Otizmli bireylerde idrar kaçırma ve kabızlık

Otizmli Bireylerde İdrar Kaçırma ve Kabızlık

Otizmli bireylerde idrar kaçırma ve kabızlık

Otizmli Bireylerde İdrar Kaçırma ve Kabızlık

Otizm tek tip bir bozukluk değildir. Otizm spektrum bozuklukları olarak da bilinen farklı türlerden oluşan bir spektrumdur. Otizmli her bireyin yaşadığı farklı zorluklar ve güçlü yanlar vardır. Otizm genellikle konuşma, sözsüz iletişim, sosyal beceriler ve tekrarlayan davranışlarla ilgili zorluklarla karakterize edilir. Otizmli kişilerde, otizmli olmayanlara kıyasla idrar kaçırma veya kabızlık yaşama riski daha yüksektir.

Otizmli çocukların (veya yetişkinlerin) yaşadığı başlıca tuvalet problemleri şunlardır:

  • İdrar kaçırma
  • Dışkı kaçırma
  • Kabızlık
  • Tuvalet yapmada zorluklar
  • İdrar ve dışkı tutma davranışı

Mesane ya da bağırsak problemi yaşayan otizmli çocuklarda tuvalet eğitimi aşaması çok önemlidir. Bu dönemi sağlıklı atlatabilmek, çocuk ve ebeveynleri açısından kritiktir. Tuvalet eğitimi döneminin zorlu geçmesi aileyi de çocuğu da çok yıpratabilir.

Tuvalet eğitimi sürecinde yapılan hatalar bu çocukların pelvik taban kaslarının fonksiyonunun bozulmasına yol açabilir. Pelvik taban kasları, leğen kemiğinin tabanında yer alan idrarı ve dışkıyı tutabilmemizi sağlayan kas grubudur. Özellikle idrarını ya da dışkısını tutma davranışını geliştiren çocuklarda pelvik taban kasları zayıflayabilir/gerilebilir ve çocuk idrarını kaçırmaya başlayabilir.

Aynı şekilde pelvik taban kaslarını gevşetememe sonucu bağırsaklarını tam olarak boşaltamayabilirler. Bağırsakları tam olarak boşaltamamak uzun süreli kabızlık şikayetlerine neden olabilir.

İdrar kaçırma, dışkı kaçırma ya da kabızlık gibi şikayetlerde mesane-bağırsak eğitimi ve pelvik taban rehabilitasyonu etkili olabilmektedir. Aynı zamanda otizmli çocuklarda tuvalet eğitimi döneminde ebeveynin danışmanlık alması bu sürecini rahatlatacaktır.

 

Bu makale 5 Aralık 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Tuğçe Atalay

Uzm.Fzt. Tuğçe Atalay, 1995 yılında Mersin’de doğdu. Orta öğrenimimi ve liseyi Mersin’de tamamladıktan sonra, 2017 yılında Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden mezun oldu. Lisans ve iş hayatım boyunca pelvik taban sağlığı konusunda çeşitli yurtiçi ve yurtdışı eğitimlerini tamamladı. 2017 yılından bu zamana kadar çeşitli kliniklerde yetişkin ve çocuk pelvik taban sağlığı konusunda klinik tecrübeleri oldu. Çocuklarda idrar-kaka kaçırma şikayetleri, nörojen mesane, anal atrezi, kabızlık, tekrarlı idrar yolu enfeksiyonları; yetişkinlerde idrar-kaka kaçırma, stres tip idrar kaçırma, kabızlık, cinsel sorunlar, interstisyel sistit, nörojen mesane vb. konular üzerine deneyimleri ve çalışmaları oldu. Pelvik taban sağlığı konusunda kurslarda eğitim vermiş olup konu ile alakalı bilimsel çalışm ...

Etiketler
İdrar kaçırma tedavisi
Fzt. Tuğçe Atalay
Fzt. Tuğçe Atalay
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube