Neden migren botoksu ?

Eğer baş ağrısı sizin evdeki ve işteki sorumluluklarınızı etkiliyorsa o ağrıyı ciddiye almalı ve çözmeliyiz. Örneğin bir anne, evde çocukları yemek beklerken gidip ağrıdan sessiz, sakin bir yerde kıpırdamadan uzanmak zorunda kalıyorsa, iş yerinde önemli bir toplantı öncesi bütün gece ağrıdan kusmuş ve uyuyamamış çalışan işini ertelemek zorunda kalıyorsa, ders çalışması gereken bir öğrenci ağrıdan okuduğunu bile anlamıyorsa bu baş ağrısı önemlidir, müdahale edilmelidir. Baş ağrısı ayda 8 günden fazla kendini belli ediyorsa , bunların iki tanesinde mide bulantısı, ışığa/sese/hareket etmeye karşı hassasiyet varsa en iyi tedavi seçeneklerinden biri migren botoks işlemidir.

Neden migren botoksu ?

Migren botoksunun avantajları nelerdir?
Migren atakları kişinin günlük yaşamını tamamen kısıtlayabilmektedir. Hastalarda bulantı, kusma, uyku hali, ışığa ve sese duyarlılık, yolculuk- öne eğilip kalkma gibi durumlarda ağrının artması nedeni ile gibi günlük yaşamı aksatmaktadır. En kötüsü günlük hayatını sürdürebilmek zorunda olan hastalar
çok fazla ağrı kesici kullanmakta ve bir süre sonra ağrı kesici dozları tıpkı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi giderek artmakta ama ağrılar devam etmektedir.
Migren tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçların da yan etkileri olabilmektedir. Migren botoksu sayesinde hastalar şikayetlerinden kurtulup normal bir yaşam sürdürebilmektedir. Bununla birlikte kişi ağır migren ilaçlarının da yan etkilerinden ve düzenli ilaç kullanımından da kurtulmuş olacaktır.

Migren botoksu nasıl yapılır?
Migren botoksu uygulaması hastanın kendi kendisine yapabileceği bir uygulama değildir. Bu konuda eğitimli ve deneyimli doktorun uygulaması gereken bir tedavi şeklidir. Migren botoksu tedavisinde küçük iğneler kullanılmaktadır. Botoks uygulaması baş ağrısına neden olan şakaklar, alın, boyundaki belirli kaslar ve baş arkasına enjekte edilir. Botoks enjekte edildiği bölgedeki sinir uçlarına etki ederek ağrı iletiminde rol oynayan kimyasalların etkisini engellemektedir. Standart uygulamada 33 noktaya botoks enjeksiyonu yapılmaktadır. Ancak tek seansta ne kadar botoks enjekte edileceğine tedaviyi sürdüren doktor karar vermektedir. Belirli bir noktada migren ağrısını daha fazla yaşayan hastalarda bu noktalara daha fazla botoks enjeksiyonu yapılabilmektedir.

Migren botoksu tedavisi kaç saat sürer?
Migren botoksu tedavisinin her bir uygulaması yaklaşık 20 dakika sürmektedir.

Migren botoksu tedavisi etkisini ne zaman gösterir?

Migren botoksu uygulamasının ektilerini göstermesi kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bunda atakların şiddeti ve kişinin tedaviye vereceği yanıt etkilidir. Ancak genel olarak migren botoksu tedavisi uygulamadan 15 gün sonra etkisini göstermektedir.

Migren botoksu uygulamasının kaç seans yapılması
gerekiyor?
Migren botoksu tedavisi standart olarak ilk yıl 4 ayda bir olmak üzere senede 3 seans uygulanmaktadır. İlk uygulamadan sonra 4-6 aylık süre içerisinde ikinci uygulama yapılmaktadır. Daha sonra hastanın ihtiyacına göre 4-6 ay ya da daha uzun sürelerde tekrarı yapılabilir. 

Migren botoksu tedavisinin etkisi ne kadar sürer?
Migren botoksu tedavisinin etkileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Yaşanan migren ataklarının yoğunluğu ve şiddeti migren botoksunun etkinliğinde önemli rol oynamaktadır. Genel olarak migren botoksu tedavisinin etkisi ortalama 4 ile 6 ay kadar sürmektedir. Migren kaynaklı ağrıların kontol altına alınmasında başarı oranı çok yüksektir.

Migren botoksu tedavisinin yan etkileri var mıdır?
Migren botoksu uygulamasının ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. Uygulamanın konusunda uzman ve bu konuda deneyimli doktorlar tarafından yapılması önemlidir.

Migren botoksu tedavisinden sonra görülebilecek yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;


 Enjeksiyon yapılan bölgede alerjik reaksiyon görülebilir.
 Enjeksiyon bölgesinde hafif ağrı ya da kanama
 Migren botoksu uygulamasının uzun süreli sık kullanımlarında vücut botoksa karşı antikor üretebilmektedir. Bu da tedavinin etkinliğini zaman içeresinde azaltabilmektedir.

Migren botoksu kime uygun değildir?
 Hamile
 Emziren anne
 18 yaşın altındaki bireylerde
 Myastenia gravis, LEMS gibi bazı kas hastalıklarında
 Botoksa alerjisi olanlarda migren botoksu tedavisi uygun
değildir.

Bu makale 11 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Yüksel Güven

Uzm. Dr. Yüksel Güven , 1980 yılında Iğdır'da doğmuştur. İlkokulu burada, ortaokul ve liseyi Van'da tamamlamıştır. 17 yaşında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine başlamıştır. 23 yaşında pratisyen hekim olarak annesinin sağlık sorunları ile ilgilenmiştir. 2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı 'nda asistanlığa başlamıştır. 2010 yılında Multipl Skleroz (MS) alanında tezini tamamlayarak Nöroloji Uzmanı olmuştur . Nevşehir Devlet Hastanesi'nde mecburi hizmetini  tamamlamıştır. 2014 yılından itibaren Ödemiş Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır. 

Uzm. Dr. Yüksel Güven, şuanda mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Migrende botox tedavisi
Uzm. Dr. Yüksel Güven
Uzm. Dr. Yüksel Güven
İzmir - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube