Pandemide dikkat etmemiz gerekenler

Pandemide dikkat etmemiz gerekenler

Ülkemizin içinde bulunduğu pandemi süreci herkesin yaşam tarzını mecburi olarak değiştirmek zorunda bıraktı herkes günlük yaşam rutinini değiştirmek ve yeni bir rutin oluşturmak zorunda kaldı bu zorunluluklar içerisinde en önemli olan çeşitli kısıtlamalar oldu sokağa çıkmaya yasaklarının başlamasıyla spor Salonu yüzme havuzları halı sahalar gibi spor aktivitelerini olduğu yerlerinde kapatılmasıyla kişiler inaktif olarak yaşamak zorunda kaldı. Herkes günün çoğunu evde hareketsiz olarak geçirmek zorunda kalıyor.

Bu zorunluluk kişinin vücudunda fiziksel olarak çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına neden oldu hareketsiz yaşam devamlı evde kalmanın ortaya çıkardığı yeme alışkanlıkları hem kilo artışına neden olurken aynı zamanda kaslarda da kuvvet kaybı ve kaslarda erime gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden oldu bu da beraberinde çeşitli ağrılara çeşitli şikayetlerin ortaya çıkmasına neden oldu.

İşte bireyler bu dönemde kendi sağlıklarını korumak için kendilerini Zinde tutmak için uygun egzersiz ve yeme programları yapması gerektiğinin önemini sık sık vurgulanmaktadır. Bunun için profesyonel destek alınabilir  yada kendi yaşantısına göre uygun bir şeyler de yapabilir. Biz hastalarımıza evde olduğu süreçte yapmasını istediğimiz  bazı tavsiyelerimiz oluyor bu tavsiyeleri kısım kısım inceleyecek olursak;

İlk olarak boyun bölgesini göz önüne alacak olursak toplumumuzda boyun fıtığı ciddi olarak problem teşkil eden bir hastalık neredeyse herkeste genel olarak boyun düzleşmesi boyun fıtığı görünmekte bunların en büyük sebepleri hareketsiz yaşantı uzun süre sabit pozisyonda kalmak yani sabit bir bilgisayara bakmak sabit bir televizyona telefona tablete veya da uzun süre bir ders çalışma pozisyonunda kalmak gibi nedenler görülmektedir pandemi den dolayı herkes evde olduğu için egzersiz yapamamakla birlikte, uzun süre bilgisayar cep telefonu tabletle vakit geçirmek de devamlı sabit pozisyonda kalmakta bundan dolayı boyun kaslarının zayıflatarak ciddi bir boyun ağrısı yaşamakta postürde bozulma ilerleyen dönemlerde boyun fıtığı ve düzleşmelere yol açmakta bunları engellemek için yapılabilecek bazı önlemler ve egzersizler bizim bu rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltacaktır.

Özellikle önlem olarak çok fazla  sabit pozisyonda kalmamak oturma şeklimizi vücudumuzun anatomisine uygun olarak ayarlamak başımız çok önde veya çok aşağıda olmaması veya uzanarak bir şey izliyorsak sırttan destekleyere yani 40 derece oturuyormuş gibi bir pozisyonda izlemek boyun sağlığımız için önemli ayrıca yarım saat boyun kaslarını kuvvetlendirme egzersizlerine ayırırsak boynumuzun sağlığını korumuş oluruz. Bu egzersizler her yerde olan rahatlıkla ulaşabileceğimiz evde rahatlıkla yapabileceğimiz basit germe ittirme sabitleme egzersizlerdir bunları düzenli yaparak ve de her egzersizi 10 tekrar yapıp ve her egzersiz yaparken de 5 saniye bekleyerek egzersizleri tamamlayabilirsek bizim için çok etkili olacaktır. Ayrıca bir havlu yardımıyla ya da piyasada bulunan egzersiz lastikleriyle basit ama etkili bir egzersiz programı oluşturulabilir.

Diğer bir konu ise bel sağlığımız bel sağlığımızda boyun sağlığımız gibi çok önemlidir toplumumuzda çoğu kişide bel fıtığı bel kayması veya kanal daralması gibi çeşitli sorunlar olmaktadır bunun en büyük sebebi hareketsiz yaşantı fazla kilo almak  esnekliği kaybetmek kas kuvvetimizi kaybetmek ve yanlış pozisyonlarda durmak gibi birçok sebebi vardır pandemi döneminde iyice egzersizden uzak ve artmış yeme alışkanlıklarımız yüzünden belimize binen yük artmakta bel kaslarımız giderek zayıflamakta bunun sonucunda da bel ağrısı veya da bel fıtığı veya da herhangi bir bel problemi kaçınılmaz olmakta boyunda olduğu gibi beldede koruma ve egzersiz yöntemleri ile sağlığımıza tekrar kavuşabiliriz çok uzun sabit pozisyonda oturmamak kaykılarak oturmamak belimizde destekleyerek oturmak yerden bir şey alırken dizimize yük vererek almak k ve günlük yarım saat Bel egzersizleri ve karın egzersizleri yapmak bizim bel sağlığımızı koruyacaktır.

Diğer bir konu ise diz problemleri aynı şekilde sedanter yaşam uzun süre hareketsiz kalmak ve yeme alışkanlıklarımızın değişmesiyle kilo artışına bağlı olarak dizlerimize binen yük çok Artacağından ve bunun sonucunda  diz eklemine binen yük bizim taşıyamayacak kadar çok olunca diz de çeşitli ağrılar oluşabilmektedir de menisküs yırtıkları bağ yaralanmaları gibi çeşitli diz problemleri oluşabilmektedir. Biz de aynı şekilde dizimizi korumak için yeme alışkanlıklarına dikkat ederek düzenli egzersiz yaparak çok fazla dizimizi üzerine oturmadan ve çok fazla merdiven çıkmadan dizimizin kas kuvvetini arttırarak bu tarz problemlerden kurtarabiliriz

Unutmayalım ki bu salgın ne kadar devam edecek belli değil biz önlemimizi kendimiz almak zorundayız. Bu salgın bitene kadar kendimize dikkat edip bu sürece en az hasarla atlatmamız gerekmektedir. Bizler bu noktada hastalarımıza ve tanışanlarımıza elimizden geldiği kadar en iyi desteği vererek bu sürece en az hasarla atlatmaya çalışacağız bu süreçte egzersiz yaparak kilo almayarak ve oturma kalkma yatma gibi pozisyonlara dikkat ederek hareketleri bilinçli yaparak sağlımızı korumaya özen gösterelim.

Unutmayalım ki her şeyin başı sağlık.

Sağlıklı Günlerde Görüşmek Dileğiyle …

Bu makale 3 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Fzt.  Gökhan Aygül

Fzt. Gökhan AYGÜL, 2006 - 2011 yılları arasında Başkent Üniversitesi'nde eğitimini tamamlayarak Fizyoterapist unvanı almıştır. Yeditepe Üniversitesi'nde iste uzmanlık eğitimini tamamlamış Uzman Fizyoterapist unvanının sahibi olmuştur. 

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Hacettepe Üniversitesi'nde, Merkez Başkent Hastanesi'nde, Tsk Gata Hastanesi'nde, Ayaş Rehabilitasyon Merkezi'nde, Alanya Başkent Hastanesi'nde, Özel Gözde Hastanesi'nde ve Özel Sevgi Hastanesi'nde çalışmalarını sürdürmüş olan Uzm. Fzt. Gökhan AYGÜL, mesleki gelişim adına bir çok özel eğitim almış ve tüm kurs programlarını başarıyla tamamlamıştır.

Fzt. Gökhan AYGÜL, mesleki çalışmalarına şu an Malatya'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Boyun kasları
Dr. Fzt.  Gökhan Aygül
Dr. Fzt. Gökhan Aygül
Malatya - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube