Ortognatik cerrahi tedavisi

Ortognatik cerrahi tedavisi

ORTOGNATİK CERRAHİ

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Çeneler arasındaki iskeletsel bozukluk sadece ortodontik tedavi ile düzeltilemeyecek kadar fazla ise veya tek başına ortodontik tedavi görmek sizin yüz estetiğinizi bozacaksa yapılan ameliyatlardır.

Bu tedaviye ihtiyacı olan bireylerde:

Dişsel görünüm ve yüz estetiği etkilenmiştir. Bu da bireyleri strese sokarak yaşam kalitelerini etkiler.

Çene fonksiyonu etkilenir. Bu da bazı yiyeceklerin yenememesine, 

-ısırma problemlerine, 

-travmatik kapanışların sonucunda diş etlerine ve damağa zarar gelmesi ve de diş kayıplarına 

-çene kaslarında ve çene eklemelerinde sorunlara, 

-konuşma problemlerine sebep olabilir. 

ORTOGNATİK ÇENE CERRAHİSİ NE ZAMAN YAPILABİLİR?

Bireylerin bu tedaviyi görebilmeleri için büyüme ve gelişimlerinin bitmiş olması gerekir. Büyümenin bitmesi ile beraber yaklaşık 18-20 yaş aralığında, ortodontist ve plastik cerrah beraber tedaviyi planlar. Tedavinin planlanması için teşhis radyografileri ve modellere ihtiyaç vardır.

Ortonatik Cerrahi Tedavisi Üç Aşamalıdır. 

Cerrahi öncesi ortodontik tedavi:

Ortodontik tedavi ile önce dişler çene üzerinde olması gerektiği konuma getiriler. Cerrahi sonrasında çenelerde gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra dişlerde iyi bir kapanış oluşabilmesi için bu ön tedavi gereklidir. Bu tedavi ortalama 1-1,5 sene sürer ayda bir kez ortodontistiniz sizi kontrole çağırır.

Cerrahi:

Ortodontistiniz diş hareketlerinin tamamlanmasından sonra plastik cerrahi ile bir kez daha tedavi planınızı gözden geçirir. Ameliyat sırasında kullanılacak cerrahi splintiniz hazırlanır. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Tedavi planınıza göre tek veya iki çenenizden ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında tüm işlemler ağız içerisinde yapılır. Yüzde herhangi bir yara izi olmaz. Ameliyatta cerrahi klavuz splintinize göre çeneler kesilir ve sabitleme vidaları ve veya plaklarla tekrar doğru konumda sabitlenir. Ameliyat işlemi zorluğuna göre 2-5 saat arasında sürebilir. Ortalama 1-3 gün ameliyat sonrası hastanede kalma süresi vardır. İyileşme süreci bireyden bireye değişir. Ama genellikle erişkinler 3-4 haftada iş başı yapabilirler. 

Cerrahi sonrası ortodontik tedavi

Ortalama altı ay süren bir ortodontik tedavi dişlerinizin tam oturması için gereklidir. Tedavi sonrasında teller çıkarılır ve pekiştirme dönemine geçilir. Bu dönemde de kontrolleriniz devam eder.

ORTOGNATİK CERRAHİ TEDAVİSİNİN RİSKLERİ NEDİR?

Çok büyük problemler genellikle oluşmaz ama oluşabilecek komplikasyonlar;

Sinirlere zarar gelmesi; ameliyat sonrası çene ucu, dil veya diş etine gelen sinirlere geçici olarak zarar gelebilir. Küçük ihtimalle bu hissizlik kalıcı olabilir.

Dişlere zarar gelmesi; dişler iyi fırçalanmazsa veya şekerli asitli içecek tüketimine bağlı olarak dişlerde çürükler oluşabilir. 

Nüks; nadir olmasına rağmen çenelerde ve dişlerde tekrar bozulma görülebilir. Tedavi sonunda pekiştirme tedavisi muhakkak uygulanmalıdır.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Berna Dinçer Kırbıyık

Dr. Dt. Berna DİNÇER KIRBIYIK, 1975 yılında Bandırma'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Bursa Anadolu Lisesi'nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  2006 yılında ise yine İstanbul Üniversitesi'nde " Nikel titanyum tellerin recycling sonrası mekanik ve fiziksel özelliklerinde meydana gelen değişikliklerin incelenmesi"  başlıklı tezi ile doktorasını tamamlamıştır.

Dr. Dt. Berna DİNÇER KIRBIYIK, İstanbul - Beşiktaş'ta bulunan özel muayenehanesinde çocuk ve erişkinlerde ortodontik tedavi, ortognatik cerrahi, lingual tedavi ve invisalign tedavilerini başarı ile uygulamaktadır.

Etiketler
Ortognatik cerrahi yöntemi
Dr. Dt. Berna Dinçer Kırbıyık
Dr. Dt. Berna Dinçer Kırbıyık
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube