Öfke kontrolü nedir ? nasıl başa çıkılır ?

Öfke kontrolü nedir ? nasıl başa çıkılır ?

Öfke kontrol edilemediğinde, kontrol sağlanamadığında, ilişkilerimiz, işimiz ve sağlığımızı olumsuz etkiler. Öfke baldan tatlıdır, ancak aşırı dozda öfke yaşamınızı depresif hale getirir. Saldırganlık ve suça teşvik edebilir. Çevrenizdeki herkes öfkenizi kontrol edemediğinizde sizden uzaklaşır. Öfke insanlarda korku yaratır. Eğer saldırganlık derecesinde öfkeliyseniz ve bu duyguyla yaşıyorsanız, öfke kontrolü eğitimi konusunda etkili bir destek almalısınız.

Öfke Kontrolü Tedavisi

Öfke kontrolü tedavisi için yataklı ve ayakta psikolog ve psikiyatri desteği ile sağlanabilir. Psikoterapide öfkenizi kontrol etme becerisi kazanır, öfke kontrolü tedavisinde gerekli ve etkili yöntemleri öğrenebilirsiniz.

Öfke gerekli yerinde ve yeterince hissedildiğinde normaldir. Ancak öfke kontrolünüzden çıkıp, size ve çevrenize zarar verecek haldeyse bir çok sorun yaşayabilirsiniz.

Öfkeliyken düşünme ve analiz etme, mantıklı düşünme becerinizi yitirirsiniz. Bu yüzden öfkeliyken, kime nasıl davranacağınızı bilemez, saldırganlaşır, bağımlılık ve maddeyi kötüye kullanmaktan yasalarla başınız derde girebilir.

Öfke Kontrolü Mümkün Mü ?

Öfkeden tamamen kurtulmanız kolay değildir. Evrensel olarak hissedilen, belirli durumlara karşı içimizde oluşan doğal bir duygusal tepkidir öfke. Keskin sirke küpüne zarar vermeye başladığında, öfkeyi firenlemek gerekli ve bu mümkündür.

Öfke kontrolünde sorunlar yaşıyorsanız, öncelikle öfke kaynaklarınızı ve içinizde oluşan duyguyu tanımlamanıza yardımcı olacak psikoterapi desteği gerekir. Psikoterapi desteği ile daha sakin kalmayı, öfkenizi doğru ve etkili biçimde yansıtmayı öğrenebilirsiniz.

Öfke Kontrolü Eğitimi-Öfke Kontrolü Tedavisi İçin Psikoterapi Modelleri

Bir çok terapi yöntemi öfke kontrolünde etkili olabilir. Öfke kontrolü eğitiminde faydalanılan başlıca terapi modelleri:

Bilişsel-Davranışçı Terapi

Duygu Odaklı Terapi

Transaksiyonel Analiz Terapisi

Diyalektik Davranışçı Terapi

Psikodinamik Terapi

Emdr Terapisi

Öfkenizi kontrol etmeyi  kendi kendinize de öğrenebilirsiniz. Ancak psikoterapi desteği ile duygularınızı ayarlamayı daha kolay ve hızlı öğrenirsiniz.

Öfke Kontrolü Tedavisi İçin Bilişsel-Davranışçı Terapi

Öfke kontrolünde en etkili terapi modeli bilişsel davranışçı terapidir. Bu terapi modelinde amaç, kişinin olumsuz düşüncelerini fark ederek, bu düşüncelerin öfke duygusunu nasıl tetiklediğini göstermektir. Öfke testi sonuçları terapi odasında değerlendirilir. Kişi sosyal çevrede stres yaşadığı durumlarla daha etkili baş etme becerisi edinir.

Öfke kontrolünde davranışçı yaklaşımın bir çok faydaları olur:

Zor koşullarda nasıl daha iyi baş edebileceğini,

İlişkilerde yaşanan çatışmalarda olumlu bakış açısı edinmeyi,

Acının yaşamın bir parçası olduğunu ve acılarla nasıl baş edileceğini,

Çözümlenmemiş öfke ya da başka duyguların fiziksel ve psikolojik sağlığını nasıl bozduğunu görmeye destek olur.

Öfke terapide ele alınır, çözümlenir ve doğru şekilde ifade etmek öğrenilirse, kişinin kronik ağrı, yorgunluk ve bedensel şikayetleri geçer.

Öfke Kontrolünde Bilişsel Terapinin Faydaları

Bilişsel terapi, diğer terapilere nazaran hızlı, etkili ve kalıcı çözümler üretir. Öfke kontrolünde kişiyi tetikleyen belirli sorun ve kişilere odaklanır.

Kız kardeşinin paletleri kullanmak istemesine karşı sinirlenen 18 yaşındaki kızımız, onu sinirlendiren konunun ne olduğunu net olarak tarif edemiyordu. Onu sinirlendiren kardeşinin paletleri kullanmak istemesi miydi? O kullanmak istediğinde mi aklı başından gitmişti?

Kız kardeşi tepki ile paletleri bırakıp gitmişti. O ise kardeşine köpürüyordu. Ona ‘seni sinirlendiren tam olarak nedir ?’ diye sorduğumuzda hemen cevap veremiyordu. Bir süre sonra ‘paletleri atmasını bir küfür olarak’ yorumluyordu. Kardeşi açık açık bunu söylememiş olsa da.

Bilişsel terapi, sizin belli bir durum karşısında ortaya çıkardığınız tepkinizi bilinçli farkındalığınıza taşımayı amaçlar.

Bilişsel terapi:

Size sorun yaşatan olay, kişi ve durumu net bir şekilde tanımlamanızı

Öfkenizi tetikleyen düşünce ve duygularınızın fark etmenizi,

Düşüncelerinizin olumsuz ve çarpık yapısını görmenizi

Daha sağlıklı ve gerçekçi düşünceler geliştirmenizi

amaçlar.

Bilişsel terapi her ne kadar bazı durumlarda yetersiz gelse de, öfke kontrolünde hızlı ve kalıcı çözüm sağlar. Acı veren duygularını açmanız ve onları tanımlamanızı sağlar. Tabi ki gerçekte öfkelendiğiniz durumlardakinden daha güvenli ve yol gösterici bir biçimde.

Bilişsel terapi kısa sürelidir. Genellikle haftada bir saat, 10 ila 18 hafta arasında değişir. Seans sıklığı ve süresi yaşadığınız duyguların yoğunluğu ve kişilik yapınıza göre değişir.

Öfke Kontrolü Tedavisi İçin Duygu Odaklı Terapi

Duygu odaklı terapide, öncelikle hangi duyguların birincil ve ikincil olduklarını bulmanıza yardım eder.

Duygu odaklı terapi,

Duyguların işlevlerini anlamanıza,

Hangi duygunun doğal, uyumlu, hangilerinin uyumsuz ve abartılı olduğunu fark etmenize,

Doğal ve uyumlu, birincil duygunuza erişmenize,

Niçin uyumsuz ve doğal olmayan duyguya başvurduğunuzu kavramanıza,

Duyguları yaşmakta kendi iç sesinizin işlevini görmenize,

Hangi duyguyu bastırmayı seçtiğinizi, hangisini onun yerine tercih ettiğinizi görmenize,

Duygu deneyimini ketleyen iç çatışmalarınızı çözmenize

yardım eder. Duygu odaklı terapide, öfkenizin doğal ve uyumlu olmadığını kavrarsınız. Öfkenizi kontrol etmenizi sağlayan birincil duygunuzu bulur, birincil duygularınızı yeniden deneyimlersiniz.

Duygu odaklı terapi deneyime dayalıdır. Elde ettiğiniz deneyimi sosyal çevrenize taşırsınız. Kalıcı çözüm için, 18 ila 24 haftalık seanslara ihtiyacınız olabilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ali Bıçak

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Psikolojik Danışmanlık bölümü 1997 mezunudur. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Yönetimi Yüksek Lisansını 2006 yılında tamamladı. EsenYurt Universitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans 2016 yılı mezunudur. Tamamı  3 yıl süren,  900 saatlik İstanbul Psikoterapi Enstitüsü‘nde Bütüncül Psikoterapi Teorik, Formülasyon ve Süpervizyon eğitimini başarıyla tamamladı. Mart 2017 yılında, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezinde, 200 saatlik hipnoz eğitimine katıldı ve Sağlık Bakanlığı onaylı Hipnoterapist sertifikasını elde etti. Psikoloji ve psikoterapi uzmanlık alanıyla ilgili fırsat buldukça farklı eğitim ve kongrelere katılmaya, mesleki beceri ve deneyimini artırmaya özen gösteriyor.Lisans: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık, 1997 Yüksek Lisans: Akdeniz Ü ...

Etiketler
Öfke
Uzm. Kl. Psk. Ali Bıçak
Uzm. Kl. Psk. Ali Bıçak
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube