsel Davranışçı Terapiler ve Şema Terapi ekolü üzerine çalışmaktadır. Tezini Psikolojik Hastalıklar ve Kronik Fiziksel Hastalıklar üzerine yazmaktadır.

Mesleki çalışmalarına kendi kliniği'nde  devam etmektedir.

 

Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Kl. Psk. Ezgi Uygun Darama
Uzm. Kl. Psk. Ezgi Uygun Darama
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube